Aluminium- bærekraft og resirkulering

Aluminium- bærekraftig og resirkulering

 

Aluminium er en av Norges største eksportartikler, etter olje og fisk. Temaet for denne landsbyen er aluminium – Spørsmål vi ønsker å stille er: Hvordan kan vi resirkulere mer aluminium?   Er det å produsere aluminium bærekraftig, hvordan kan det bli mer bærekraftig? Hvordan kan vi designe bedre produkter i aluminium? Bidrar aluminium til en sunnere klode?  Hva er framtidens aluminiumsprodukter? Hva vet ‘folk flest’ om aluminium? Hvordan og hvorfor skal vi bruke mer aluminium i biler? Hvordan kan aluminium bidra til det grønne skiftet? Hvordan virker aluminium i en sirkulær økonomi? I denne landsbyen vil dere lære om og bli kjent med (deler av) aluminiumsindustrien i Norge! Vi vil dra på ekskursjon til Raufoss eller Sunndalsøra sponsa av Hydro!

Al stoff - Infinite Aluminium burk fra Hydro. Photo

Relevant kompetanse

Studenter fra alle fagmiljø er velkomne! Her ønsker vi studenter med kunnskap innen materialteknologi, kommunikasjon, marked, digitalisering, media, økonomi, produktutvikling, kybernetikk, miljøteknikk, arkitektur, global forvaltning, psykologi, energi og miljø, fysikk, kjemi, økologi, robotikk, matematikk, konstruksjonsteknikk, marin teknikk, logistikk, design, IKT … you name it! Hvis vi får til grupper med bred bakgrunn vil kunne gi spennende forslag og kreative løsninger – både med hensyn på presentasjoner for mannen i gata, resirkulering, nye produkter av aluminium, energieffektive muligheter for aluminium, digitalisering, miljøvennlige, smarte og kreative løsninger for bruk av aluminium og mye mer…  Eller noe helt annet :-)

Hydro bruker - karosseri bil. Photo

Undervisningsform

Fysisk

 

Om landsbyen

Aluminium er en av Norges største eksportartikler, og i løpet av de siste tiårene har aluminium fått stadig flere bruksområder. Metallets egenskaper kommer oss til gode på mange forskjellige måter.  Aluminiumens fleksibilitet, styrke og lave vekt er noe av det som gjør den ideell på så mange forskjellige bruksområder, i biler, til sjøs, i møbler, som beskyttelse, som kunst, i arkitektur, i interiør, som emballasje. Her er noen eksempler på nye måter å bruke det på fra Hydro og andre selskaper.

Aluminium lar seg enkelt smelte om og resirkulere uten å miste egenskaper. Omsmelting krever bare fem prosent av den energien som skal til for å produsere aluminium første gang. Derfor er 75 prosent av alt som er produsert siden aluminiumindustrien så dagens lys for over 100 år siden, fortsatt i bruk. 

En økende andel av forskingen innen aluminium er innrettet mot å møte klimautfordringene, blant annet med vekt på resirkuleringsvennlige legeringer, lettere bildeler og nye anvendelser for solenergi i mer klimavennlige bygg.  Vektreduksjon av biler kan senke drivstofforbruket ganske betraktelig. Ved å erstatte stål med aluminium er det mye å tjene. Amerikas mest solgte bil Ford F150 har de siste årene brukt mer aluminium. Med elektrifisering av biler er det nå snart 200 kg aluminium i enhver europeisk bil!

Raufoss i Oppland finnes flere aluminiumsbedrifter som produserer bildeler til det europeiske markedet. På Sunndalsøra produserer de aluminium. En av de første landsbydagene drar vi på en ekskursjon med overnatting på Raufoss eller Sunndalsøra for å bli bedre kjent med aluminium og hvor vi får presentert mulige oppgaver som gruppene kan jobbe med.

I denne landsbyen vil dere bli kjent med Hydro og andre bedrifter som lever av aluminium, i tillegg til forskere ved NTNU og SINTEF som jobber med aluminium.

Hydro annonserer hvert år i september etter studenter for summer internships – (for studenter som holder på med de to siste årene av studiene sine) – sjekk opp dette (det kommer litt seinere i høst på denne sida)! Om du søker et slikt neste sommer, kan det være veldig smart å ha vært i denne landsbyen!

Ødelagd metall - artikkel i Teknisk ukeblad. Photo

 

Fakta

 • Emnekode: TFY4851
  ​​​​​​​Landsbytittel: Aluminium- bærekraftig og resirkulering
 • ​​​​​​​Type: Langsgående
 • Undervisningsform: Fysisk
 • Språk: Norsk
 • Landsbyleder: Randi Holmestad
 • Kontaktinformasjon: randi.holmestad@ntnu.no
 • Undervises: Våren 2023
 • Undervisningssted: Trondheim
 • Vertsfakultet: NV

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

 • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
 • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
 • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
 • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.