TverrProf - Historien

TverrProf - Historien

TverrProf -gruppa ble etablert høsten 2019. Profesjonsutdanningene for hhv. bioingeniør og medisin og PLUS, Senter for pedagogikk, læring og undervisning Fakultet for medisin og helsevitenskap, initierte da en workshop for alle RETHOS-utdanningene ved NTNU med formål om å utforske mulighetene for å etablere et forsknings- eller utviklingssamarbeid – primært med søkelys på praksis. 

Bakgrunnen for initiativet var føringene i den ferske Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger (RETHOS), som blant annet har som formål 

  • å sikre at utdanningsinstitusjonene tilbyr praksisnære og forskningsbaserte utdanninger
  • utdanninger med høy faglig kvalitet og relevans
  • å sikre at institusjonene legger til rette for helse- og sosialfagutdanninger med helhet og sammenheng mellom fag, emner, teori og praksis, samt undervisningsmetoder og vurdering av studentene 

Interesserte representanter fra nesten alle RETHOS-utdanningene ved NTNU deltok i en innledende idédugnad om mulige problemstillinger. Etter gruppearbeid og plenumsdiskusjoner hadde fokuset dreid fra praksis og over på profesjonsidentitet. Alle som ønsket å bidra i det videre arbeidet ble invitert til å delta i en kjernegruppe. I alt seks personer meldte sin interesse og fortsatt det videre arbeidet – nå omkring temaet profesjonsidentitet.

Pandemitid og fysisk distanse satte periodevise begrensninger for samarbeidet, og gruppa hadde dessuten noen få utskiftninger av medlemmer etter oppstarten i 2019. Vi har likevel etablert et godt tverr-fakultært samarbeid mellom ansatte ved flere institutt som tilbyr ulike helse- og sosialprofesjonsutdanninger, og startet innsamling av data til vårt første prosjekt våren 2022. I dag består TverrProf-gruppa av representanter fra sosialt arbeid, sykepleie, medisin og radiograf, og inkluderer ansatte med bakgrunn i flere fagdisipliner.