Emne - Felt- og laboratoriemetoder i naturgeografi - GEOG2012
Felt- og laboratoriemetoder i naturgeografi
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Formålet med dette felt- og laboratoriekurset er å gi en introduksjon til forskjellige metoder som brukes til å gjennomføre forskningsprosjekter innen naturgeografi. I felt vil studentene lære å gjenkjenne landformer, beskrive og måle jordoverflateprosesser og samle geologiske og hydrologiske prøver; i laboratoriet vil de lære å analysere dataene sine og tolke resultatene. Studentene vil også lære forskjellige metoder for å kvantifisere jordoverflaten og hvordan de kan vise og analysere disse dataene ved hjelp av ArcGIS og andre relevante programmer.
Læringsutbytte
En student som har fullført emnet forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap:
- har grunnleggende kunnskap om og erfaring med moderne verktøy, teknologi og feltmetoder for å innhente og behandle ulike geografiske, geologiske og hydrologiske feltdata;
- kan identifisere vanlige skråninger, marine, kystnære, fluviale, bre- og preglasiale landformer, sedimenter og prosesser i arktiske og alpine miljø;
- har kunnskap om hvordan man kan planlegge og utføre felt-, laboratorie- og dataarbeid og kan bruke denne kunnskapen til å svare på et gitt forskningsspørsmål;
- forstår forskjellen mellom datainnsamling, analyse og tolkning, og hvordan du kan presentere målefeil og arbeide innenfor begrensningene slike data gir.
Ferdigheter:
- kan utvikle et naturgeografisk forskningsprosjekt og kan bestemme hvilken type data og metoder som kreves for å svare på forskningsspørsmålet;
- kan følge forskningsplanen sin og samle inn data ved en 3-dagers obligatorisk ekskursjon
- kan gjennomføre enkle laboratorieeksperimenter for å karakterisere grunnleggende sedimentologiske egenskaper til en prøve;
- kan hente, behandle, lage og analysere en digital høydemodell av feltområdet sitt;
- kan oppsummere og kommunisere funnene i en rapport eller presentasjon;
Generell kompetanse:
- kan jobbe i team for å utvikle forskningsspørsmål, gjennomføre feltarbeid, analysere data og presentere resultatene i skriftlige og muntlige former.
Læringsformer og aktiviteter
Inntil 10 timer forelesninger. Studentene skal gjennomføre forberedende feltarbeid ved Dragvoll campus, og potensielt andre steder i Trondheim. Det vil også bli arrangert et tredagers feltkurs i Oppdal.
Vær oppmerksom på at obligatoriske aktiviteter gjennomføres tidligere enn fristen for å melde seg opp til emnet.
Undervisning vil bare bli gitt hvis det er et tilstrekkelig antall studenter oppmeldte til emnet og dersom instituttet har tilstrekkelig med undervisningsressurser. Se www.ntnu.no/studier/emner for oppdatert informasjon om hvilke emner som ikke tilbys.
Obligatoriske aktiviteter
- Gruppearbeid; plakat og muntlig presentasjon
- Obligatorisk oppmøte på feltkurs forberedelser, alt feltarbeid (inkl feltarbeid ved Dragvoll Campus), og presentasjoner
Mer om vurdering
Obligatorisk aktivitet må være godkjent for å være kvalifisert for å ta eksamen i emnet. Eksamen i emnet er en 4 timers skriftlig eksamen som teller 100%. Samme eksamensform gis ved gjentak av eksamen og ved forbedring av karakter. Skriftlig eksamen tilbys både vår og høst.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Geografi (BGEOG)
Lektorutdanning i geografi for trinn 8 − 13 (MLGEOG)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen.
Forkunnskapskrav
GEOG1014 - Jordas naturmiljø eller tilsvarende.
Fagområder
- Geografi
- Geologi
- Naturfag
- Samfunnsvitenskapelige fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Høst 2024
Skriftlig skoleeksamen
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.
Ordinær eksamen - Vår 2025
Skriftlig skoleeksamen
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.