Bærekraftige IoT løsninger for samfunnsnyttige behov

Bærekraftige IoT løsninger for samfunnsnyttige behov

Illustrasjon av Bærekraftig IoT

Den trådløse lyspæra du har hjemme, varmeovnen som kan styres av en app, smarthøyttaleren og pulsklokka faller alle inn under begrepet IoT. IoT er en forkortelse for «Internet of Things», eller «tingenes internett» på godt norsk. IoT er alle hverdagslige ting som kan kobles opp mot internett eller en annen kommunikasjonskanal, for eksempel mobiltelefonen.

Hele tiden blir det lansert utallige nye produkter med innebygd IoT-teknologi, og det er nærmest umulig i dag å leve et liv upåvirket av IoT-teknologi. I fremtiden ser man for seg at «alt» er koblet sammen gjennom IoT-teknologi, noe som gir uante muligheter. Samtidig gir det uante muligheter for overvåkning, økt forbruk, datainnsamling og påvirkning på menneskers liv. for vekst, økt produktivitet og mer effektive systemer.

FN har definert 17 bærekraftsmål og IoT har potensiale til å påvirke utviklingen innen alle disse 17 målene. I denne landsbyen vil vi både jobbe med disse utfordringene og hjelpe til med å finne ut metoder for å nå bærekraftsmålene og treffe samfunnsnyttige behov.

Relevant kompetanse

Landsbyen egner seg for alle som har interesse for bærekraft, teknologi, samfunn og hvordan disse gjensidig påvirker hverandre.

Stort sett alle studieretninger på NTNU vil ha nyttige bidrag til å utforske problemstillinger og oppgaver i landsbyen. IoT er et teknologifelt som brukes av «alle» og bør studeres fra et vidt utvalg av perspektiver og bakgrunner. Derfor er det svært ønskelig med studenter som har evne til å kritisk se på konsekvensene av bruk av nåværende og fremtidig bruk av IoT i tillegg til de med erfaring innen teknologiutvikling. Vi ønsker studenter fra ulike fagbakgrunner velkommen for å bidra med et bredere perspektiv på problemstillinger knyttet til bærekraftig IoT.

Om landsbyen

Hovedfokuset i landsbyen er samspillet mellom IoT-teknologi og bærekraft. Gruppene skal belyse samfunns- og bærekraftsutfordringer i et IoT-perspektiv, utvikle nye og analysere og diskutere eksisterende løsninger. Mulige oppgaver kan handle om utvikling og testing av IoT-prototyper som bidrar positivt til ett eller flere av FNs bærekraftsmål, studier av konsekvensene av eksisterende eller tenkt bruk av IoT-teknologi og kombinasjoner av dette.

  • Arkitektur – bruk av IoT for å senke energiforbruk i bygninger.
  • Materialteknologi og kjemi – materialforbruk i IoT-teknologi.
  • Medisin og helse – IoT i helseteknologi.
  • Psykologi, sosiologi og pedagogikk – IoT-teknologiens påvirkninger på mennesker.
  • Samfunnsfag, statsvitenskap – konsekvenser av IoT på samfunnsutviklingen.
  • Økonomi – analyser av lønnsomheten til foreslåtte IoT-konsept.
  • Teknologi – prototyping av IoT-løsninger på bærekraftsutfordringer.

Teknologien som kan brukes i emnet er opp til studentene å bestemme selv. Den skal være enkel å ta i bruk og er godt dokumentert på nettet.

Landsbyen er knyttet til IoT-laben på IE-fakultetet, hvor man får støtte til å skaffe utstyr og veiledning.

Illustrasjon av FNs bærekraftsmål

 

 

Fakta

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.