Internasjonalt samarbeid om folkehelse – utjevning av sosiale ulikheter - Eksperter i team
Folkehelse og utjevning av sosiale ulikheter
I denne landsbyen skal vi jobbe med helsefremmende tiltak for å bedre folkehelse og utjevning av sosiale ulikheter i befolkningen. For å kunne utjevne sosiale ulikheter i helse er det viktig å utvikle gode folkehelsetiltak og å øke kunnskapen i befolkningen. Som studenter i landsbyen står dere fritt i å velge problemstillinger innenfor temaet, men vi har flere prosjekter og partnere dere kan samarbeide med.
Vi har samarbeid med VM på ski som skal arrangeres i Trondheim i 2025 som har ambisjon å bli verdens mest bærekraftige arrangement hvor folkehelse og livskvalitet er et prioritert mål. Konseptet «folk i aktivitet til VM» trenger mer innhold og flere aktiviteter som kan rulles ut i hele Trøndelag. Dette kan være aktiviteter både for økt fysisk aktivitet og bedre psykisk helse. Frihetsgraden til å finne på ideer er kun begrenset av kreativiteten. Landsbyen samarbeider også med en prosjektgruppe fra det internasjonale EØS-prosjektet «Healthy lifestyle of children and youth» om å utarbeide metoder for å øke kunnskap om fysisk aktivitet og kosthold blant foreldre og ansatte i barnehager i Norge og Polen. Målet med prosjektet er å øke kunnskap om hva som fremmer god helse og å utvikle målrettede tiltak for å utjevne sosiale ulikheter i helse. Resultatene skal brukes til å utarbeide et forslag om et opplæringsprogram rettet mot ansatte og foreldre i barnehager. Du vil i denne landsbyen få en unik sjanse til å være med i et internasjonalt prosjekt som kan bidra til å gi både barn og unge bedre forutsetninger for å tre inn i voksenlivet med en god helse. Landsbyen er godt egnet for tverrfaglighet.
Kompetanse
Masterstudenter fra alle NTNU’s campus og fakultet ønskes velkommen. Vi ønsker størst mulig grad av tverrfaglighet i gruppene. Godt arbeid innen dette landsbytemaet krever kompetanse på mange ulike felt, og at du i prosjektarbeidet er åpen for å lære mer om deg selv og andre. Gruppene blir aktivt oppfordret til å benytte ulike virkemidler (film, aktiviteter, nettsider, plakater, podcasts, konkurranser etc.) i sitt arbeid. Dere vil bli fulgt opp av landsbyteamet og landsbyens samarbeidspartnere. Kunnskap om folkehelse og/eller barnehager er ikke et krav da studentene vil få opplæring i dette i landsbyen.
Om landsbyen
Dette er en virtuell landsby og all aktivitet vil foregå digitalt. Dette innebærer at studenter fra alle NTNU’s studiesteder og fakultet kan søke opptak. Inspirert av kunnskap om helsefremming skal dere utvikle egnede verktøy for å bedre folkehelsen blant barn, unge og voksne. Studentene skal bidra i utviklingen av både prosjektdesign så vel som innsamling og fortolkning av data med støtte fra eksperter på folkehelse. Dialog med norske og polske eksperter er en del av landsbyen for de som velger å jobbe med EØS-prosjektet.
Landsbyen har flere eksterne samarbeidspartnere; Barnehagelærerutdanninga ved Nord Universitet, Dronning Mauds Minne Høgskole, Frisklivssentralen i Verdal, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie NTNU, Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (St. Olavs Hospital/Helse Midt-Norge), Trøndelag fylkeskommune og VM på ski 2025.
Landsbyen er en helselandsby og del av satsningsområdet HELSE som har helsefremming, forebygging og myndiggjøring som et av sine kjerneområder.
Muntlig vurdering av prosjektet
I denne landsbyen er prosjektrapporten og den obligatoriske presentasjonen av prosjektet omgjort til en muntlig eksamen som teller 50 % av karakteren. Den muntlige eksamen blir vurdert etter de samme kriteriene som prosjektrapporten.
Fakta
- Emnekode: MFEL4854
- Type: Langsgående virtuell
- Språk: Norsk
- Kontaktperson: Line Oldervoll
- Kontaktinformasjon: line.oldervoll@ntnu.no
- Undervisningsår: 2023
- Undervisningssted: Online
- Vertsfakultet: MH
Landsbyen er en del av prosjektet Virtuelle Eksperter i team (VEiT), som handler om å få kunnskap om, og videreutvikle, virtuelle EiT-landsbyer. Her er det studenter fra alle studiebyene.
Landsbyen er hel-digital. Det innebærer at all undervisning og alt gruppearbeid foregår ved hjelp av digitale samhandlingsverktøy. Kamera og mikrofon er nødvendig for å kunne delta.
Felles samling i landsbyen hver onsdag kl. 12.00-15.00, og i tillegg har hver enkelt gruppe et 2-4 timers arbeidsmøte i løpet av uka. Det er hver enkelt gruppe som, i samråd med undervisningspersonalet, bestemmer tidspunkt for gruppemøtet (kan være andre dager enn onsdager og på kveldstid). Individuelt arbeid utover dette må også påregnes.
Viktig informasjon om EiT:
- Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
- Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
- De første dagene av undervisningen er spesielt viktige i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
- Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.