course-details-portlet

TMMT5002

Produksjonseffektivitet, innovasjon og produktutvikling

Det tilbys ikke lenger undervisning i emnet.

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet består av tre moduler.

Modul I Produksjonsledelse - gir en innføring i ledelse av produksjonsbedrifter, med gjennomgang av grunnleggende teorier, analysemetoder og teknikker knyttet til planlegging og styring av produksjon og logistikk.

Modul II Automatisering innen matproduksjon - gir innføring i grunnleggende begreper innen automatisering; and analyse, dekomponering og tilrettelegging av utvalgte produksjonsprosesser med hensyn til automatisering.

Modul III Produktutvikling & Innovasjon - tar for seg grunnleggende produktutvikling og innovasjon. Studentene vil lære terminologi og metoder som gjør dem i stand til å ta en tverrfaglig rolle for forbedring, utvikling og effektivisering i de virksomhetene de begynner å jobbe i.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studentene skal:

  • Ha kunnskap og ferdigheter innen metoder for effektiv matproduksjon, inkludert eliminere tap, oppnå flyt, og skape kvalitet og driftssikkerhet
  • Ha inngående kunnskap produktutvikling og innovasjon
  • Ha inngående kunnskap om forbedringsprosesser i matproduksjon
  • Ha forståelse for samspillet mellom innovative løsninger, produktivitet og verdiskapning

Ferdigheter

Studentene skal:

  • Kunne anvende tilegnet kunnskap til å utvikle helhetlige løsninger innen produksjonsledelse
  • Kunne vurdere potensialet for automatisering i prosesskjeder
  • Kunne anvende metoder, terminologi og modeller for innovasjon i produktutvikling

Generell kompetanse

Studentene skal:

  • Kunne analysere og begrunne vitenskapelige problemstillinger relevant for matkjeden og utvise etiske og kritiske holdninger i arbeidet
  • Kunne ta en aktiv rolle i tverrfaglige grupper

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, selvstudium, øvingsoppgaver, prosjektoppgave i grupper à 3-5 studenter.

Mer om vurdering

Vurdering i dette emnet er basert på innlevering av en semesteroppgave som veier 60 % og gjennomføring avskriftlig skoleeksamen som veier 40 %. Semesteroppgaven gjennomføres som prosjekt i grupper med en gitt overordnet problemstilling. I semesteroppgaven skal studentene benytte metoder og verktøy som blir undervist i emnet. Presentasjon av semesteroppgaven kan brukes som en støtte i overordnet vurdering av prosjektrapporten.

I skriflig eksamen skal studentene svare på teoretiske spørsmål fra de tre modulene. Tillatte hjelpemidler til eksamen: Ingen trykte og håndskrevne hjelpemidler tillatt. Bestemt, enkel kalkulator tillatt.

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Dette avgjøres av faglærer. Utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) arrangeres i mai-juni påfølgende vår. Gjentak av semesteroppgaven gjøres ved neste ordinære gjennomføring av emne.

Kontinuasjon og frivillig gjentak/forbedring kan gjennomføres for enkelte delvurderinger uten at begge delvurderinger i et emne må tas opp igjen (under forutsetning av at emnet ikke har endret vurderingsordning). Det gis anledning til å klage på delvurderinger i dette emnet før alle delvurderinger er gjennomført.

Spesielle vilkår

Kursmateriell

  • Strandhagen, J. O., Romsdal A., Strandhagen, J. W. (2021) Produksjonslogistikk 4.0. Fagbokforlaget
  • Relevante fagartikler
  • Forelesningsnotatene
  • Annet kursmateriell oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TPK4100 2 sp Høst 2022
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Maskinkonstruksjon og materialteknikk - Produkt-og maskinutvikling
  • Maskinkonstruksjon og materialteknologi
  • Mat og helse

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 40/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 20.11.2025 Tid 09:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL310 blå sone
1 kandidat
Semesteroppgave
Vekting 60/100 Dato Innlevering 01.12.2025 Tid Innlevering 14:00 Eksamenssystem Inspera Assessment

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 40/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.