Jobbsøkertips

Foto av kikkert som illustrerer jobbsøking

Jobbsøkertips

Det kan ta tid å få jobb, så start så tidlig som mulig med jobbsøkerprosessen. 

Skal du søke sommerjobb, jobb siden av studiene eller fulltidsjobb? Filmen viser en oversikt over hele jobbsøkerprosessen.

Start jobbsøkingen

Kartlegg hva du vil jobbe med

For mange er det ikke like tydelig hva slags jobber man kan få etter endt utdannelse. Men ofte har du flere muligheter enn du først tror. Det handler om å finne sin egen vei - det som passer best for deg og hvordan arbeidsmarkedet ser ut til enhver tid. Karriere handler om valg og muligheter du har gjennom hele livet; i utdanning, jobb og i privatlivet. Dine interesser, ønsker og verdier kan endre seg underveis. I tillegg vil nye typer yrker oppstå, mens andre kan forsvinne. Klarer du å kartlegge hva du vil underveis, kan det bli tydeligere for deg hvilken vei du kan gå.

Last ned skjemaet under og jobb med spørsmålene for å få en større bevissthet rundt hva du vil.

Hva skal jeg bli?

Tenk gjennom hvilken kompetanse du egentlig sitter på. En måte å styrke sine muligheter på arbeidsmarkedet, er å kunne beskrive sin kompetanse godt og vise at den er relevant for de jobbene du ønsker. Husk at du har garantert ferdigheter som kan brukes i ulike typer bransjer. Tenk derfor på hva du kan og hva du vil bidra med. Sjekk ut kompetansekartlegging via lenken under.

Kartlegg din kompetanse

Start med å lese utlysninger

For å bli kjent med dine jobbmuligheter bør du begynne med å lese stillingsutlysninger. Her beskrives konkrete arbeidsoppgaver som inngår i stillingen, i tillegg til kvalifikasjonskrav.
Analyser utlysningen:

 • Hva slags informasjon får du om virksomheten? 
 • Hvilke arbeidsoppgaver skal dekkes og hvilket ansvar ligger til stillingen?
 • Hvilke kvalifikasjoner ser arbeidsgiver etter? Husk at det er forskjell på ønskelige kvalifikasjoner og krav til kvalifikasjoner.
 • Hvordan matcher dine kvalifikasjoner med arbeidsgivers ønsker?
 • Ta vare på utlysningen. Den kan plutselig forsvinne fra nett, og den vil du gjerne ha hvis du blir innkalt til intervju.

Få kunnskap om bedriften

Hold deg oppdatert på informasjon om nyheter i fagområdet ditt og bli kjent med bedrifter du skal søke. Kanskje kjenner du noen som jobber der? Du kan søke opp bedrifter på nett og lese om deres visjoner, verdier og prosjekter. Noter deg spørsmål du lurer på, ring gjerne til kontaktpersonen, eller spør i et eventuelt intervju.

Hold deg gjerne orientert i arbeidsmarkedet gjennom hele studietiden; les stillingsannonser og delta på karrierearrangement. Slik blir du kjent med muligheter, vet hva som etterspørres, og kan få kontakter som kan føre til relevant sommerjobb eller jobb etter studiene.

Jobbsøking og sosiale medier 

Siden mange arbeidsgiver googler søkere, er det lurt å se profesjonell ut på nett. I tillegg kan sosiale medier være en god møteplass for å knytte kontakter med arbeidsgivere.

 • Rydd opp i profilene dine. Du vil trolig bli googlet

 • Opprett LinkedIn-profil og følg bedrifter som er relevante. Bruk også LinkedIn for å sjekke om du kjenner noen som jobber i bedrifter som interesserer deg.

 • Du kan være aktiv ved å skrive poster og delta i diskusjoner. Vis engasjement og våg å dele kunnskap og erfaringer med andre, men tenk over hvordan du formulerer deg.

 • Velg dine plattformer – tenk over hvilke kanaler som fungerer best til dine mål. Bruk sosiale medier til å gjøre din CV lett tilgjengelig, og husk å oppdatere den.

 • LinkedIn kan være en mer generell CV, som inkluderer mer informasjon enn en tilpasset CV for en spesiell stilling

 • Du kan også lage en kort video (15-20 sek) med presentasjon av deg selv.

Tips til LinkedIn profil

Lag deg en LinkedIn profil.

På LinkedIn kan arbeidsgivere finne deg og du kan finne aktuelle jobber. Sørg for å lage en fullstendig ferdig profil, med mest mulig informasjon om deg selv i forhold til utdannelse, erfaring og kompetanse. Noen tips:

 • Tenk over om du skal ha engelsk eller norsk profil
 • Bruk passende bilde som ser profesjonelt ut
 • Lag en god overskrift: Bruk søkeord i overskriften, slik at rekrutterere finner profilen din relevant for dem
 • Et sammendrag bør være kort og presist. Eks. viktigste kvalifikasjoner, spisskompetanse
 • Bakgrunn: Skriv kortfattede beskrivelser - gjerne punktvis
 • Samtidig kan du vise hvem du er som person i profilen, så få frem hva som er viktig for deg
 • Ferdigheter: Velg noen ferdigheter som beskriver din kompetanse og husk at det også er søkeord
 • Kan du gjøre prosjekter du har deltatt på synlig med lenker eller video?
 • Husk språkferdigheter
 • Skaff deg anbefalinger, og gi anbefalinger til andre
 • Delta i relevante grupper
 • Ta bort alt unødvendig

Deltidsjobb, sommerjobb, trainee og internship

Deltidsjobb, sommerjobb, trainee og internship

Det er nyttig med deltidsjobb eller sommerjobb for å vise at man har erfaring fra arbeidslivet. Mange ønsker selvfølgelig relevant arbeidserfaring i studietiden. Men husk at du får med deg egenskaper som er nyttige fra enhver jobb. Les mer om å kjenne sin kompetanse.

Mange lurer på hva trainee og internship betyr. Som trainee får du mulighet til å jobbe i ulike avdelinger i en bedrift, med veiledning av en eller flere mentorer. Du får prøve deg på ulike arbeidsoppgaver, se helhetlig på bedriften, og få innsikt i bransjen.  Slik kan du finne ut hva du trives med raskt etter du har startet i arbeidslivet. Du blir vanligvis ansatt i en 1-3 årsperiode i et konkret oppdrag eller prosjekt for bedriften, og målet bør være fast ansettelse etter endt periode. Du kan finne aktuelle trainee-program på trainee.no.

Internship er kortere kontrakter eller konkrete prosjekter for en bedrift, gjerne i løpet av utdannelsen. I Norge tilsvarer det ofte en sommerjobb, men kan også være studentpraksis. Det kan fungere som en inngangsport til en bransje, og kan være både betalt eller ubetalt. Det kan gi deg nyttig arbeidserfaring og gode kontakter i bransjen. Det er også en mulighet til å vise deg fram for en eventuell stilling etter endt utdannelse.

For sommerjobb, deltidsjobb, internship og trainee-stillinger kan du registrere deg i vår jobbportal  NTNU Bridge. Der kan du finne stillinger fra arbeidsgivere som ønsker NTNU-studenter.

Nettverk

Nettverk

Mange ledige stillinger lyses ikke ut, men kan være tilgjengelig gjennom sitt nettverk. Å utvide sitt nettverk kan resultere i flere muligheter i et raskt skiftende arbeidsmarked. Nettverksbygging kan høres skummelt ut, men ikke glem at du allerede gjør det! Få tips for å øke dine nettverksferdigheter i nedtrekkmenyen under.

Nettverk

Forbered en kort beskrivelse (på 1-2 minutter) av hvem du er, dine viktigste egenskaper og kompetanse, hva som motiverer deg og hva du ønsker i en jobb. Øv deg på å beskrive deg selv til en potensiell arbeidsgiver. Du kan få hjelp ved å bruke våre skjema kompetansekartlegging og hva skal jeg bli.

Hva er ditt nåværende nettverk? Det er ikke sikkert du tenker på det som et nettverk, men det kan være familiemedlemmer, familievenner, venner, medstudenter, faglærere, tidligere arbeidsgivere eller kolleger. Dette er mennesker som kan gi deg muligheter gjennom din karriere, enten selv eller ved at de har (eller vil få) forbindelser som du kan introduseres til.

Tenk bredere og prøv å få forbindelser med mennesker utenfor din umiddelbare nærhet:

 • Arbeidsgivere: Snakk med arbeidsgivere på karrierearrangement på og utenfor campus. Noen bedrifter arrangerer frokostmøter, konferanser eller webinar som kan være av interesse.
 • Gjesteforelesere: Linjeforeninger eller studieprogram kan ha arrangement med gjesteforelesere og bedriftspresentasjoner som kan føre til nye kontakter.
 • Alumni: Koble deg til NTNU Alumni for å lære fra tidligere studenter og få muligheten til jobbskygge. Kanskje jobber en NTNU alumni i en bedrift du synes er interessant, og vil hjelpe deg med råd eller svare på dine spørsmål?
 • Sosiale medier: Søk opp og delta i temagrupper innen ditt faglige interesseområde på LinkedIn. Følg med på nyheter fra bedrifter du er interessert i.
 • Oppnå større trygghet med nettverksbygging ved å starte i dine nærmeste omgivelser.
 • Involver deg i studentforeninger eller prosjekter på campus, engasjer deg i studiegrupper/kollokvier, og snakk med professorer og bedriftsrepresentanter.
 • Forbered deg til karrieredager. Sjekk ut oversikt over karrieredager på NTNU og hvordan forberede seg (nederst på denne nettsiden).
 • Få med deg hva bedrifter som du synes er interessante deler eller poster i sosiale media, og lær hvordan de bruker nettverket. Prøv å kommentere på en post for å starte kommunikasjonen. Tenk her på hvordan du kan bidra.
 • Ikke forvent å få noe tilbake med en gang, du må investere tid og innsats. I stedet for å spørre om en jobb, kan det ofte være lurt å be om råd og informasjon. Du kan for eksempel spørre om råd til hvordan du kan utvide ditt nettverk. Ditt hovedmål bør være å bygge godt forhold til dine kontakter.

Å følge opp kontakten, vil etablere forbindelsen mer, og kan føre til en jobbmulighet.

 • Følg opp hjelp eller råd med en takkemelding eller e-post.
 • Oppretthold kontakten. Hvis en anbefaling fra en nettverkskontakt er nyttig på et senere tidspunkt, la kontakten din få vite det!
 • Del kunnskap du føler kan være nyttig for dine kontakter.
 • Hold kontaktene dine oppdatert på nyheter om deg, f.eks. at du har fullført utdannelsen din.
 • Sørg for at profilene du har i sosiale media alltid er oppdaterte.

Husk at den beste måten å bygge et sterkt nettverk på er ved å hjelpe andre.

Finn utlysninger

Finn utlysninger

Det finnes mange kanaler der du kan finne aktuelle utlysninger. Her er noen av dem:

Som NTNU-student kan du også bruke: 

Skrive CV og søknad

Skrive CV og søknad

Kurs

Kurs

Høsten 2020 holder vi hovedsaklig jobbsøkerkurs som webinar.  Finn kursbeskrivelser  og påmelding i nedtrekksmenyen under.

Kurs vår 2021

​​Nettverk og nettverksbygging nevnes ofte når det er snakk om jobbsøking, men hva går det egentlig ut på? I dette kurset snakker vi om hvordan du kan bruke nettverket ditt, hvordan du bygger nettverk og hva du gjør hvis du ikke har noe nettverk. 

 Du trenger ikke å være ambisiøs karrierejeger for å dra nytte av nettverk og kurset passer for alle studenter, enten du er tidlig i studieløpet, nærmer deg slutten eller er et sted imellom​. 

Kurset gjennomføres digitalt. Lenke til Blackboard eller Zoom sendes på e-post i forkant av kurset.  

Kurset holdes på norsk og er for studenter ved NTNU.

 

Kursdatoer:

10. februar kl. 10.15 - 11.15

18. mars kl. 14.15 -15.15

Påmelding

Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.

​Er du klar for å få på plass en god CV? Lurer du på hvordan du skal vekke arbeidsgivers interesse allerede i CVen? I webinaret «Tips til en bedre CV» deler vi våre beste tips og råd for CV-skriving.

Det er en fordel om du allerede har en CV slik at du kan benytte kurset til å få noen nye innspill på utforming og innhold. Du finner råd og tips om CV-skriving på denne nettsiden https://www.ntnu.no/karriere/skrive-cv. Det er satt av god tid til å sende inn spørsmål på chat. 

Kurset er for studenter ved NTNU, gjennomføres digitalt og varer omtrent 60 minutter. Lenke til Blackboard eller Zoom sendes på e-post i forkant av kurset.  

Kurset holdes på norsk

Kursdatoer:

27. januar kl. 12.15 -13.15

2. mars kl. 11.15 - 12.15

15. april 12.15 - 13.15

Påmelding

Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.

Er du klar for å få på plass en god jobbsøknad? Lurer du på hvordan du skal vekke arbeidsgivers interesse allerede fra første setning? I  dette webinaret deler vi våre beste tips og råd for søknadskriving.

Det er en fordel om du allerede har skrevet en jobbsøknad slik at du kan benytte kurset til å få noen nye innspill på disposisjon og innhold. Du finner råd og tips om å skrive jobbsøknad på https://www.ntnu.no/karriere/skrive-jobbsoknad. Det er satt av god tid til å sende inn spørsmål på chat. 

Kurset er for studenter ved NTNU som enten søker etter sommerjobb eller annen jobb. 

Kurset vil holdes via Zoom og lenke sendes på e-post i forkant av kurset.  Kurset holdes på norsk.

Kursdatoer:

4. febraur kl. 14.15-15.00

13. april kl. 12.15 - 13.00

Påmelding

Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.

​Er du klar for jobbintervjuet? Dette webinaret gir deg kunnskap om hensikten med et jobbintervju, hvilke forberedelser du bør gjøre i forkant og råd om hva du bør tenke på under selve jobbintervjuet.

Vi anbefaler at du sjekker ut vår nettside før kurset: https://www.ntnu.no/karriere/tips-til-jobbintervjuet

Kurset holdes på norsk og er for studenter ved NTNU.

Kurset vil holdes via Zoom og lenke sendes på e-post i forkant av kurset.  

 

Kursdatoer:

9. februar kl. 12.15 - 13.00

3. mars kl. 12.15 - 13.00 

14. april kl. 14.15 - 15.00

Påmelding

Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.

​​Dette kurset gir deg kunnskap om hensikten med et jobbintervju, hvilke forberedelser du bør gjøre i forkant og råd om hva du bør tenke på under selve jobbintervjuet. En viktig del av kurset er øvelser som gir deg verdifull trening og tilbakemeldinger som du kan dra nytte av når du skal på et reelt intervju.

Kurset holdes på norsk, og deltakelsen forutsetter at du behersker norsk muntlig.
Kurset er for studenter ved NTNU og innholdet er uavhengig av campus. 

Kurset vil holdes via Zoom og lenke sendes på e-post i forkant av kurset.  

Kursdatoer:

20. april kl. 12.00 - 14.00

 

Påmelding

Du må være innlogget i Feide for å melde deg på kurset.

Øke sine muligheter

Øke sine muligheter

Fikk du ikke jobben du håpet på? Mange ledige stillinger lyses ikke ut, og ansettelser kan skje gjennom annen rekruttering, nettverk eller at du oppsøker bedriften. Noe du gjøre for å øke dine muligheter:

 • Gjør research på hva du vil og hva som kan være aktuelle bransjer å jobbe i. Utvid søkeområdet ditt. Du kan bruke jobbkompasset på utdanning.no for å se om det er andre yrker du ikke har tenkt på.
 • Skriv en god CV som viser at din kompetanse vil være relevant og at du vil bidra inn i bedriften.
 • Gjør andre oppmerksom på at du ser etter jobb. Kjenner du noen i aktuelle bedrifter som du kan snakke med? 
 • Er det mulig å få en tidsbegrenset stilling? Det kan gi deg kontakter eller erfaringer som kan føre til andre muligheter.
 • La en god LinkedIn-profil. Følg bedrifter du er interessert i, meld deg inn i faggrupper og publiser eller del artikler som er relevant for jobber du ønsker.
 • Registrer CV-en din i jobbportaler og hos relevante rekrutterings- og bemanningsbyrå.

Karrieredager NTNU

Karrieredager NTNU

Oversikt over karrieredager ved NTNU

Se film over for hvordan du kan forberede deg til karrieredager

Karrriereveiledning

Karriereveiledning

via zoom, telefon  eller e-post. Veiledning for nåværende, kommende og nylig uteksaminerte NTNU-studenter.

 • tilbakemelding på CV /søknad
 • "Hva blir jeg?"
 • kompetansekartlegging
 • jobbsøkerprosessen
 • utdanningsvalg

Ved faglige spørsmål må du henvende deg til din studieveileder.

 

NTNU karriere - lokal social media