course-details-portlet

MB102019

Biomarin verdiskaping

Studiepoeng 7,5
Nivå Grunnleggende emner, nivå I
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Ålesund
Vurderingsordning Muntlig eksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet gir innføring i norsk biomarin næring. Dette emnet vil gi innblikk i både fiskeri og havbruksnæringa. Hvordan marine ressurser blir utnyttet blir formidlet gjennom foredling og produksjon av sjømat og marine ingredienser. Det blir vektlagt presentasjon av verdikjeder innen fiskeri, høsting og akvakultur. Bærekraftig utnyttelse av marint råstoff blir vektlagt. FNs bærekraftsmål og perspektiver blir formidlet og diskutert i tilknytning til de ulike nivåene i verdikjedene.

Læringsutbytte

Kunnskap - studenten:

  • har kunnskap om bærekraftige innovasjonsmuligheter innenfor biomarint område
  • har kunnskap om FNs bærekraftsmål og aktuelle problemstillinger tilknyttet dette
  • har kunnskap om viktige marine restråstoff og ingredienser
  • kjenner til norsk akvakultur, hele verdikjeden
  • kjenner til norsk fiskerinæring og har kunnskap om fangstmetoder
  • har kunnskap om virkemiddelapparatet for finansiering av FoU.

Ferdigheter - studenten:

  • kan reflektere over mulig bærekraftig anvendelse av ulike marine råstoff og bestanddeler
  • kjenner til muligheter og utfordringer i ulike deler av næringen
  • har kjennskap til utvalgte bedrifter i den marine verdikjeden

Kompetanse - studenten:

  • kjenner til aktuell nytenking og innovasjonsprosesser innenfor utvalgte marine områder
  • kjenner til aktuelle forskningsinstitusjoner og marine klynger
  • har oversikt over verdiskaping i ulike deler av den biomarine næringen
  • kan diskutere marin næring i forhold til begrepene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraftig utvikling

Læringsformer og aktiviteter

Total arbeidsinnsats forventes til ca. 200 timer. Av dette er forelesninger (36 timer), gjesteforelesninger fra næringsliv/forskningsmiljø (4-6 timer), ekskursjoner til ulike bedrifter (12-16 timer). Gruppearbeid med skriftlig rapport og muntlig presentasjon. Det forventes at studenter bruker 120 timer til egeninnsats.

Obligatoriske aktiviteter

  • Rapporter

Mer om vurdering

Forkrav til eksamen: Det skal gjennomføres et gruppearbeid med relevant tema som skal gi en rapport og muntlig presentasjon av alle medlemmer i gruppa. Det skal leveres inn rapport fra hver ekskursjon. Deltagelse på 80% av gjesteforelesninger og minst 3 av 4 ekskursjoner. Studentene utfordres i å sette seg inn i ulike tema i forkant av ekskursjoner og gjesteforelesninger.

Egne innleverte rapporter kan medbringes til eksamen.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Biomarin innovasjon (298BMI)

Kursmateriell

Rapporter og artikler. Powerpoints fra forelesninger.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MB203312 5 sp Høst 2020
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Bioteknologi/Havbruk
  • Havbruk
  • Arbeidsliv, historie og samfunn
  • Biologi
  • Marine fag
  • Naturmiljøkunnskap
  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Muntlig eksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode F Dato Fra 17.11.2025
Til 19.11.2025
Varighet 20 minutter

Utsatt eksamen - Vår 2026

Muntlig eksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode F Varighet 20 minutter