Illustrasjonsbilde samskaping


Samskaping

Samskaping

Begrepet samskaping har i løpet av de seneste årene glidd inn i språket som et nytt styringsord, hyppig brukt av departementer, KS, og forskningsråd. Samskaping har flere betydninger, men vi bruker begrepet om prosesser og tilnærminger der offentlige aktører utvikler og implementerer nye tjenester sammen med tjenestemottakere og andre aktører istedenfor for dem.

Bakgrunnen for ønsket om samskaping kan ses i sammenheng med at den offentlige sektor er under press fra mange sider. De kommunale helse- og omsorgstjenestene står overfor utfordringer med et økende antall eldre, nye brukergrupper og mangel på helse- og sosialpersonell. Dette medfører et konstant behov for å få å «få mer ut av mindre», et voksende press fra innbyggerne som ønsker tjenester av høy kvalitet, og et press fra globale utfordringer for å skape nye og effektive løsninger på komplekse utfordringer. Det finnes lite forskning om hva som skjer når kommunale helse- og omsorgstjenester skal utvikles og implementeres gjennom samskaping. Vi setter i våre prosjekter søkelys på samskaping som styringsidé og tilnærming i utvikling og implementering av helse- og omsorgstjenester. 


Prosjekter

Prosjekter

Prosjektleder: Anette Fagertun (HVL)

Dette strategiske og miljøbyggende forskningsprosjektet bidrar til å utvikle tjenesteforskning som forskningsfelt gjennom en flerfaglig og sammenlignende utforskning av hvordan tjenestesamhandling er politisert, prioritert, organisert, praktisert og erfart på ulike nivå og av ulike aktører i den norske velferdsstaten. Vi fokuserer på hvordan sosiale og strukturelle dynamikker skaper vilkår for de kommunale helse og omsorgstjenestene og identifiserer forhold som kan fremme eller hemme samarbeid og prioritering i tjenestene. Prosjektet relaterer seg til samfunnsutfordringen om velferdsregimets kapasitet og hvordan skape bærekraftige offentlige tjenester grunnlagt i prinsippet om universalisme; at alle borgere skal ha lik tilgang til tjenester av lik kvalitet. Den kommunale velferds, helse- og omsorgssektoren er en av sektorene som utgjør det institusjonelle landskapet i Norge. Primærhelsetjenesten er desentralisert og kommunale helse og omsorgstjenester utgjør den institusjonelle ryggraden i velferdsstaten. Disse tjenestene utgjør vårt startpunkt i prosjektet.

Vårt forskningsfokus i fire arbeidspakker dekker en rekke forhold som vil gi ny kunnskap om tjenestesamhandling, koordinering og samarbeid på ulike nivå og inkluderer utforskning av; vilkår for å utvikle bærekraftige tjenester; arbeidet som produserer tjenester; organisering og styring av kommunale tjenester; kommunal og nasjonal politikk rundt tjenestesamhandling, og; nasjonale og internasjonale policy-trender i helse- velferd og omsorg.

Prosjektet ledes av Senter for Omsorgsforskning vest (SOFV), Høgskulen på Vestlandet (HVL), og har SOF øst, sør, midt, nord og NORCE samfunn som nasjonale partnere, samt fire internasjonale partnere; UCSF, MSU, NIVEL og Aarhus Universitet.

Les mer: The ‘politics’ of a changing institutional ecology: coordination, prioritization and labour in Norwegian health, care and welfare services i Prosjektbanken (forskningsradet.no)