Kompetanse, jobb og karriere

Det humanistiske fakultet

Kompetanse, jobb og karriere

Foto 1-5 & 7: Elin Iversen, Foto 6: Julie Gloppe Solem​​​​​​

Hva ønsker du å bruke utdannelsen din til? 

Hva ønsker du å bruke utdannelsen din til? 

Når du skal ut i arbeidslivet, blir din oppgave å synliggjøre hva du vil bidra med. Derfor er det viktig for deg å være bevisst din egen kompetanse og kunne formidle den. Studier ved Det humanistiske fakultet (HF) gir deg blant annet humanistisk kompetanse. Men hva er det, og hvordan kan du bruke den til å få deg jobb?

Blå linje

""

Blå linje

""

På vei til studiene

På vei til jobb i studiene

Tema

Bruk studietiden til å engasjere deg! Engasjement i studentorganisasjoner, politikk, festivaler, ideelle organisasjoner, kultur, idrett eller det du er opptatt av, gir nyttig erfaring og teller ofte positivt til en potensiell arbeidsgiver.

Med engasjement og verv vil du få et nettverk og kjennskap til mange aktører som kan være nyttig og relevant for deg når du er arbeidssøker og videre i arbeidslivet. 

Verv og frivillig arbeid

Arbeidsgivere liker ofte å se at jobbsøkere engasjerer seg i noe som kommer andre til gode. Gjennom frivillig arbeid, kan du få praktisk arbeidserfaring og muligheten til knytte viktige kontakter. Verv i studentdemokratiet, linjeforening, eller andre studentorganisasjoner er eksempler på aktiviteter du kan involvere deg i.

NTNU og Trondheim byr på en rekke muligheter for engasjerte studenter

  • Karrieredagen NTNU Dragvoll - På den årlige karrieredagen får du møte potensielle arbeidsgivere, kjente bedrifter og foredragsholdere. Oversikt over karrierdager ved NTNU
  • Linjeforeninger - Alle studieprogram har egne linjeforeninger hvor du kan engasjere deg i å skape et godt faglig-sosialt miljø for deg selv og dine medstudenter. Se under studiemiljø på de enkelte studieprogramnettsidene for å finne studieprogrammets linjeforening.
  • Studenttinget - NTNU-studentenes øverste organ
  • Studentrådene - Bli tillitsvalgt på ditt institutt/fakultet
  • Velferdstinget - Gir studenter en bedre studiehverdag
  • Studentersamfundet - Studentenes eget hus med aktiviteter for de fleste
  • UKA - Norges største kulturfestival annethvert år
  • ISFiT - Verdens største internasjonale studentfestival med tematisk fokus
  • NTNUI - Norges største idrettsforening kan by på både trening og spennende verv 
  • International Students Union - For og med internasjonale og lokale studenter i Trondheim

Les mer om studentaktiviteter i Trondheim

 

Internasjonal kompetanse kan du oppnå på flere måter gjennom studiene, det kan være via utveksling, praksis i utlandet og ved å velge emner som har globale tema.

Delstudier i utlandet

Som student ved Det humanistiske fakultet (HF) oppfordres du til å ta deler av bachelor- og mastergraden din i utlandet. 

Utenlandsopphold gir deg en mulighet til å få et annet perspektiv på ditt fag, utvide ditt faglige nettverk, øke din kulturforståelse og bedre språkferdighetene dine. Dette har en fordel for både deg og din fremtidige arbeidsgiver! Du kan også ha muligheten til å spesialisere deg i fag som ikke tilbys i Norge så lenge faget godkjennes i studieplanen din.  NTNU har avtaler med universiteter i hele verden, og det finnes finaniseringsmuligheter for utenlandsopphold. Snakk med en studieveileder på ditt institutt for å komme i gang.

Internasjonal kompetanse uten utveksling

Det fins også alternativer for deg som ønsker å bo i Trondheim i studietiden, og likevel få internasjonal kompetanse. Sommerskoler, praksiser i utlandet og engasjement i internasjonale nettverk gir deg en smakebit på hva deltidsstudier i utlandet har å by på. 

Sommerskole i utlandet

Mange universitet i utlandet tilbyr kortere kurs i sommerperioden, som er et spennende alternativ for studenter som ikke ønsker å oppholde seg i utlandet et helt semester. Du kan få mer informasjon om mulighetene dine ved å henvende deg til instituttet ditt og internasjonal seksjon ved NTNU. 

Les mer om utveksling

Praksis i utlandet

Praksisutveksling i utlandet gir deg mange av de samme fordelene som delstudier gjør. En slik erfaringer gjør deg mer unik når du skal søke jobb etter fullførte studier, og kan åpne dører til arbeidsplasser det normalt kan være utfordrende å få foten innom. Du må selv finne praksisplass, men det tilbys veiledning og informasjon om mulighetene dine ved instituttet ditt. Praksisoppholdet må være godkjent som del av din grad ved NTNU, og ved noen praksisopphold tilbys det stipendordninger. 

Internasjonalisering hjemme

HF tilbyr flere studieprogram og emner som fokuserer på globale tema og utfordringer. På den måten kan du høste internasjonal kompetanse på campus. I tillegg har NTNU et stort internasjonalt studiemiljø for studenter hvor du kan bidra frivillig som fadder. Du kan også delta på sosiale og faglige arrangement som arrangeres av de internasjonale studentorganisasjonene. På den måten kan du bygge et internasjonalt nettverk, og samtidig bo i Trondheim.

Les mer om internasjonale studentorganisasjoner

Jobbsøking

Vit hva du kan!

Nærmer studietiden seg slutten og du skal ut i din første heltidsjobb? Eller kanskje du vil ha en relevant sommerjobb i løpet av studietiden? 

Som student eller kandidat fra Det humanistiske fakultet har du gjerne humanistisk kompetanse innenfor flere fagområder. Det kan for eksempel være språk, litteratur, kunst, kultur, historie, filosofi, religion eller kommunikasjon.  At du har kompetanse som knytter deg til flere felt, er nettopp det som kan skille deg ut og gjøre deg attraktiv på jobbmarkedet. Og potensielle arbeidsgivere kan  betrakte deg som en mer fleksibel og tilpasningsdyktig arbeidstaker.

Jo mer du vet om deg selv og arbeidsmarkedet, jo enklere er det å søke etter stillinger som passer deg. Skriv ned hva du kan og hva du har erfaring med. Det er ofte mye mer enn hva du først tror. 

Utforskning av arbeidsmarkedet

Begynn utforskning av arbeidsmarkedet så tidlig som mulig. Det kan være lurt å starte med å være mer oppmerksom på arbeidsoppgaver du ønsker å ha i en jobb, mer enn på konkrete stillingstitler og arbeidsgivere. Du kan få hjelp til å utforske hvilke bransjer som kan være aktuelle for deg i Jobbkompasset fra utdanning.no. Her finner du også tips til bedrifter du kan ta utgangspunkt i. Finner du bedrifter som ser spennende ut kan du følge dem i sosiale medier, og på den måten holde deg orientert på jobbmulighetene som finnes der. 

CV og søknad

Din CV 

CV'en din skal på en god og oversiktlig måte vise arbeidsgiver hva du har av utdanning og erfaring. Vær nøye med å fremstille din CV som relevant for akkurat den stillingen du søker på. Det gjør du ved å være tydelig på det som etterspørres i stillingsutlysningen. Fremhev altså det som er relevant, og bruk mindre plass på det som er mindre relevant. Husk at mange arbeidsgivere ser på CV'n først.

Søknaden 

Søknaden din skal også tilpasses stillingen du søker på. Les stillingsutlysningen nøye, og beskriv din motivasjon for stillingen. Prøv å besvar ut det som etterspørres av spesifikk kompetanse i stillingsutlysningen, og bruk eksempler for å beskrive at du har de kvalifikasjoner som ønskes. Slik får du frem hvorfor du er rett person til jobben!

I mange stillingsutlysninger søker arbeidsgiver etter en arbeidstaker med høyere utdanning der fagretningen ikke er spesifisert. Gjør da undersøkelser for å finne ut hva som kan være nyttig kompetanse i stillingen, og beskriv det du kan tilby. Husk at du har en unik sammensetning av både utdannelse og erfaring, som kan være interessant for en arbeidsgiver.

Kartlegg gjerne din egen kompetanse, og øv deg på å beskrive den godt. Tenk over hvilke konkrete eksempler du har på når du har brukt denne kompetansen.

Les mer om humanistisk kompetanse og hvordan du kan beskrive den.

Jobbintervju

Når du blir kalt inn til intervju er det viktig at du stiller opp så forberedt som mulig. Les over stillingsutlysningen, og din CV og søknad enda en gang.  Gjør deg også bedre kjent med bedriften og dens verdier og arbeidsområder. Øv på å gi en kort presentasjon av deg selv til arbeidsgiver, og forbered deg på hvilke spørsmål du kan bli stilt under intervjuet. Noen konkrete tips:

  • Vær positiv, engasjert og få frem din motivasjon for stillingen.
  • Få frem at du forstår hvilken arbeidsrolle stillingen innebærer.
  • Vis at du er reflektert og har selvinnsikt.
  • Vær tydelig og spesifikk i dine beskrivelser, men ikke glem å høre på hva arbeidsgiver spør om.
  • Få frem hvorfor du, med din utdanningsbakgrunn og erfaring, vil mestre jobben du har søkt på.
  • Inkluder korte, konkrete eksempler som underbygger de ferdighetene du sier at du har.

Andre jobbsøkertips

Synliggjør deg på sosiale medier, prioriter nettverksbygging og publiser CV-en din i aktuelle kanaler tidlig. 

Jobbsøkertips fra NTNU Karriere

Jobbportaler og bemanningsbyrå

Karrieredager ved NTNU

Karrieredager er en fin måte å treffe potensielle arbeidsgivere, og få innblikk i hva hva ulike bransjer og bedrifter eller organisasjoner jobber med. Sjekk ut NTNU Karrieres søkbare oversikt over karrieredager.

Karrieredager ved NTNU

Har du en god idé, og ønsker å være din egen sjef? Vil du jobbe som frilanser eller selvstendig næringsdrivende? Finner du ikke drømmejobben? Skap den!

Les om hvordan du kan skape egen arbeidsplass