Skrive jobbsøknad

Foto av jente som skriver jobbsøknadFoto: Mangostar/Shutterstock.com

Skrive søknad

Skrive jobbsøknad

Søknaden skal bringe deg videre til intervju. Den bør svare på utlysningen og du bør vise hvilke egenskaper du har som passer i den jobben du søker. Legg vekt på hvorfor du vil ha jobben.

Før du starter

Før du starter

 • Les utlysningsteksten nøye før du skriver søknaden. Det er viktig å vite hvem du henvender deg til.
 • Ta vare på utlysningen. Den kan plutselig forsvinne fra nett, og den vil du gjerne ha hvis du blir innkalt til intervju.
 • Formålet med søknaden er å komme til intervju, og en velskreven søknad vil gjøre at arbeidsgiver legger merke til deg.
 • Søknaden bør sammen med CV-en tilpasses til det arbeidsgiver etterspør i utlysningsteksten, dvs. skriv om det som er relevant for akkurat den stillingen. Kopier av tidligere søknader gjør seg dårlig.
 • Hold søknadsteksten til maksimalt 1 side, og gjør teksten lett å lese. Du trenger ikke mer enn 3-4 avsnitt.
 • Prøv å ha et presist språk. Dropp fyllord som ikke gir ekstra informasjon. Dette kan være ord som blant annet, egentlig, osv., bare, kanskje. Unngå setninger i parentes.

Innhold i søknaden

1. Innledning

Få tydelig frem motivasjonen for at du søker akkurat denne stillingen i akkurat denne bedriften. At du bare ønsker en jobb er ikke nok for en arbeidsgiver, så her må du tenke på årsaken til at du søker.

Tips Innledning søknad

Spør deg selv og svar muntlig på hvorfor du vil jobbe akkurat i den bedriften du søker til. Skriv deretter ned svaret ditt, og korriger der det trengs. Dette kan ofte gi en bedre tekst enn bare å skrive ned det du tror er korrekt eller "lurt". Et «lurt» svar kan fort virke litt upersonlig eller uekte. 

1. Rett på sak:

Som markedsansvarlig for butikken Blabla har jeg 1 års erfaring med å administrere sosiale medier. Ved å innføre nye markedsstrategier doblet jeg antallet følgere på Instagram og Twitter. Denne erfaringen vil jeg gjerne ta med meg inn i Digiwords arbeid med å satse på sosiale medier.

2. Utrykk begeistring:

Da jeg så at dere søker etter en ny medarbeider ble jeg veldig glad! Jeg har lenge vært interessert i utvikling av nye webløsninger, og har jobbet med det i min masteroppgave. Silba AS har omdømme for å ha et godt miljø for å lære om kundetilpasning av løsninger. Jeg ønsker derfor å søke stillingen som utvikler hos dere.

3. Name-dropping:

Det er en glede å høre at dere ser etter en ny redaksjonssekretær i Bedre Forlag! Forrige uke snakket jeg med deres kommunikasjonssjef, Berit Olsen, som informerte meg om denne stillingen.

4. Oppdatert:

Jeg har i den siste tiden lest om Valziv AS sitt nye samarbeid med Fjordbeit AS i Dagens Næringsliv. Etter å ha lest artiklene ble jeg inspirert til å undersøke om dere hadde noen ledige stillinger.

 

Hoveddel søknad

2. Hoveddel

Utdanning, jobberfaring og personlige egenskaper. Svar på det som arbeidsgiver etterspør i utlysningen. Beskriv dine ferdigheter og egenskaper som er relevant for stillingen, og underbygg med eksempler. Å skrive at du har visse egenskaper vil gi lite informasjon hvis det ikke underbygges med konkrete eksempler.

Eksempler hoveddel søknad

 1. Jeg har tidligere erfaring med webapplikasjoner som kjører på Linux og Apache gjennom min sommerjobb i bedriften IT-Flow.
 2. Jeg har erfaring med å jobbe strukturert gjennom min bacheloroppgave, som krevde ryddig håndtering av stor mengde innsamlet data.
 3. Jeg trives godt med å jobbe i team, som jeg gjorde som arrangementsansvarlig for linjeforeningen. Der arbeidet jeg i et team på 4 personer som hadde ansvaret for å planlegge arrangement, kontakte arbeidsgivere og koordinere gjennomføringen av en karrieredag.
 4. I arbeidet mitt i restauranten God Mat ble jeg vant med å jobbe under tidspress, noe jeg håndterer godt.

Avslutning

3. Avslutning

Det er fint å avslutte med å vise hvorfor du er den rette til stillingen.

Tips til avslutning søknad

 • Hva du kan bidra med, din erfaring som arbeidsplassen kan ha nytte av.
 • Du ser på bedriften som en ypperlig plass til å lære mer om arbeidsoppgavene eller faget du er interessert i.
 • Du er spesielt interessert i stedet der bedriften er, f.eks. at du ønsker å flytte til hjemstedet ditt. Dette gjelder hovedsakelig hvis det er et lite sted.

Lese en stillingsutlysning

Hvordan lese en stillingsutlysning

Se filmen som viser hvordan du leser en stillingsutlysning

Å skrive åpen søknad

Å skrive åpen søknad

Mange stillinger blir aldri utlyst, men blir besatt gjennom nettverk, bemanningsbyrå eller sosiale medier. Du kan være mer oppsøkende for å få deg jobb. Da har du ikke noen utlysning å forholde deg til, men du skal likevel skrive en tilpasset søknad for den spesifikke bedriften.

Tips til åpen søknad

 • Gjør undersøkelser om bedriften på forhånd. Tenk over hva du kunne tenkt deg å jobbe med, og hvordan kan du bidra i virksomheten.
 • Undersøk på nettsidene om bedriften mottar åpne søknader. Hvis det ikke står, kan du ta kontakt for å høre om du kan sende åpen søknad.
 • Prøv å få snakket med noen som har faglig innsikt eller kan ta beslutninger for en relevant avdeling. Spør etter hvilken kompetanse de ønsker. Dette er tips som kan hjelpe deg å spisse din søknad! Oppleves samtalen som god, kan du spørre om du kan referere til samtalen i en søknad.
 • Vær tydelig på motivasjonen for søknaden, og hva det er som gjør at du ønsker å jobbe i denne bedriften. Få frem på hvilken måte din kompetanse kan være nyttig for bedriften.
 • Følg opp søknaden etter et par uker. Du kan høre om de har mottatt den og hvordan prosessen eventuelt går videre. Pass på at du fremstår interessert og ikke masete.
 • Vurder å bruke sosiale medier i jobbsøkingen. Mer informasjon om jobbsøking i sosiale medier.

Les Utlysninger

Finn utlysninger

Det finnes mange kanaler der du kan finne aktuelle utlysninger. Her er noen av dem:

Som NTNU-student kan du også bruke: 

Film om søknadsskriving

e-kurs søknadsskriving

telefon

Karriereveiledning via video

- eller telefon / e-post. Veiledning for nåværende, kommende og nylig uteksaminerte NTNU-studenter.

 • tilbakemelding på CV og jobbsøknad
 • kompetansekartlegging
 • jobbsøkerprosessen
 • utdanningsvalg

Kontaktinformasjon

NTNU karriere - lokal social media