course-details-portlet

AAR4831 - Bærekraft og muliggjørende teknologier

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Oppgave 40/100
Oppgave 60/100

Faglig innhold

Emnet tar utgangspunkt i fagområdet eiendomsutvikling og -forvaltning, og studerer bærekraftbegrepet og bruk av muliggjørende teknologier som kan utgjøre en radikal endring. I dette ligger også bruk av digitale verktøy med tanke på å redusere ressurs- og arealbruk, og ivareta sosiale og menneskelige behov. I emnet gis det innføring i bruk av ulike metoder, verktøy og teknologier for vurdering av prosjekter i et livsløpsperspektiv hvor bærekraft og konsekvenser for miljø og omgivelser står sentralt. Viktige elementer i emnet vil være hva som legges i begrepet bærekraft, hvilke faktorer som innvirker på en bærekraftig eiendomsutvikling og forvaltning, og strategier og muliggjørende teknologier for hvordan dette kan håndteres for en virksomhet eller i et prosjekt. Emnet ser på aktuelle problemstillinger innen eiendomsutvikling og eiendomsforvaltning som vil kunne være forskjellig fra år til år.

Læringsutbytte

Kunnskap - kandidaten

  • har inngående kunnskap om hva som ligger i begrepet bærekraft, og hvilke faktorer som innvirker på en bærekraftig eiendomsutvikling og forvaltning, og strategier for hvordan dette kan håndteres for en virksomhet eller i et prosjekt.
  • har god kunnskap om ulike verktøy og metoder for analyser og konsekvensutredninger knyttet til bærekraft, herunder sosiale og demografiske aspekter
  • har god kunnskap om analysemetoder som årskostnader (LCC), livsløpsanalyser (LCA) og hvordan metodene kan bidra til en mer sirkulær økonomi
  • har god kunnskap om ulike muliggjørende teknologier innenfor området PropTech

Ferdigheter - kandidaten

  • har prøvd ut noen av de muliggjørende teknologiene, verktøyene og metodene i praksis i forbindelse med prosjektoppgavene i emnet
  • kan gjennomføre selvstendige vurderinger og analyser av virksomheter og prosjekter, og identifisere faktorer som har betydning for en bærekraftig utvikling og forvaltning
  • kan bruke relevant teori og empiri for å drøfte viktige forhold knyttet til bærekraftig eiendomsutvikling og forvaltning, og komme med anbefalinger om forbedringer av situasjonen i forhold til et bærekraftperspektiv.
  • kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset prosjektarbeid/casestudie under veiledning og i tråd med god praksis.

Generell kompetanse - kandidaten

  • har god forståelse for hvordan muliggjørende teknologier kan bidra til mer bærekraftige prosjekter med tanke på reduksjon av ressursbruk og ivaretakelse av menneskelige og sosiale behov.
  • kan formidle resultater fra selvstendig prosjektarbeid både skriftlig og muntlig på en strukturert og klar måte både til eksperter og til allmenheten, og kan bruke relevante fagtermer og faguttrykk knyttet til bærekraftig fasilitetsstyring på en profesjonell og vitenskapelig måte.
  • har en godt utviklet forståelse av faglig og etisk integritet og kritisk refleksjon knyttet til tematikken

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og seminarer er basert på relevant nasjonal og internasjonal litteratur om bærekraftig eiendomsutvikling og forvaltning samt muliggjørende teknologier. Det legges opp til casestudier hvor reelle prosjekter og problemstillinger blir analysert i samarbeid med aktuelle aktører. Kunnskap om og bruk av muliggjørende teknologier vektlegges. I tillegg inngår ulike aktiviteter i klassesituasjon hvor studentene jobber sammen om bestemte problemstillinger og spørsmål. Dette følges opp gjennom presentasjon og diskusjon og er en del av korte øvinger og workshops.

Mer om vurdering

Oppgave 1: Gruppeoppgave som leveres midt-term. Gruppeoppgaven tar utgangspunkt i et relevant case eller problemstilling knyttet til et tema som gruppen ønsker å studere nærmere. Karakteren er felles for gruppen, slik at alle medlemmer forventes å samarbeide om oppgaven. Denne karakteren veier 60% av den totale karakteren. Oppgave 2: Individuell fordypningsoppgave med utgangspunkt i gruppeoppgaven. Oppgaven leveres på slutten av semesteret. Karakteren er individuell for studentens arbeid og er veier 40% av den totale karakteren. Begge oppgaver må være bestått for at emnet som helhet skal være bestått. Utsatt eksamen legges normalt til neste eksamensperiode.

Forkunnskapskrav

Gjennomført og bestått alle emner 1.år MAIENDOM eller tilsvarende

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
AAR4821 3.8 HØST 2023
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2024

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Bygningsforvaltning
  • Arkitektur
  • Bygg- og anleggsteknikk
  • Sivilingeniør- og arkitektutdanning
  • Økonomi og administrasjon
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for arkitektur og planlegging

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Samlet karakter

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Oppgave 60/100
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Oppgave 40/100
Rom Bygning Antall kandidater
Vår UTS Oppgave 60/100
Rom Bygning Antall kandidater
Vår UTS Oppgave 40/100
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU