Emne - Miljøterapeutisk arbeid og psykisk helse - VET2301
Miljøterapeutisk arbeid og psykisk helse
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Dette emnet gir fordypet kunnskap i kunnskapsbasert miljøterapeutisk arbeid og rammebetingelser knyttet til miljøterapeutisk arbeid og psykisk helsearbeid. Emnet vektlegger spesielt vernepleierens rolle og ansvar i miljøterapeutisk arbeid. Emnet fokuserer på kunnskap om helse- og sosioøkonomiske utfordringer, sosialfaglige forhold, samt forebyggende og helsefremmende faktorer. Emnet gir kunnskap i psykisk helse herunder psykiske lidelser, tiltak og behandling i psykisk helsevern, og utfordringer knyttet til psykiske lidelser og rusmiddelavhengighet. Studentene vil også ha kunnskap om nytenkning og utvikling av arbeidsprosesser systematisk og kvalitativt, i tverrfaglig samarbeid og i samarbeid med tjenestemottakere, pårørende og andre aktører. Emnet gir studentene kunnskap og ferdigheter i veiledning, metodisk arbeid, samhandling, håndtering av utfordrende atferd og kommunikasjon knyttet til aktuelle vernepleierfaglige fagområder.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter å ha fullført og bestått VET2301 skal studenten
- ha bred kunnskap om oppgaver og problemstillinger som aktualiserer miljøterapeutisk arbeid.
- ha kunnskap om symptomer og behandling av de vanligste psykiske sykdommene innen fagområdet.
- ha kjennskap til hvordan mistanke eller kjennskap til seksuelle og andre overgrep skal håndteres, særskilt knyttet til gruppen barn og unge, personer med utviklingshemming og andre sårbare grupper.
- ha bred kunnskap om helse- og sosioøkonomiske utfordringer knyttet til særlig utsatte og sårbare grupper.
- ha bred kunnskap om forebyggende og helsefremmende faktorer som bidrag til god helse og livskvalitet for sårbare grupper.
- ha kunnskap om brukerdrevet innovasjon, nytenkning og utviklingsarbeid innen vernepleierens fagfelt.
Ferdigheter
Etter å ha fullført og bestått VET2301 skal studenten
- kunne anvende faglig kunnskap for kritisk å analysere og vurdere oppgaver og problemstillinger som aktualiserer miljøterapeutisk arbeid.
- kunne anvende faglig kunnskap for å initiere og bidra til tverrfaglig og tverrsektoriell samhandling, samt nytenkning og innovasjon i fagfeltet.
- kan anvende faglig kunnskap for å vurdere situasjoner som kan utvikle seg truende for pasienter og ansatte og iverksette tiltak for å forebygge slike hendelser.
Generell kompetanse
Etter å ha fullført og bestått VET2301 skal studenten
- kunne planlegge, gjennomføre, dokumentere og evaluere tiltak og tjenesteutforming med utgangspunkt i pasienters- og brukeres mål og behov, selvstendig og i samarbeid med pasienter, brukere og andre samarbeidende parter og i tråd med faglige føringer, etiske krav, anbefalinger og retningslinjer.
- kunne planlegge og gjennomføre nytenkning og tjenesteinnovasjon for å bidra til systematiske og kvalitetsforbedrende arbeidsprosesser i samarbeid med brukere, pårørende, andre tjenesteytere og aktører.
- kan planlegge, gjennomføre og evaluere veiledning av enkeltpersoner og grupper som er i lærings-, mestrings- og endringsprosesser.
Læringsformer og aktiviteter
Undervisningen består av forelesninger, simulering/ferdighetstrening, veiledning og gruppearbeid. Forskningsartikler og annen litteratur på et nordisk språk eller engelsk vil bli brukt.
I emnet er det obligatorisk tilstedeværelse på 80% på oppgitte aktiviteter som forelesninger, simulering/ ferdighetstrening, veiledning og gruppearbeid.
Det gis ikke kompensatorisk arbeidskrav ved manglende obligatorisk tilstedeværelse over 20% på oppgitte aktiviteter som forelesninger, simulering/ ferdighetstrening, veiledning og gruppearbeid eller arbeidskrav.
Obligatorisk tilstedeværelse og arbeidskrav i emnet må være godkjent for å gå opp til eksamen. Det gis to forsøk på arbeidskrav.
Det tas forbehold om at endringer i læringsformer og aktiviteter vil kunne skje.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatorisk oppmøte 80%
Mer om vurdering
Vurderingsform:
- Individuell muntlig eksamen med bokstavkarakterer A-F. Resultatet «F» er ikke bestått. Det arrangeres utsatt eksamen for kandidater med gyldig fravær eller resultatet «F».
- Obligatorisk tilstedeværelse 80% på forelesninger, gruppearbeid og simulering/ ferdighetstrening samt godkjente arbeidskrav må være oppfylt for å kunne gå opp til eksamen.
Obligatoriske aktiviteter er gyldig i semesteret godkjenningen gis og de 2 påfølgende semester.
For mer informasjon om gjennomføring av eksamen se NTNU sin temaside om eksamen i kunnskapsbasen.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Vernepleie (HSGVEB)
Anbefalte forkunnskaper
Alle emner i første og andre studieår i bachelor i vernepleie ved NTNU i Trondheim.
Fullført og bestått VET1003 - Miljøterapeutisk arbeid, kommunikasjon og samhandling og VET2004 -Miljøterapeutisk arbeid, rehabilitering, habilitering og helsefremming.
Forkunnskapskrav
Emnet har studierettskrav, det betyr at emnet er forbeholdt studenter som er tatt opp til bachelor i vernepleie ved NTNU i Trondheim (HSGEVB).
Progresjonskrav: VET1003 - Miljøterapeutisk arbeid, kommunikasjon og samhandling og VET2004 - Miljøterapeutisk arbeid, rehabilitering, habilitering og helsefremming
(Forkunnskapkrav gjelder fra og med kull 2025).
Kursmateriell
Pensum oppgis i e-læringsplattformen Blackboard ved emnestart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
HVER2008 | 7 sp | Høst 2020 |
Fagområder
- Helse- og sosialfag
- Vernepleie