Emne - Kvalitetssikring og sertifisering - MN304012
Kvalitetssikring og sertifisering
Velg studieårVurdering og obligatoriske aktiviteter kan bli endret frem til 20. september.
Om
Om emnet
Faglig innhold
Kvalitetslærens historikk og utvikling. Kvalitetsbegrepet og andre sentrale begrep. Dokumentstyring. Prosess og produktkontroll. Kvalitetsrevisjoner. Statistiske metoder for å kontrollere kvalitet. Kravelement i et kvalitetssystem etter NS EN ISO 9001. Risiko og risikovurdering. Identifisering og kontroll av kritiske kontrollpunkt. HACCP plan. Vedlikehold av HACCP system. Myndighetskrav og kundekrav i viktige markeder (BRC etc). Internkontroll IK-mat og IK-akvakultur.
Læringsutbytte
Kunnskap:
- ha kunnskap om viktige begreper innen kvalitetslæren
- ha kunnskap om kvalitetslærens utvikling og hovedtrekk
- kjenne prinsippene for kritisk kontrollpunktsanalyse (HACCP)
- kjenne til hovedtrekkene i ulike sertifiseringssystemer og myndighetskrav i noen viktige markeder
Ferdigheter:
- kunne beherske de syv kvalitetssikringsverktøy og grunnleggende teknikker i prosess og partikontroll
- ha kunnskap til å medvirke til identifisering, utvikling og oppfølging av kritiske kontrollpunkt
- kunne vurdere ulike sertifiseringsordninger for en gitt bedrift
Kompetanse:
- ha kompetanse til å innføre og drifte ulike kvalitetssystem
- ha kompetanse til å innføre og drifte HACCP, IK-mat og IK-akvakultur
Læringsformer og aktiviteter
Pedagogiske metoder: Forelesninger, øvinger og en obligatorisk gruppeoppgave. Gruppeoppgaven må være godkjent for å fremstille seg til eksamen.
Planfestede aktiviteter utgjør ca. 40 timer. Total arbeidsmengde i emnet bør utgjøre 200 timer.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatoriske arbeidskrav
Mer om vurdering
Obligatorisk gruppeoppgave må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen. Godkjent obligatoriske arbeidskrav er gyldig i 4 semester (undervisningssemesteret og de tre påfølgende semestrene).
Eksamen gjennomføres i midten av semesteret (mars). 4 timers digital skoleeksamen
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Biomarin innovasjon (298BMI)
Bioteknologi (427BT)
Anbefalte forkunnskaper
BTA1001 Generell Mikrobiologi eller tilsvarende.
Kursmateriell
Obligatorisk: KVALITETSDREVET LEDELSE - KVALITETSSTYRTE BEDRIFTER, AUNE, A., GYLDENDAL, OSLO, HACCP- arbeid med mattrygghet Smolan G og Vaksvik S (2014)Yrkeslitteratur a/s
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
TMAT3003 | 5 sp | Høst 2021 |
MATV3003 | 4 sp | Høst 2021 |
Fagområder
- Helse, miljø og sikkerhet
- Sikkerhet og pålitelighet
- Næringsmiddelfag