https://www.ntnu.no/karriere/skrive-CV
Skrive CV
Hensikten med en CV er å vise en potensiell arbeidsgiver at du er den rette for jobben, og skal sammen med søknaden få deg til et intervju. En CV er et sammendrag av utdannelse, jobberfaring og ferdigheter relevant for den jobben du søker. Vit derfor hva arbeidsgiver ønsker, og tilpass CV’en din slik at den viser at du har de egenskapene de ser etter.
Innhold og oppsett
Det er viktig at du skriver din CV slik at den blir oversiktlig og lett å lese. Arbeidsgiver skal raskt kunne se at du er aktuell for stillingen.
Denne siden er skrevet som tradisjonelt oppsett på en CV, med tips og eksempler for hvert avsnitt i nedtrekksmenyer.
-
Les utlysningsteksten nøye, og tilpass CV'en for hver jobb. Sørg for å fremheve det som er mest relevant for akkurat den stillingen du søker på.
-
Hold deg innen 2 sider. Du kan også lage en kortere versjon på 1 side som du tar med på karrieredager.
- Du kan finne maler for CV på nett eller i word (fil - ny).
- Før opp punkter i hvert avsnitt i omvendt kronologisk rekkefølge, det vil si å sette det du har gjort senest øverst
- Utdannelse først. Studerer du nå, er det mest vanlig at utdannelsen står før arbeidserfaring. Et unntak er hvis arbeidserfaring er mer relevant for stillingen.
- Rekkefølge på resten av avsnitt avhenger av relevans til stillingen. Er det IT-kunnskaper, kurs du har tatt eller språkkunnskaper som er mest relevant? Plasser det som er mest relevant så tidlig som mulig.
- Referanser til slutt.
Navn Etternavn
Adresse
Telefon / e-post
Født:
Navn
Før opp navnet ditt med uthevet skrift og større skrift enn resten. Curriculum Vitae trenger du ikke å skrive, arbeidsgiver forstår at dette er din CV.
Bilde
Bilde på CV har blitt mer vanlig, men du må ikke ha det. Hvis du skal ha bilde, vil et profesjonelt, nøytralt bilde være å foretrekke. At noen tar det med mobiltelefon foran en nøytral vegg er helt greit. Dropp gøyale bilder.
Kontaktinformasjon og fødselsdato
Før på adresse, telefonnummer og e-post og fødselsdato under navnet. Også lenke til din LinkedIn-profil, hvis du har en. Er ikke LinkedIn-profilen din oppdatert, kan det være lurt å gjøre det nå, da den trolig vil bli sett på.
LinkedIn-profilen kan brukes som en generell CV som komplementerer den spissede CV'en du sender inn ved jobbsøknad. For tips til å lage seg en LinkedIn-profil, les mer på siden vår "jobbsøkertips".
Nøkkelkvalifikasjoner
1. Dette avsnittet er valgfritt, og kan være en anledning til å fremheve den kompetansen som er relevant for den aktuelle stillingen. På denne måten kan du fange leserens interesse helt fra starten.
2. Vi anbefaler ikke en oppramsing av generelle gode egenskaper. Her har du heller en mulighet til å spisse CV'en for akkurat den jobben du vil ha! Hold det kort og konkret, noen få setninger eller kulepunkter.
1.
- Har benyttet VMware virtuelt nettverk og SAN i arbeid med nettverksinfrastruktur.
- Erfaring med teamarbeid i IT-bedrift.
- Snakker norsk og engelsk flytende.
2.
- Gode kunnskaper innen Excel og BI-systemer.
- Har arbeidet med budsjettering og rapportering på norsk og engelsk.
- Har erfaring med formidling av fagkunnskap.
3.
- Har erfaring med referatskriving fra møtevirksomhet.
- Kan innhente og sammenfatte informasjon fra rapporter.
Utdanning
år - år Grad og utdanningsprogram, navn på utdanningsinstitusjon
Studieretning. Kort beskrivelse av hva du har lært som er relevant for stillingen. Tittel og / eller tema i prosjektoppgave eller bachelor / masteroppgave. Eventuelt utvekslingsopphold.
Beskriv hva som kan være relevant fra utdanningen på 2-3 setninger. Du kan hente tips til dette innhold fra "læringsutbytte" på studieprogrammets nettsider.
Tidsrom: Er du ikke ferdig med utdannelsen, kan du la det stå åpent eks. "2019 - " eller "2019 - d.d." eller du kan sette når du forventer å være ferdig " 2019- 2022".
Ulike måter å fremstille sin kompetanse avhengig av hva som etterspørres i utlysning.
2017-2019 Master i statsvitenskap, NTNU
Alt 1. Masteroppgave om Kinas økonomiske vekst og effekten av økonomiske reformer med tittel «Politisk konsensus, særinteresser og økonomisk vekst. En komparativ analyse av Russland og Kina.»
Alt 2. Jeg har i mastergraden tatt flere emner i samfunnsvitenskapelig forskningsmetode. I tillegg til kvalitative metoder har jeg fordypet meg i kvantitative metoder som regresjon og analyse av paneldata. Masteroppgaven var en kvantitativ policystudie.
år - år Videregående skole
Fordypning. Eventuelle utvekslingsopphold
Videregående skole tar du med for arbeidsgivere som er opptatt av å se om du har gjort noe mellom vgs og høyere utdanning. Utvekslingsopphold kan si noe om språkkunnskap og kulturforståelse.
Arbeidserfaring
mnd. år - mnd. år Stillingstittel, Arbeidssted
Stillingsandel. Beskriv kort arbeidsoppgaver og ansvar du har hatt. Prøv å beskrive dette slik at det er forståelig og fremstår som relevant for aktuelle arbeidsgiver.
1. Her skriver du lønnet arbeid. Har du mye arbeidserfaring, kan du bruke overskriften relevant arbeidserfaring. Da kan du inkludere et eget avsnitt med annen relevant erfaring.
2. Ikke skriv hva arbeidsplassen (vi) gjorde i jobben, men hvilke arbeidsoppgaver du utførte, og hva slags ansvar du hadde.
3. Føler du at du ikke har relevant erfaring? Du har garantert lært noe som er overførbart til en ny jobb. Om man presenterer sin erfaring på en smart måte, vil de fleste jobber gi deg relevant kompetanse. Prøv derfor å beskrive tidligere arbeidsoppgaver slik at det gir mening for arbeidsgiver der du søker jobb. Har du for eksempel tidligere jobbet i kafé, kan det hende at din oppgave med å smøre baguetter er lite relevant for en ny arbeidsgiver. Men din erfaring med kundekontakt kan være nyttig. Har du også hatt ansvar for kasseoppgjør, forteller det at sjefen din stolte på deg. Har du erfaring med telefonsalg, kan du ha opparbeidet deg gode kommunikasjonsevner. Eller blitt god til å håndtere stressede situasjoner. Se også eksempler under.
4. Noen har hatt sommerjobber i mange år allerede, og lurer om de skal skrive alt på CV-en. En tommelfingerregel er å inkludere 10 år tilbake i tid hvis det er relevant for stillingen, og 5 år hvis det ikke er relevant. Men det er ingen fasit.
- Butikkmedarbeider i Rimi: Ansvar for bestilling av varer, kasseoppgjør, og for åpning og stenging av butikken. Bisto i opplæring av nyansatte.
- Leksehjelp: Hadde ansvar for planlegging og gjennomføring av undervisningsopplegg i matematikk for 3 elever på ungdomskolenivå.
- Assistent ved Storheim Folkehøyskole: Jobbet i et team på 10 studenter og ansatte som hadde ansvar for aktiviteter ved mottak av nye elever.
Frivillig arbeid og tillitsverv
mnd. år - mnd. år Tittel, Organisasjon
Stillingsandel. Beskriv kort hva slags organisasjon det er. Arbeidsoppgaver og ansvar. Eventuelt resultater.
IT-kunnskaper
Mange har eget avsnitt om IT-kunnskaper. Vi anbefaler ikke å vurdere nivå på din egen kunnskap her, men heller liste opp programvare, programmeringsspråk og analyseverktøy du behersker.
Kurs og sertifikater
mnd. år Kurstittel, Kursholder
Innhold i kurset, eventuelt sertifisering.
Språk
Språkkunnskap. Beskriv nivå på kunnskapen med ord (morsmål, flytende, meget godt, grunnleggende) i stedet for koder og tall.
Norsk: morsmål
Engelsk: meget godt skriftlig og muntlig
Spansk: Behersker muntlig
Annet
Noe annet du vil få frem om deg selv, som ikke er med tidligere i CV'en?
1. Om du har førerkort, hvis det kan være relevant i stillingen
2. Førstegangstjeneste og svangerskaps – eller omsorgspermisjon kan settes her, husk da dato (mnd-år).
3. Aktiv innen eks. idrett eller musikk/kunst
4. Reising
5. Andre fritidssysler
Referanser
Skriv "Referanser oppgis på forespørsel" eller før opp: Fornavn, etternavn, stillingstittel, arbeidssted, telefonnummer.
Avklar alltid med dine referanser på forhånd, før du fører dem opp.
Det har blitt mer vanlig å skrive "oppgis på forespørsel" på selve CV'en, da mange foretrekker å vente med å oppgi slik informasjon til et intervju. Det er sjeldent aktuelt å ringe referanser før etter intervjuet.
1. Husk å spørre referansene før du oppgir dem. Det er passe med 2-3 referanser.
2. Velg referanser som vil snakke godt om deg som person.
3. Det er fint om en av referansene kan si noe om deg som er faglig relevant for stillingen. Den andre kan f.eks. si mer om dine personlige egenskaper.
4. Gi beskjed til referansene dine hvis du blir innkalt til intervju, slik at de er forberedt på en telefon.
6. Det er vanlig å bruke tidligere sjef som referanse. Men du kan også bruke faglig veileder, kolleger, lærere eller andre som kan fortelle noe om det som kan være relevant for stillingen.
- Beskriv kort hvilke arbeidsoppgaver NN har hatt hos dere.
- Hvordan mener du NN har løst disse oppgavene?
- Hvordan vil du beskrive NN som person og hvordan fungerer vedkommende sosialt?
- Har du erfaringer med hvordan NN fungerer i prosjekt eller i teamarbeid? Hvilken rolle tar NN i slike arbeidsformer?
- Hvordan samarbeider NN med overordnede, underordnede eller kollegaer på samme nivå?
- Hvordan jobber NN? Selvstendig? Søker NN lett råd hos andre?
- Hvordan håndterer NN stressede situasjoner?
- Fikk NN nye eller endrede oppgaver i tiden hos dere? Hvordan taklet NN denne omstillingen?
- Ville du ha ansatt NN på nytt? Hvorfor / hvorfor ikke?
Sjekkliste for CV
- Oppsettet er strukturert og lett å lese
- Jeg har brukt samme stil og font gjennom hele CV’en
- Språket er det samme som i stillingsutlysningen
- Jeg har tilpasset beskrivelsene til den aktuelle stillingen
- Jeg eller andre har korrekturlest CV’en
- CV’en er ikke på mer enn 2 sider
- Bildet ser profesjonelt ut med nøytral bakgrunn
Arrangement
Finn utlysninger
Det finnes mange kanaler der du kan finne aktuelle utlysninger. Her er noen av dem:
-
global.no for arbeid innen bistand og humanitært arbeid
-
EURES Den Europeiske jobbmobilitetsportalen
-
Inkludi særlig for rekruttering av innvandrere og minoriteter
-
Jobbforalle for jobbsøkere som støter på utfordringer med å få jobb gjennom vanlige rekrutteringskanaler grunnet bl.a. funksjonsnedsettelser
Som NTNU-student kan du også bruke:
-
NTNU Bridge NTNUs egen koblingsportal mellom studenter og arbeidslivet
-
Ledige stillinger på NTNU som studentassistent
Kurs
Høsten 2020 holder vi hovedsaklig jobbsøkerkurs som webinar. Finn kursbeskrivelser og påmelding i nedtrekksmenyen under.
Nettverk og nettverksbygging nevnes ofte når det er snakk om jobbsøking, men hva går det egentlig ut på? I dette kurset snakker vi om hvordan du kan bruke nettverket ditt, hvordan du bygger nettverk og hva du gjør hvis du ikke har noe nettverk.
Du trenger ikke å være ambisiøs karrierejeger for å dra nytte av nettverk og kurset passer for alle studenter, enten du er tidlig i studieløpet, nærmer deg slutten eller er et sted imellom.
Kurset gjennomføres digitalt. Lenke til Blackboard eller Zoom sendes på e-post i forkant av kurset.
Kurset holdes på norsk og er for studenter ved NTNU.
Kursdatoer:
10. februar kl. 10.15 - 11.15
18. mars kl. 14.15 -15.15
Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.
Er du klar for å få på plass en god CV? Lurer du på hvordan du skal vekke arbeidsgivers interesse allerede i CVen? I webinaret «Tips til en bedre CV» deler vi våre beste tips og råd for CV-skriving.
Det er en fordel om du allerede har en CV slik at du kan benytte kurset til å få noen nye innspill på utforming og innhold. Du finner råd og tips om CV-skriving på denne nettsiden https://www.ntnu.no/karriere/skrive-cv. Det er satt av god tid til å sende inn spørsmål på chat.
Kurset er for studenter ved NTNU, gjennomføres digitalt og varer omtrent 60 minutter. Lenke til Blackboard eller Zoom sendes på e-post i forkant av kurset.
Kurset holdes på norsk
Kursdatoer:
27. januar kl. 12.15 -13.15
2. mars kl. 11.15 - 12.15
15. april 12.15 - 13.15
Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.
Er du klar for å få på plass en god jobbsøknad? Lurer du på hvordan du skal vekke arbeidsgivers interesse allerede fra første setning? I dette webinaret deler vi våre beste tips og råd for søknadskriving.
Det er en fordel om du allerede har skrevet en jobbsøknad slik at du kan benytte kurset til å få noen nye innspill på disposisjon og innhold. Du finner råd og tips om å skrive jobbsøknad på https://www.ntnu.no/karriere/skrive-jobbsoknad. Det er satt av god tid til å sende inn spørsmål på chat.
Kurset er for studenter ved NTNU som enten søker etter sommerjobb eller annen jobb.
Kurset vil holdes via Zoom og lenke sendes på e-post i forkant av kurset. Kurset holdes på norsk.
Kursdatoer:
4. febraur kl. 14.15-15.00
13. april kl. 12.15 - 13.00
Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.
Er du klar for jobbintervjuet? Dette webinaret gir deg kunnskap om hensikten med et jobbintervju, hvilke forberedelser du bør gjøre i forkant og råd om hva du bør tenke på under selve jobbintervjuet.
Vi anbefaler at du sjekker ut vår nettside før kurset: https://www.ntnu.no/karriere/tips-til-jobbintervjuet
Kurset holdes på norsk og er for studenter ved NTNU.
Kurset vil holdes via Zoom og lenke sendes på e-post i forkant av kurset.
Kursdatoer:
9. februar kl. 12.15 - 13.00
3. mars kl. 12.15 - 13.00
14. april kl. 14.15 - 15.00
Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.
Dette kurset gir deg kunnskap om hensikten med et jobbintervju, hvilke forberedelser du bør gjøre i forkant og råd om hva du bør tenke på under selve jobbintervjuet. En viktig del av kurset er øvelser som gir deg verdifull trening og tilbakemeldinger som du kan dra nytte av når du skal på et reelt intervju.
Kurset holdes på norsk, og deltakelsen forutsetter at du behersker norsk muntlig.
Kurset er for studenter ved NTNU og innholdet er uavhengig av campus.
Kursdatoer:
Datoer kommer
e-kurs om CV-skriving
Få en kjapp sjekk av din CV/ søknad!
Vi tilbyr gratis tilbakemelding på din CV eller jobbsøknad på 15 minutter via video.
Tirsdager kl. 14.00 - 15.00
Torsdager kl. 14.00 -15.00
Gjelder for studenter ved NTNU. Du kan også bestille veiledningstime på
e-post, telefon eller video i vår online booking.
Karriereveiledning
via zoom, telefon eller e-post. Veiledning for nåværende, kommende og nylig uteksaminerte NTNU-studenter.
- tilbakemelding på CV /søknad
- "Hva blir jeg?"
- kompetansekartlegging
- jobbsøkerprosessen
- utdanningsvalg
Ved faglige spørsmål må du henvende deg til din studieveileder.