Emne - Marin teknikk 1 - Grunnlag - TMR4105
TMR4105 - Marin teknikk 1 - Grunnlag
Om emnet
Vurderingsordning
Faglig innhold
Emnet består av tre tema som er integrert med hverandre, og som til sammen utgjør en helhet: 1. Anvendelsen av marin teknologi i skip, fartøyer. Temaet inkluderer rapportskriving, presentasjonsteknikk og teknisk tegning. Videre gis en innføring i norsk maritim virksomhet med beskrivelse av havmiljø og ressursene der, de marine næringene, forvaltning, lov- og regelverk. 2. Hydrostatikk og stabilitet. 3. Prosjektering av marine systemer. Prosjekteringsprosessen: Sentrale aktiviteter, dokumenter og milepæler. Kravhåndtering, funksjonsanalyse, valg av konseptløsning, dimensjoner og arrangement. Beregning av vekter og kostnader. Evaluering av prosjektets godhet.
Læringsutbytte
Emnene Marin teknikk - Grunnlag, - Konstruksjoner, - Hydrodynamikk og - Propulsjonssystemer, sikkerhet og miljø skal til sammen gjøre studentene i stand til å beskrive og forstå det marintekniske fagområdet og utføre grunnleggende ingeniørarbeid knyttet til prosjektering, bygging og drift av skip, flytere og andre marine systemer. De skal i tillegg gi studentene en oversikt over metoder og verktøy for å kunne utføre slikt arbeid, samt trening i samarbeid og kommunikasjon.
Etter å ha fullført TMR4105 Marin teknikk grunnlag skal studenten kunne:
- Forstå og beskrive de marintekniske fagområdene og hvordan de samvirker på et grunnleggende nivå.
- Forstå og anvende marintekniske fagtermer og språk, muntlig og skriftlig på en grunnleggende måte.
- Forstå tekniske beskrivelser og tegninger av marine farkoster på et grunnleggende nivå, samt kunne forstå og utføre projeksjonstegning.
- Utføre enkle laboratorieforsøk på en effektiv måte innenfor krav til HMS (helse, miljø og sikkerhet), samt analysere og evaluere resultater fra disse.
- Ha en grunnleggende forståelse for hvordan marine fartøyer prosjekteres, og kunne utføre en enkel prosjekteringsoppgave av et marint system.
- Designe og tilpasse et skrog til prosjekteringsoppgaven, og gi en elementær vurdering av godheten til designen.
- Beregne oppdrift, oppdriftsfordeling, trim, lastekapasitet og initial stabilitet for flytende innretninger. - forstå fysikken bak statisk og dynamisk stabilitet i intakt tilstand.
- Anvende programvare for modellering av skrog og beregning av hydrostatikk og stabilitet. Vurdere resultatenes godhet.
- Estimere energibehovet til fartøyet og de viktigste forbrukene og miljøutslippene knyttet til energibehovet.
- Gjøre en overordnet vurdering av den økonomiske og miljømessige bærekraften av et prosjekt i et livsløpsperspektiv.
- Gjøre enkel planlegging og gjennomføre en prosjektering av et enkelt fartøy med fokus på å ivareta fartøyets helhet. Arbeidet skal gjøres i samarbeid med andre studenter innenfor fastsatte rammer.
- Kommunisere arbeidet grafisk, skriftlig og muntlig på en lett forståelig måte.
Læringsformer og aktiviteter
Temaene belyses gjennom forelesninger, øvingsoppgaver, laboratorieøvinger, ekskursjon og prosjektarbeider. Det gis også obligatoriske kurs i grunnleggende helse, miljø og sikkerhet (HMS).
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
- HMS-kurs
- Laboratorieoppgaver
- Ekskursjon
Mer om vurdering
Karakter i emnet blir satt på grunnlag av innlevert prosjektoppgave, skriftlig og muntlig eksamen. Delvurdering gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. I delvurderingen inngår arbeider som teller 30% skriftlig eksamen som teller 40% og muntlig eksamen som teller 30%.
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas.
Prosjektarbeidet utføres i grupper. Hvert gruppemedlem skal bidra like mye til resultatet som de andre i gruppen. Alle medlemmer av en gruppe får i utgangspunktet lik karakter på prosjektoppgaven, med mindre en kandidat bidrar mindre enn de andre gruppemedlemmene. I så fall kan gruppemedlemmene vurderes individuelt.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Industriell økonomi og teknologiledelse (MTIØT)
Marin teknikk (MTMART)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen.
Kursmateriell
Kompendium.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
SIN0501 | 7.5 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 40/100 D 10.12.2024 09:00 PAPIR
-
Rom Bygning Antall kandidater Storhall del 2 Idrettssenteret (Dragvoll) 114 DI42 Idrettssenteret (Dragvoll) 4 SL274 Sluppenvegen 14 2 - Høst ORD Semesteroppgave 30/100
-
Rom Bygning Antall kandidater -
Høst
ORD
Muntlig eksamen
30/100
D
18.12.2024 - 19.12.2024
09:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 40/100 D PAPIR
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Muntlig eksamen 30/100 D
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"