Polysomnografi

SLEEP-BP

Polysomnografi

Hva er polysomnografi?

Polysomnografi, forkortet PSG, er en undersøkelse av søvn og de forskjellige søvnstadiene man går gjennom i løpet av en natt. For å få et bilde av søvnmønsteret ditt kan vi registrere hjernens aktivitet (EEG), pustebevegelser, hjerterytmen og kroppsbevegelser mens du sover, gjennom elektroder som festes på huden (på hodet, ved siden av øynene, under haken, på brystkassen og på beina). Dette er en viktig undersøkelse i kartleggingen av søvnvanskene dine.
 

Hvordan foregår måling med polysomnograf?

gruppebilde
Ingeniørene ved klinisk nevrofysiologisk seksjon som utfører polysomnografiene.

Du møter til undersøkelsen på seksjon for klinisk nevrofysiologi og får festet de små elektrodene på huden på ettermiddagen før undersøkelsen. Elektrodene påmonteres ledninger og programmeres til å samle inn måledata. Du får også festet bånd rundt brystkassen, to batteribokser og en hette rundt hodet. (Se i høyre side hvordan en av oss som jobber med studien så ut da vi var ferdig innpakket.) Du går hjem for å sove som vanlig og kommer tilbake for å ta av elektrodene morgenen etter. Målingene avleses og blir tolket av en søvnspesialist. Undersøkelsen er helt smertefri.
 

Det er viktig at du har på deg klær som kan knappes opp når du møter til undersøkelsen (skjorte eller bluse), så du ikke må dra klærne over hodet etter at du har fått på deg elektrodene. Når du kommer til påmontering kan det være lurt å gå med en t-skjorte eller singlet du kan sove i, hvor utstyret festes utenpå, og klær som kan åpnes foran utover dette, f.eks en jakke med hette. Møt med nyvasket hår, unngå bruk av fet fuktighetskrem, hårspray og gelé den dagen du har fått time, og du kan heller ikke ha hodet i kontakt med vann mens du går med elektrodene.
 

Hvor foregår det?

På- og avmontering av elektroder foregår på klinisk nevrofysiologisk avdeling ved St. Olavs Hospital, Nevrosenterets Østbygg, 2 etg. Du skal møte kl 15.15, og det tar ca. en time å feste alle elektrodene og teste dem. Du sover hjemme og kommer tilbake til samme avdeling for å fjerne utstyret neste morgen kl. 9. Avmonteringen er unnagjort på ca. 15 minutter, og håret ditt vaskes på avdelingen mens elektrodene fjernes.

Du får en engangssum som skal dekke utgifter du har med parkering, tapt arbeidstid eller andre utgifter etter hver polysomnografiundersøkelse. I tillegg får du tilbud om gratis frokost ved pasienthotellet St. Olav morgenen etter at du har vært og tatt av elektrodene på klinisk nevrofysiologisk avdeling.

Huskeliste PSG

Huskeliste PSG

 • Unngå å sove middag dagen før undersøkelsesnatta
 • Ikke drikk alkohol eller bruk sovemedisiner
 • Ta hensyn til at utstyret ikke tåler vann eller mye fysisk aktivitet
 • Sengen må ikke være tilkoblet strøm, og du må sove uten elektrisk varmelaken
 • Du må slå av TV-apparat og datamaskin i soverommet om natten
 • Du skal feste 2 luftstrømsmålere under nesen før du legger deg til å sove
 • Du skal feste en oksygensmetningsmåler på fingeren før du legger deg til å sove
 • Se på klokken når du slukker lyset og legger deg til å sove. Nøyaktig klokkeslett skrives på skjemaet du får utlevert. Tidspunktet når du våkner neste dag, står opp eller vekkes for å stå opp skal også skrives på skjemaet.
 • Skriv opp spesielle hendelser (f.eks. WC-besøk eller lyder som vekker deg)
 • Ta med alle pasientskjema og søvndagbok ferdig utfylt ved avmonteringen neste dag.
   

polysomnografi