Utveksling

Utveksling

 

Hvorfor studere i utlandet? 

Ønsker du å ta en utdanning i Norge, og drømmer om å studere i utlandet? Visste du at det er mulig å få til begge deler? 

Som student ved NTNU har du gode muligheter til å ta et studieopphold utenlands, noe som har mange fordeler. Du blir kjent med et nytt land og får innsyn i dette landets språk og kultur. Du får nye perspektiver, anledning til å studere emner eller spesialisere deg på områder som kanskje ikke finnes i Norge eller hvor andre universiteter har større eller annen kompetanse. Samtidig viser du at du er selvstendig, tar initiativ og er åpen for nye impulser, noe som ikke er dumt å ha på CV-en. 

Du bør starte planleggingen i god tid, senest i løpet av høstsemestret året før du ønsker å reise. Mange planlegger for studier i utlandet allerede når de begynner ved NTNU da det kan lønne seg å spare litt penger, finne noen man kan reise med og bruke litt tid på å bestemme hva som er riktig for akkurat deg. NTNU har begrenset antall plasser per studiested så det er fornuftig å høre litt hva andre tenker å gjøre, og hvilke kriterier NTNU har for utreise.

Når kan/bør du reise?

Som ergoterapeutstudent i Trondheim har du mulighet til å ta deler av studiet i utlandet i 3.studieår, som oftest i 5. semester. 

Utvekslingsoppholdet blir en del av graden du tar ved NTNU og du trenger ikke forlenge studietiden. 

Det er flere måter å reise utenlands på, f.eks. kan du ta et helt semester i utlandet, du kan gjennomføre 3. årspraksis i utlandet eller du kan delta på Intensive Course som er et 5-dagerskurs som arrangeres av et av landene i Nordplus-samarbeidet (nordiske og baltiske land).

Hvor kan du reise?

Som ergoterapeutstudent ved NTNU har du mulighet til å ta deler av studiet i utlandet. Eksisterende utvekslingsavtaler er enklere å få gjennomført, men det er også mulig at du som student selv finner et utenlandsk universitet hvor du ønsker å studere. I så fall anbefales det at du så tidlig som mulig tar kontakt med internasjonal koordinator på studieprogrammet og har løpende dialog med hen i prosessen videre.

Under finner du en liste over læresteder eller institusjoner som ergoterapeututdanningen ved NTNU har samarbeidsavtaler med. Det er også mulig å reise ut i en kortere periode. Per i dag har vi ett tilbud som er et 5-dagerskurs som heter Intensive Course.

Eksisterende utvekslingsavtaler

Se mer om universiteter vi har avtale med 

Utenlandsopphold uten eksisterende avtaler med studieprogrammet 

Her er mulighetene mange, men du må gjøre en mye større del av jobben i forkant av utreise selv. NTNU har avtaler med over 500 universiteter i mer enn 100 land og i alle verdensdeler, og noen av disse har også ergoterapeututdanninger. Du må identifisere aktuelle studieprogram og emner, og deretter ta kontakt med internasjonal koordinator. Tenk over hvilket undervisningsspråk du ønsker i utlandet, hvilket faglig utbytte du kan ha av å reise og om det er noen bestemte land eller områder i verden du ønsker å dra til. For studenter som ønsker denne type utenlandsopphold er det viktig å begynne planlegging og opprette kommunikasjon med aktuelt universitet så tidlig som mulig da det erfaringsmessig kan ta tid å få avtaler på plass.

Intensive Course (1 uke)

Intensive course i Nordplus er et samarbeid mellom utvalgte universiteter på Island, i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Estland, Latvia og Litauen. Det gjennomføres per d.d. som en 5-dagers samling med noe forarbeid hvor vertskapet for samlinga varierer fra år til år. I 2023 er det f.eks. Karolinska Institutet i Stockholm som er vertskap. På en samling møter man studenter fra de andre universitetene og jobber intensivt sammen med problemstillinger som omhandler ergoterapi i Norden/Baltikum.

Finansiering

Lånekassen tilbyr lån, stipend og reisestøtte. Se https://lanekassen.no/nb-NO/stipend-og-lan/utland/hoyere-utdanning-i-utlandet/ for mer informasjon. Hvis du studerer i et land der undervisningen foregår på et annet språk enn engelsk, kan du for eksempel få støtte til språkkurs fra Lånekassen. 

NTNU kan ha ordninger som gir stipend. Se https://www.ntnu.no/internasjonal for mer informasjon om dette, evt. ta kontakt med Internasjonal seksjon. 

Veiledning og hjelp

Ta kontakt med internasjonal koordinator på studieprogrammet på ditt studiested, for informasjon om det faglige innholdet av utenlandsoppholdet; Anne Myhre Sølvsberg ved NTNU Gjøvik og Rune Kalland ved NTNU Trondheim. De internasjonale koordinatorene står for det faglige, f.eks. at de er med og vurderer om emnene du ønsker å ta, passer inn i studieplanen eller de har erfaring med å følge opp studenter ved ulike steder i utlandet.

Informasjon om den praktiske delen av planleggingen som søknadsprosedyrer, frister og stipend, kan du lese mer om på temasiden om utenlandsstudier på Innsida.  Administrative spørsmål som du ikke finner informasjon om på NTNUs temasider om utenlandsstudier kan eventuelt sendes inn via NTNU Hjelp.
 

Erfaringer fra andre ergoterapeutstudenter på utenlandsopphold


Utveksling i Danmark gjennom Professionshøyskolen Absalon


Navn: Runa Lien Svardal

Runa Lien Svardal

Utveksling: Tok praksis i Danmark i 5. semester 2022  

Hvorfor valgte du akkurat dette landet og lærestedet?

De hadde mulighet til å tilrettelegge for å kun ta praksis i 10 uker noe jeg synes var fint. Veldig bra og spennende praksisplass (Jeg var på et kommunalt rehabiliteringssenter).

Hva fikk du ut av utenlandsoppholdet?

Jeg lærte mye nytt, både faglig og sosialt. Ble tatt imot av mange hyggelige mennesker, og de hadde kjempebra sosialt opplegg for utvekslingsstudenter. Praksisplassen var også veldig spennende og lærerik.

Hva er dine beste råd til andre som vurderer å dra på utveksling?

Dra på utveksling! Du får oppleve mye spennende og du knytter deg til nye nettverk. Du får også mulighet til å utforske en ny by.

 

 

Utveksling i Nepal - KatmanduPortrett Anne Marthe Leinum


Navn:  Anne Marthe Leinum

Utveksling: Nepal (Katmandu) på ulike dagsenter 

Hvorfor valgte du akkurat dette landet og lærestedet? 

Jeg valgte Nepal som destinasjon for mitt praksisopphold av flere grunner. Den første var landets muligheter til å tilby ulike læringsmuligheter som virket interessante å utforske. Videre så jeg på muligheten til å reise til dette landet som en verdifull arena for personlig vekst. I tillegg hadde jeg et ønske om å få dypere innsikt i globale perspektiver og fordype meg i en kultur som er annerledes fra min egen.

Hva fikk du ut av utenlandsoppholdet? 

Jeg oppnådde flere personlige og faglige gevinster. Jeg fikk anledning til å bli kjent med en rekke mennesker,
utvide mitt sosiale nettverk og tilegne meg verdifull kunnskap.

Hva er dine beste råd til andre som vurderer å dra på utveksling? 

For de som vurderer å dra på utveksling, vil jeg sterkt oppfordre alle til å gripe muligheten! Ikke la usikkerheten hindre deg i å utforske noe du aldri vil glemme. Ved å dra på utveksling vil du ikke bare berike din akademiske forståelse gjennom nye læringsmetoder og perspektiver, men du vil også få en dypere forståelse av deg selv som person.

 

Utveksling i Finland/ Metropolia UAS (Myllypuro campus)/ HyMy-Village


Navn: Kristian Nikolai HansenPortrett Kristian Nikolai Hansen

Utveksling: Dro på semesterutveksling høsten 2023

Hvorfor valgte du akkurat dette landet og lærestedet?

For meg så visste jeg fra da jeg begynte å studere at jeg ville på utveksling, så hvilket land det ble var ikke så viktig for meg. De eneste kriteriene jeg hadde var at landet skulle være i Europa, og at utvekslingen skulle vare i et helt semester. Med disse kriteriene på plass kom muligheten om å dra til Helsinki, Finland på utveksling for et semester. Selv om planen originalt var å dra til Danmark, så er jeg ekstremt fornøyd med at jeg dro til Finland.

Selv om jeg ikke visste det på forhånd, så er Helsinki en utrolig bra studentby. Det er veldig mange arrangementer fra start til slutt, det er andre studenter fra hele verden som studerer der, og kollektivtransporten er veldig bra. Med en månedsbilett i Helsinki får du tilgang til buss, nattbuss, metro, trikk, tog og båt, så det var gode muligheter for å utforske nærområdene.

Myllypuro campus er også en veldig moderne campus. Det ble ferdigbygget rett før pandemien. Campusen er bra universelt utformet, er utstyrt med et fint bibliotek, mange cafeer, mange lærerrom, mange forskjellige typer grupperom, en gymsal, treningssenter og basseng. I tillegg så er det på campusen vi hadde praksisen vår, nærmere bestemt HyMy-village, som en privat klinikk på skolen som drives av studenter for den lokale befolkningen. Det å få være med på å utøve ergoterapi i en privat setting er en av grunnene til at jeg valgte dette lærestedet, ettersom denne muligheten kan være vanskelig å få i Norge.

Hva fikk du ut av utenlandsoppholdet?

Fra et faglig ståsted fikk jeg veldig mye ut av utenlandsoppholdet. I stedet for å praktisere ergoterapi i en rehabiliteringssetting, så fikk vi muligheten til å jobbe i en forebyggende setting. Dette var lærerikt og vi fikk mye lærdom om hvordan ergoterapi utøves i Finland, kontra Norge. Fra et personlig ståsted så føler jeg at jeg har utviklet meg som en person. Det å flytte til et annet land betyr også at man flytter fra familie, nære venner og den hverdagen man er kjent med. Så ved å gjøre dette fikk jeg utfordret meg selv mye, noe jeg i ettertid ser at førte til stor personlig vekst. Jeg ble også kjent med mange andre utvekslingsstudenter fra Erasmus-programmet, og vi har blitt enige om å fortsette å holde kontakten.

Hva er dine beste råd til andre som vurderer å dra på utveksling?

Mitt beste råd til de som vurderer å dra på utveksling, er at de må dra på utveksling. Jeg kan ikke snakke for andre, men for meg så var perioden jeg var på utveksling den beste perioden jeg har hatt hittil i studiet. I Helsinki så ble jeg kjent med mange andre utvesklingstudenter fra Sverige, Frankrike, Spania, Portugal og Belgia, og jeg tror ikke det var en eneste en som angret på at de dro til Helsinki på utveksling.

Les mer om hva andre ergoterapeutstudenter har erfart på sine reiser.