Emne - Barnevern, rettsanvendelse og samfunn - MBV3003
Barnevern, rettsanvendelse og samfunn
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Emnet leder fram til Nasjonal deleksamen i rettsanvendelse i barnevernsfaglig arbeid. Emnet gir derfor studentene inngående kunnskap om juridisk metode, herunder bruk av sentrale rettskilder i barnevernet, med utgangspunkt i barnevernsloven og forvaltningsloven. Ved innlæring av den juridiske metoden og i gjennomgangen av sentrale rettskilder tas det utgangspunkt i praksisnære eksempler fra barnevernsfeltet.
Barnevernet er forankret i grunnleggende samfunnsverdier som kommer til uttrykk i ulike historiske epoker i forskjellige velferdsregimer. Samfunnets oppfatninger om en god barndom og god omsorg for barn og unge innvirker på lovverket som regulerer barnevernets mandat. Emnet skal dermed også gi studentene kunnskap om barnevernets samfunnsoppdrag og hvordan det ivaretas. Det vil spesielt legges vekt på å gi studentene innsikt i noen sentrale sammenhenger mellom samfunnsutvikling og barnevern i et historisk og samtidsmessig perspektiv.
Læringsutbytte
Kunnskap - Studenten har:
- avansert kunnskap om sammenhenger mellom barnevernets utvikling, samfunnsforhold og samfunnsendringer
- inngående kunnskap om juridisk metode og hvordan man går fram for å kunne ta stilling til barnevernsrettslige problemstillinger som ledd i profesjonsutøvelsen.
- inngående kunnskap om forvaltningsloven og barnevernsloven
Ferdigheter - Studenten kan:
- selvstendig identifisere og analysere juridiske problemstillinger i konkrete saker med utgangspunkt i juridisk metodelære
- identifisere og håndtere de krav som stilles til det rettslige grunnlaget i forvaltningsavgjørelser i barnevernet for å sikre barn og foreldres rettigheter
Generell kompetanse - Studenten kan
- kommunisere rundt sammensatte rettslige og faglige problemstillinger innenfor yrkesfeltet
- formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer
Læringsformer og aktiviteter
Emnet består av forelesninger, ulike former for gruppearbeid, selvstudier og arbeid med praktiske kasus.
Obligatoriske aktiviteter
- Skriftlig oppgave
Mer om vurdering
Nasjonal deleksamen i juss (vektes 2/3 av samlet eksamen) og hjemmeeksamen over 3 dager (vektes 1/3 av samlet eksamen). Begge eksamensdelene må vurderes til bestått for at emnet skal vurderes til bestått.
Obligatorisk arbeidskrav i form av skriftlig oppgave må være godkjent for å gå opp til eksamen. I dette emnet er godkjent obligatorisk aktivitet gyldig i fire studieår. Dersom det har gått mer enn fire år fra godkjent obligatorisk aktivitet, må studenten gjennomføre obligatoriske aktiviteter på nytt for å ta eksamen.
Dette emnet har flere delvurderinger. Ved ikke bestått i emnet, er det kun de deler som ikke er bestått som må gjennomføres på nytt. Ved forbedring av karakter, kan du velge den eller de delene du ønsker å forbedre karakter på.
Du kan be om begrunnelse eller klage på sensur i hver delvurdering, uten å vente på samlet sensur i emnet (alle delvurderingene).
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Barnevern (MBV)
Barnevernsarbeid (MBVARB)
Forkunnskapskrav
Emnet har studierettskrav, det betyr at emnet er forbeholdt studenter som er tatt opp til studiet i master i barnevernarbeid og master i barnevern ved NTNU.
Kursmateriell
Pensumlisten publiseres på Blackboard ved oppstart av emnet.
Fagområder
- Rettsvitenskap
- Samfunnsvitenskapelige fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Høst 2024
Hjemmeeksamen
Innlevering 19.12.2024 Tid Utlevering 10:00
Innlevering 12:00 Varighet 3 dager Eksamenssystem Inspera Assessment
Nasjonal deleksamen i juss
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.
Ordinær eksamen - Vår 2025
Hjemmeeksamen
Innlevering 05.06.2025 Tid Utlevering 10:00
Innlevering 12:00 Varighet 3 dager Eksamenssystem Inspera Assessment
Nasjonal deleksamen i juss
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.