course-details-portlet

MATV4110

Næringsmiddelressurser, prosessering og teknologi

Nytt fra studieåret 2025/2026

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Studentene vil få en oversikt over hvordan prosesserings- og lagringsbetingelser påvirker kvalitet og holdbarhet til ulike typer råstoff og matprodukter. Studentene vil få en introduksjon til animalske og vegetabilske råstoff med tillhørende prosesseringsmetoder. Råstoffenes egenskaper og sammensetning, struktur, biokjemi og biokjemiske prosesser vil bli undervist med fokus på kvalitetsegenskaper og egnethet i ulike prosesser. Det vil bli gitt en oversikt over ulike prosesseringsmetoder, både tradisjonelle og nye, samt teknologiske løsninger for emballering.

Læringsutbytte

Knowledge: K1: The candidate has broad knowledge of factors that affect raw material and product quality. K2: The candidate has knowledge of biochemical mechanisms in various types of food resources and how these are affected by processing. K3: The candidate has in-depth knowledge of the value chain for chilled and frozen foods, including industry-relevant technological solutions. K4: The candidate has broad knowledge of the further processing of animal and vegetable raw materials intended for food production. K5: The candidate has knowledge of how treatment and choice of processing technology can be optimized to reduce the environmental impact of the final products.

Skills: F1: The candidate has the ability to engage with relevant scientific literature. F2: The candidate has an overview of relevant terminology and can use it to present a given topic within the field.

General Competence: G1: The candidate can explain how product quality and shelf life are affected by the nature of the raw material, the cold chain, the choice of technology, and processing conditions. G2: The candidate has a good overview of relevant industrial and innovative processes and technologies. G3: The candidate is familiar with the research front in processing and technology development for handling and further processing of food resources.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, øvinger, prosjektarbeid og selvstudie (totalt 200 t). Emnet undervises på norsk eller engelsk. Eksamen vil bli gitt på engelsk men kan besvares på engelsk eller på et skandinavisk språk.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvinger

Mer om vurdering

Sluttkarakter i emnet er basert på en skriftlig skoleeksamen (vekting 60/100) og en semesteroppgave (vekting 40/100). For å gå opp til eksamen må 3 av 5 øvinger være godkjent (obligatorisk aktivitet). Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Kursmateriell

Vil bli oppgitt ved kursstart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
BT3110 2,5 sp Høst 2025
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Bioteknologi/Havbruk
  • Bioteknologi
  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 60/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 19.11.2025 Tid 09:00 Varighet 3 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL111 orange sone
15 kandidater
Semesteroppgave
Vekting 40/100 Dato Innlevering 28.11.2025 Tid Innlevering 12:00 Eksamenssystem Inspera Assessment

Ordinær eksamen - Vår 2026

Semesteroppgave
Vekting 40/100 Eksamenssystem Inspera Assessment

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 60/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 3 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.