Emne - Næringsmiddelressurser, prosessering og teknologi - MATV4110
Næringsmiddelressurser, prosessering og teknologi
Nytt fra studieåret 2025/2026
Om
Om emnet
Faglig innhold
Studentene vil få en oversikt over hvordan prosesserings- og lagringsbetingelser påvirker kvalitet og holdbarhet til ulike typer råstoff og matprodukter. Studentene vil få en introduksjon til animalske og vegetabilske råstoff med tillhørende prosesseringsmetoder. Råstoffenes egenskaper og sammensetning, struktur, biokjemi og biokjemiske prosesser vil bli undervist med fokus på kvalitetsegenskaper og egnethet i ulike prosesser. Det vil bli gitt en oversikt over ulike prosesseringsmetoder, både tradisjonelle og nye, samt teknologiske løsninger for emballering.
Læringsutbytte
Knowledge: K1: The candidate has broad knowledge of factors that affect raw material and product quality. K2: The candidate has knowledge of biochemical mechanisms in various types of food resources and how these are affected by processing. K3: The candidate has in-depth knowledge of the value chain for chilled and frozen foods, including industry-relevant technological solutions. K4: The candidate has broad knowledge of the further processing of animal and vegetable raw materials intended for food production. K5: The candidate has knowledge of how treatment and choice of processing technology can be optimized to reduce the environmental impact of the final products.
Skills: F1: The candidate has the ability to engage with relevant scientific literature. F2: The candidate has an overview of relevant terminology and can use it to present a given topic within the field.
General Competence: G1: The candidate can explain how product quality and shelf life are affected by the nature of the raw material, the cold chain, the choice of technology, and processing conditions. G2: The candidate has a good overview of relevant industrial and innovative processes and technologies. G3: The candidate is familiar with the research front in processing and technology development for handling and further processing of food resources.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, øvinger, prosjektarbeid og selvstudie (totalt 200 t). Emnet undervises på norsk eller engelsk. Eksamen vil bli gitt på engelsk men kan besvares på engelsk eller på et skandinavisk språk.
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Mer om vurdering
Sluttkarakter i emnet er basert på en skriftlig skoleeksamen (vekting 60/100) og en semesteroppgave (vekting 40/100). For å gå opp til eksamen må 3 av 5 øvinger være godkjent (obligatorisk aktivitet). Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Anbefalte forkunnskaper
Forkunnskaper innen grunnleggende biokjemi fra høyere utdanning.
Kursmateriell
Vil bli oppgitt ved kursstart
Studiepoengreduksjon
| Emnekode | Reduksjon | Fra |
|---|---|---|
| BT3110 | 2,5 sp | Høst 2025 |
Fagområder
- Bioteknologi/Havbruk
- Bioteknologi
- Næringsmiddelfag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Høst 2025
Skriftlig skoleeksamen
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.