Emne - Produksjonseffektivitet, innovasjon og produktutvikling - TMMT5002
TMMT5002 - Produksjonseffektivitet, innovasjon og produktutvikling
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Semesteroppgave | 60/100 | |||
Digital hjemmeeksamen | 40/100 | 3 timer |
Faglig innhold
Emnet består av tre moduler.
Modul I Produksjonsledelse - gir en innføring i ledelse av produksjonsbedrifter, med gjennomgang av grunnleggende teorier, analysemetoder og teknikker knyttet til planlegging og styring av produksjon og logistikk.
Modul II Automatisering innen matproduksjon - gir innføring i grunnleggende begreper innen automatisering; and analyse, dekomponering og tilrettelegging av utvalgte produksjonsprosesser med hensyn til automatisering.
Modul III Produktutvikling & Innovasjon - tar for seg grunnleggende produktutvikling og innovasjon. Studentene vil lære terminologi og metoder som gjør dem i stand til å ta en tverrfaglig rolle for forbedring, utvikling og effektivisering i de virksomhetene de begynner å jobbe i.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studentene skal:
- Ha kunnskap og ferdigheter innen metoder for effektiv matproduksjon, inkludert eliminere tap, oppnå flyt, og skape kvalitet og driftssikkerhet
- Ha inngående kunnskap produktutvikling og innovasjon
- Ha inngående kunnskap om forbedringsprosesser i matproduksjon
- Ha forståelse for samspillet mellom innovative løsninger, produktivitet og verdiskapning
Ferdigheter
Studentene skal:
- Kunne anvende tilegnet kunnskap til å utvikle helhetlige løsninger innen produksjonsledelse
- Kunne vurdere potensialet for automatisering i prosesskjeder
- Kunne anvende metoder, terminologi og modeller for innovasjon i produktutvikling
Generell kompetanse
Studentene skal:
- Kunne analysere og begrunne vitenskapelige problemstillinger relevant for matkjeden og utvise etiske og kritiske holdninger i arbeidet
- Kunne ta en aktiv rolle i tverrfaglige grupper
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, selvstudium, øvingsoppgaver, prosjektoppgave i grupper à 3-5 studenter.
Mer om vurdering
Vurdering i dette emnet er basert på innlevering av en semesteroppgave som veier 60 % og gjennomføring av hjemmeeksamen som veier 40 %. Semesteroppgaven gjennomføres som prosjekt i grupper med en gitt overordnet problemstilling. I semesteroppgaven skal studentene benytte metoder og verktøy som blir undervist i emnet. Presentasjon av semesteroppgaven kan brukes som en støtte i overordnet vurdering av prosjektrapporten.
I skriflig eksamen skal studentene svare på teoretiske spørsmål fra de tre modulene.
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan hjemmeeksamen bli endret til muntlig eksamen. Dette avgjøres av faglærer. Utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) arrangeres i mai-juni påfølgende vår. Gjentak av semesteroppgaven gjøres ved neste ordinære gjennomføring av emne.
Kontinuasjon og frivillig gjentak/forbedring kan gjennomføres for enkelte delvurderinger uten at begge delvurderinger i et emne må tas opp igjen (under forutsetning av at emnet ikke har endret vurderingsordning). Det gis anledning til å klage på delvurderinger i dette emnet før alle delvurderinger er gjennomført.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Maskiningeniør (BIMASKIN)
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Kursmateriell
- Strandhagen, J. O., Romsdal A., Strandhagen, J. W. (2021) Produksjonslogistikk 4.0. Fagbokforlaget
- Relevante fagartikler
- Forelesningsnotatene
- Annet kursmateriell oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TPK4100 | 2.0 | HØST 2022 |
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2023
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Maskinkonstruksjon og materialteknikk - Produkt-og maskinutvikling
- Maskinkonstruksjon og materialteknologi
- Mat og helse
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Digital hjemmeeksamen 40/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Høst ORD Semesteroppgave 60/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Vår UTS Digital hjemmeeksamen 40/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"