Hva lærer du?

Master of Science in Mechatronics and Automation

Hva lærer du?

To studenter ser på en pc-skjerm med programvare de har laget som gjør oss i stand til å simulere operasjoner
Studenter har laget programvare som kan simulere operasjoner. Foto: Maren Haanshuus Mikkelsen/NTNU

På master i mekatronikk og automatisering har du emner som tar for seg blant annet mekatronikk, kybernetikk, robotikk, kunstig intelligens, produktdesign, industri 4.0, systemteknikk og digitale tvillinger. 

Du får lære å designe, implementere og bruke automatiserte mekatroniske systemer, for eksempel:

  • industrielle og samarbeidende roboter
  • løsninger for automatisert og digitalisert produksjon
  • maritime mekatroniske systemer som autonome skip

Gjennom studiet vil du arbeide med virkelige problemstillinger og bygge egne mekatroniske systemer i laboratoriene. Disse vil gjerne være fullt fungerende skalamodeller.


Du kan spesialisere deg innenfor en av følgende studieretninger:

Studieretninger

Spesialiseringen robotikk og intelligente systemer handler om praktisk bruk av kybernetikk, robotikk og intelligente mekatroniske systemer.

I første og andre semester har du et langsgående prosjektfag der du får en innføring i ingeniørfaglig yrkesutøvelse innen automatisering og mekatronikk på masternivå. Du har i tillegg emner i kybernetikk og robotikk og intelligente maskiner.

I tredje semester gjennomfører du et fordypningsprosjekt i samarbeid med en bedrift, der du får fordype deg i en industriell problemstilling knyttet til automatisering og mekatronikk.

Det legges opp til at et gitt antall dager skal gjennomføres hos bedrift. Fordypningsprosjektet vil typisk lede videre til masteroppgave i samarbeid med bedriften, men det vil også være åpning for å skrive masteroppgave i samarbeid med forskningsprosjekter.

Spesialiseringen maritime systemer handler om mekatroniske systemer som opererer i havrommet, både over og under havoverflaten. 

Du får en grundig introduksjon til bruk og design av mekatroniske systemer i maritime operasjoner. Du lærer og får praktisk øvelse gjennom et "gigaprosjekt" der du arbeider med et stort maritimt prosjekt gjennom hele spesialiseringen. Emnene du tar knyttes opp mot prosjektet og gir deg supplerende kunnskap, verktøy og ferdigheter knyttet til oppgavene som skal løses i prosjektet.

Denne prosjektstrukturen er typisk for maritim skipsindustri, og prosjektet vil skje i samarbeid med maritim næring.

Relevante prosjekt som du kan få mulighet til å jobbe med gjennom mastergraden er:

  • regenerere mindre fartøyer med fornybare energisystemer og elektrisk fremdrift
  • lage kontrollsystemer som kan anvendes til for eksempel autonome skip, autopiloter og fjernstyring,
  • konstruere og operere digitale tvillinger av fartøyer
  • designe og prototype undervannsrobotikk.