course-details-portlet

TEGN2000 - Norsk tegnspråk 3, med praksis

Om emnet

Nytt fra studieåret 2019/2020

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Muntlig eksamen 100/100 20 minutter E

Faglig innhold

Dette emnet bygger på Norsk tegnspråk 2. Både gjennom klasseromsundervisning og forskjellige former for praksis skal studenten tilegne seg et bredere og mer nyansert kommunikativt repertoar i norsk tegnspråk. De skal delta i mer krevende samtaler, og kunne forstå og uttrykke et mer komplisert innhold. Her skal studenten begynne å tilegne seg strategier for å tilpasse kommunikasjon til individers ulike forutsetninger, deriblant døvblinde personer. På dette nivået skal studenter arbeide med flyt og koherens i sitt tegnspråk og øve seg i å reflektere over egen språkutvikling for å identifisere områder for videre språkutvikling

Læringsutbytte

Kandidaten

-kan forstå lengre og mer krevende tegnspråktekster

-kan produsere ulike teksttyper på norsk tegnspråk med variert tegnvalg, og med relativt høy grad av grammatisk beherskelse

-kan delta i samtaler om faglige og hverdagslige temaer av ulik vanskegrad

-har grunnleggende ferdigheter i taktilt norsk tegnspråk, haptisk kommunikasjon og hvordan en tilpasser visuelt tegnspråk til personer med innsnevret synsfelt

-kan bruke sin kunnskap om norsk tegnspråk for å identifisere fokusområder for egen språkutvikling

Læringsformer og aktiviteter

Øvinger i kommunikasjon, i forståelse og i produksjon av norsk tegnspråk. Deltakelse i anbefalte tegnspråklige fora i Trondheim. En ukes kommunikasjonspraksis og deltakelse på Døves kulturdager og eventuelle åpne fagdager (såfremt de arrangeres i løpet av studiesemesteret). Innføring i taktilt norsk tegnspråk, haptisk kommunikasjon og ledsaging for døvblinde.

Obligatoriske aktiviteter:

80% obligatorisk oppmøte. (Mangel i oppmøte kan kompenseres i henhold til instruksjoner fra faglærer.)

1. Et fremlegg på norsk tegnspråk. 2. En refleksjonstekst på norsk tegnspråk. 3. En prøve i å forstå norsk tegnspråk. 4. "Nattmanøver", en øvelse for å bli kjent med døvblinde menneskers utfordringer, gjennomføres til vanlig sammen med studenter i 3.klasse.

Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldige i to semester (semesteret godkjenningen gis og påfølgende semester). Alle obligatoriske aktiviteter må avlegges i samme semester.

Obligatorisk praksis: I dette emnet inngår en uke med obligatorisk kommunikasjonspraksis og deltakelse på Døves kulturdager/eventuelle åpne fagdager (såfremt de arrangeres i studiesemesteret). Til vanlig arrangeres uken med kommunikasjonspraksis på studiestedet med innleide aktører som studentene skal kommunisere med. Praksis vurderes til godkjent/ikke godkjent.

Regler for gyldig og ugyldig fravær i praksis: Inntil 15% fravær krever dokumentasjon. Gyldig dokumentasjon er egenmelding for maks 3 dager, legemelding ved sykdom, eller forhåndsinnvilget permisjon av praksiskontoret. Gyldig fravær ut over 15% skal kompenseres med ekstradager i praksis. Ugyldig fravær blir vurdert til ikke bestått. Hele praksisen må da tas opp igjen neste gang denne praksisen arrangeres ordinært.

Studenter har adgang til ny praksisperiode én gang dersom første gang vurderes til Ikke bestått eller ikke er godkjent. Får en student vurdert den nye praksisperioden til Ikke bestått , må utdanningen avbrytes, jf.§3-3 Tap av studierett i Forskrift om Studier ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU).

Obligatoriske aktiviteter

  • Fremlegg på norsk tegnspråk
  • Refleksjonstekst på norsk tegnspråk
  • Prøve i å forstå norsk tegnspråk
  • Nattmanøver
  • Kommunikasjonspraksis, 1 uke
  • Døves kulturdager/ åpne fagdager
  • 80% obligatorisk oppmøte

Mer om vurdering

Individuelt muntlig fremlegg (inntil ti minutter) med etterfølgende kort diskusjon på norsk tegnspråk for en gruppe medstudenter, faglærer og ekstern sensor. Ingen hjelpemidler er tillatt.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Norsk tegnspråk (LTBATGTOLK)
Tegnspråk (LTTEGN)

Forkunnskapskrav

Gjennomført og bestått første år i bachelorstudium i norsk tegnspråk eller årsstudiet i norsk tegnspråk eller tilsvarende fra andre utdanningsinstitusjoner.

Emnet er forbeholdt studenter med studierett ved Bachelor i norsk tegnspråk

Kursmateriell

Pensum oppgis ved semesterstart

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videregående emner, nivå II

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2019

Undervisningsspråk: Norsk tegnspråk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Tegnspråk og tolking
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Muntlig eksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Muntlig eksamen (1) 100/100 E
Rom Bygning Antall kandidater
Vår UTS Muntlig eksamen 100/100 E
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
  • 1) Muntlig eksamen gjennomføres 10.12.2019-11.12.2019. Tidspunkt og sted for den enkelte student blir publisert i Blackboard etter oppmeldingsfristen.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU