Nor-COAST-studien (The Norwegian COgnitive impairment After STroke)

​​​​​​​

Video: Helse Midt-Norge

Nor-COAST-studien (The Norwegian COgnitive impairment After STroke)

Nor-COAST-studien (The Norwegian COgnitive impairment After STroke)

Omkring 11000 nordmenn får hjerneslag hvert år, ca. halvparten av disse får kognitiv svikt av lett aller alvorlig grad etterpå. Det er sammensatte årsaker til at så mange får kognitiv svikt. Derfor startet en gruppe norske forskere Nor-COAST studien. Studien fikk i 2015 9 millioner kroner fra Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforskningsprogram for å gjennomføre en kartleggingsstudie der fem norske sykehus deltar.

Det ble inkludert 815 pasienter innlagt med akutt hjerneslag ved St Olavs hospital, Sykehuset Ålesund, Haukeland sykehus, Vestre Viken Bærum og Oslo universitetssykehus Ullevål. Pasientene er fulgt opp etter 3, 18 og 36 måneder med en bred kartlegging av kognitiv og fysisk funksjon, fysisk aktivitet, bruk av medikamenter, MR-undersøkelse av hjernen og blodprøver. Innsamling av data var ferdig i mars 2020.

Forskningen i Nor-COAST ser på ulike problemstillinger som forekomst av kognitiv svikt etter hjerneslag, symptomer og hvordan stille diagnosen. Vi studerer også hvordan utviklingen er over de første tre årene etter et hjerneslag og helsetjenester og kostnader disse årene. Videre kartlegger vi hvorvidt medikamentell behandling etter hjerneslag har betydning for utvikling av kognitiv svikt. Vi forsker også på underliggende årsaksfaktorer som fysisk aktivitet, inflammasjon og bildediagnostikk.


Nasjonalforeningen for folkehelsen

Logoen til nasjonalforeningen for folkehelsen

Nor-COAST-studien er finansiert av Nasjonalforeningen for folkehelsen og NTNU.