Aktigraf

SLEEP-BP

Aktigraf

Hva er aktigraf?

En aktigraf er et måleinstrument, som måler bevegelse og lysnivået rundt deg. På den måten kan vi si noe om når du sover og hvordan du sover. Du går med den som ei klokke. Aktigrafer brukes mye i utredning av søvnforstyrrelser og til forskning.

Foto: Håvard Kallestad

 

Hvordan foregår måling med aktigraf?

Du plasserer aktigrafen rundt håndleddet på den ikke-dominante armen (altså venstre arm hvis du er høyrehendt, og høyre hånd hvis du er venstrehendt). Den må være tett inntil huden og sitte fast på. Du skal gå med aktigrafen i en uke mens du gjør akkurat som du pleier. Den er vanntett, så du kan dusje og bade med den. Når du legger deg til å sove og står opp fra senga, skal du trykke på den venstre knappen. Dette viser vi deg når du får aktigrafen festet på armen.
 

Hvor foregår det?

Aktigrafen settes på og leveres inn i forbindelse med avtaler du har på Bipolarklinikken. Du skal gå med aktigrafen den samme uka som du gjennomfører polysomnografi. Det gjelder før behandlingsperioden, etter behandlingsperioden på 8 uker og etter et halvt år; til sammen skal du gå med aktigraf i 3 uker i løpet av deltakelsen på SLEEP-BP.