Årsstudium - Caen, Frankrike

Fransk med didaktikk i Caen

To studenter på en benk som leser

Praktiske opplysninger

Om Det fransk-norske studiesenteret

Fransk-norsk senter i Caen heter OFNEC eller Office franco-norvégien d'échanges et de coopération på fransk. Caen ligger i hjertet av Normandie, et par timers togtur fra Paris, i fylket Calvados. 15 km fra byen møter du havet og landgangsstrendene.

Kontaktinformasjon for OFNEC

OFNECs nettside

e-post: ofnec@unicaen.fr

Tlf.+33-(0)2-31-56-64-82

Adresse

Université de Caen Normandie

Carré international

Office Franco-Norvégien d'Echanges et de Coopération (OFNEC)

Bâtiment I – Maison des Langues et de l’International (MLI)

Esplanade de la Paix

CS 14032              

14032 Caen Cedex 5       

FRANKRIKE   


Kontaktpersoner                                                                          

Hvis du har spørsmål knyttet til oppholdet/bolig i Caen, kan du kontakte Nelly Foucher Stenkløv i perioden 20.7-26.7 (nelly.stenklov@ntnu.no / mobilnummer: 0033 642511220)

Har du spørsmål av faglig karakter, er du velkommen til å kontakte Helle Waahlberg (helle.waahlberg@unicaen.fr)

Frem til 15. august, kan det ta lenger tid enn vanlig før du får svar.

Hva må jeg ta med?

Studenter må ta med følgende:

 • Minst 2 passfoto (til registrering)
 • Internasjonal fødselsattest (fås ved hendvendelse til folkeregisteret)
 • Europeisk helsetrygdkort
 • Betaling? VISA-kort fungerer greit til tross for at noen betalingsautomater slår seg vrange når de må hanskes med kort som ikke er «à puce», men bare har magetstripe. Ta gjerne ut litt EUR i Norge slik at du eventuelt kan betale toget kontant i billettluka på Gare St. Lazare. NB! Du finner også «SNCF»-luke på terminal 1 og 2 på Roissy Charles de Gaulle.
 • To pensumbøker (se avsnitt om undervisningsmateriell)

Hvordan komme seg til Caen?

Det er enkelt å komme seg til Caen med fly til Paris og tog videre til Caen. Herr finner du noen råd å ta med på reisen.

Flyreisen til Paris

Fly til Paris og tog fra Gare Saint-Lazare til Caen, er den raskeste reisemåten.
Air France, SAS og Norwegian har direkte forbindelse til Paris fra Gardermoen.

Air France og SAS flyr til Roissy – Charles de Gaulle. Norwegian flyr til Orly.

Se felles nettsted for begge flyplassene.

Klikk på Accès: Transports, Plans des terminaux, itinéraires under punktet Menu (evt. på engelsk: klikk på engelsk flagg og Access: Transport, Terminal maps, directions under Menu).


Fra flyplassene

Fra Roissy - Charles de Gaulle foreslår vi følgende alternativer til Gare Saint-Lazare:

 1. Ta toget RER B til Gare du Nord. Der bytter du til RER E som går til Gare Saint Lazare. Pris ca 10 €.
 2. Drosje mellom Roissy - Charles de Gaulle og Gare Saint-Lazare vil koste rundt 60 € inkludert bagasje. Drosjene godtar inntil 3 passasjerer. Presiser for sjåføren at du skal med « Lignes normandes, entrée rue d’Amsterdam » for å komme rett til toglinjene til Normandie og slippe å dra bagasjen opp alle rulletrappene.

Fra Orly til Gare St. Lazare foreslås følgende alternativer:

 1. Ta flyplassmetroen ORLYVAL (du må løse billett til Paris før du går om bord på ORLYVAL) til RER-stasjonen Antony. Der bytter du til RER B, retning Mitry-Claye eller Aéroport Charles de Gaulle. Gå av på Gare du Nord. Der bytter du til RER E som går til Gare Saint-Lazare.
 2. Drosje Orly – Saint-Lazare vil koste ca. 50 €. Presiser for sjåføren at du skal med « Lignes normandes, entrée rue d’Amsterdam » for å komme rett til toglinjene til Normandie og slippe å dra bagasjen opp alle rulletrappene.

Selv om stipulert reisetid mellom flyplassene og stasjonen stort sett er rundt en time: Beregn minimum 2 timer fra ankomst på flyplassen til avreise fra Gare Saint-Lazare.

Se fin oversikt over transport i Paris.


De franske statsbaner heter SNCF. På deres nettsider kan du både undersøke togtider og kjøpe billetter, også på engelsk.

Merk deg tognummeret for enkelt å finne fram til rett tog, for noen tog til Caen har endestasjon i Cherbourg. Med direktetog tar det ca. 1 time og 50 minutter til Caen.

Det fungerer greit å kjøpe billetter på nett. Franske billettautomater godtar norske kort i varierende grad. I billettlukene er det ofte lang kø, så regn med at det tar litt tid å kjøpe billett.

Vær oppmerksom på at man i Frankrike IKKE kan kjøpe billett om bord i toget uten å betale straffegebyr.


Andre reisealternativer

Et annet alternativ er å fly med Ryanair til Paris Beauvais, en flyplass som ligger mellom Paris og Caen. Det går imidlertid ingen shuttlebuss mellom Beauvais og Caen, og man vil være avhengig av bil.


Finne fram i Caen

Bolig i Caen

Det er svært viktig at du skaffer deg bolig så fort som mulig! Du har å gjøre med et presset boligmarked for studenter. Jo mer du venter, desto vanskeligere blir det å skaffe deg et sted å bo. Hver dag teller!

Det fransk-norske studiesenteret i Caen har kontakt med et begrenset antall utleiere som de kan formidle kontakt med. Trenger du hjelp eller mer informasjon, kan du ta kontakt med Nelly Foucher Stenkløv i perioden 20.7-26.7 (nelly.stenklov@ntnu.no / mobilnr: 0033 642511220)

De fleste utleierne må betales fra 1. juli av, det vil si så snart leilighetene er ledige. Kontraktene løper derfor fra 1. juli til 30. juni. Det betyr at du må være forberedt på å betale leie for de to første månedene i tillegg til et depositum tilsvarende en måneds leie når du kommer. Du må deretter regne med å betale mellom 250 og 400 euro i måneden i leie (etter at boligstøtte du kan søke om er trukket fra).

Boligutleie

Utenom utleierne som studiesenteret har kontakt med, kan du også sjekke følgende nettsider:


Du må selv ta kontakt med utleier dersom du er interessert i boliger du finner på noen av disse nettsidene.

Kley er et studenthjem med møblerte og fullt utstyrte ettroms leiligheter og alt som trengs for studenter. Det ligger like ved universitetet.

Appartcity, Sphinx, Top Campus, Adagio og les estudines fungerer som hoteller. Prisklassen er såpass lav at det er mulig å leie på årsbasis. Dessuten er det buss eller trikk som går like ved, og det tar bare 15-20 min til Universitetet.

Boligsøk på nett

Du kan også søke etter annonser i "Ouest France" eller "Le bon coin", men vi anbefaler at du unngår annonser hvor det står "agence immobilière" (utleiebyrå), de er dyrere, de krever masse papirer og de krever også en kausjonist som er fransk. Søk bare etter annonser for møblerte boliger.

Kostnadsnivået i Frankrike

Prisnivået i Frankrike er lavere enn i Norge.

De fleste matvarene er billigere og det faller langt rimeligere å spise ute. Studentrestaurantene, «les Restaurants Universitaires», populært kalt «Resto U» eller bare «RU», har god og billig mat. Det finnes flere av dem på området nær MLI. Du får kjøpt sterkt subsidiert mat der, både «déjeuner» og «dîner».

http://vie-etudiante.unicaen.fr/services-a-l-etudiant/logement-et-restauration/restauration/restauration-sur-le-campus-1-184181.kjsp

Obs: Studenter over 26 år bør beregne noe mer fordi franske studentrabatter faller vekk.

Offentlig kommunikasjon er billigere i Frankrike enn i Norge. Bøker er også mye rimeligere.

Støtte fra Lånekassen

Du må ha fått studieplass før du kan søke om stipend og lån i Lånekassen for 2017-2018.

Årsstudiet i fransk med didaktikk i Caen er et årsstudium ved det norske lærestedet NTNU som er lagt til Caen i Frankrike. Dersom du får tilbud om studieplass, har du derfor rett til samme støtte fra Lånekassen som studenter som tar utdanning ved NTNU i Norge. Det betyr at du ikke har rett til reisestøtte mellom Norge og Frankrike, og du har heller ikke rett til språkstipend til forberedende språkkurs.

Informasjon om lån og stipend finner du på nettsidene til Lånekassen.

Undervisningsmateriell og ekskursjoner

Undervisningsmateriell

Du trenger å kjøpe med deg læreboken i fonetikk og fonologi og den norske støtteboken i grammatikk fra Norge:.

Chantal Lyche og Francine Girard, Phonétique et phonologie du français, Oslo, Universitetsforlaget, 2005, 4. utgave.

Kjersti Fløttum, Arne Halvorsen og Lise Lorentzen,  Fransk språklære. Grammatikk og kommunikasjon, Trondheim, Tapir akademisk forlag, 2007.

I grammatikk vil vi bruke Laurent et al., Bescherelle. La grammaire pour tous, 2012.

Merk at pensum i litteratur, kulturkunnskap og historie er endret fra tidligere år.

Nærmere beskjed om undervisningsmateriell vil gis ved studiestart.

Ekskursjoner

Faglige ekskursjoner er en integrert del av undervisningen i kulturkunnskap og historie. Vi kommer til å besøke ulike politiske institusjoner, slik som fylkestinget i Normandie og Nasjonalforsamlingen i Paris og steder av spesiell historisk og kulturell interesse slik som pilgrimsbyen Lisieux og det rekonstruerte Le Havre.

Organiseringen av undervisningsåret 2017-2018

Studieåret er inndelt i to semestre. Det er eksamen både i løpet av året og i juni. Merk at det kan bli mindre endringer i organiseringen av kurset underveis.

I 1. semester er det én uke høstferie , og to uker juleferie, i 2. semester er det to ukers vinterferie og to ukers vårferie.

Oppstart 1. semester:  uke 35

 • Oppmøte: Mandag 28. august 2017, kl 09.00. Orientering, praktiske spørsmål og møte med lærere og administrasjon.
 • Undervisningsstart: Tirsdag 29. august 2017
 • Høstferie: uke 44
 • Juleferie: uker 52 og 1

Eksamensdatoer 1. semester

 • Skriftlig eksamen i FRAC 1200: 13.12.17
 • Skriftlig eksamen i FRAC 1100 (litteratur): 15.12.17
 • Skriftlig eksamen i FRAC 1100 (kulturkunnskap): 18.12.17
 • Muntlig eksamen i praktisk fransk: 20. og 21.12.17

Oppstart 2. semester: uke 2

 • Vinterferie: uker 9 og 10
 • Vårferie: uker 17 og 18

Eksamensdatoer 2. semester

Ikke fastlagt.

 

Om årsstudiet i fransk med didaktikk i Caen

Drømmer du om å bli fransklærer? Fransk-norsk senter ved Universitetet i Caen tilbyr årstudium i fransk som er særlig rettet mot lærere og lærerstudenter. Årsstudiet er også åpent for andre studenter som ønsker å studere fransk.


Opptakskrav og søknad

Opptakskravet til årsstudium fransk er generell studiekompetanse. Årsstudium i fransk med didaktikk er et studietilbud rettet spesielt inn mot læreryrket i den norske skolen og inneholder fagdidaktikk.

Franskstudiet bygger videre på et nivå som tilsvarer nivå 2 fra videregående skole. Det forventes for eksempel at man kan oppnå minst 50% riktig på denne diagnostiske testen fra Universitetet i Oslo.

Søknadsfristen er 15. april, og det er ett opptak i året. Du søker om opptak via Samordna opptak.

Se mer om poenggrenser, opptakskrav og søknad på studiets opptaksside.


Studiets oppbygning

Årsstudiet i fransk med didaktikk består av 60 studiepoeng (1 års fulltidsstudium).


Studieveiledning

Kontakt gjerne våre studieveiledere på e-post: studieveiledning-isl@hf.ntnu.no
eller telefon: (+47) 73 59 64 25.

Du kan også besøke oss på NTNU Dragvoll: Bygg 5, nivå 5.

Fakta

Fakta om studieprogrammet

Studietype: Årsstudium
Studieprogramkode: ÅFRANCAEN
Studiepoeng: 60
Søkerkode (SO): 194 616
Undervisningsform: Heltid

Det humanistiske fakultet
Institutt for språk og litteratur

Sted: Det norske studiesenteret i Caen, Frankrike
Søknadsfrist: 15. april (1. mars for noen søkergrupper)