course-details-portlet

TMAT3001

Matmikrobiologi

Studiepoeng 7,5
Nivå Tredjeårsemner, nivå III
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

- Mikroorganismenes metabolisme: Fermenteringer og respirasjoner. Elektronbalanse og energiutbytte. Industriell mikrobiologi.

- Infeksjoner generelt, matbårne infeksjoner og forgiftninger (intoksikasjoner), mykotoksiner, virulensegenskaper, forsvar mot infeksjoner, antibiotika, antibiotikaresistens.

- Mikrobiell genetikk: Konstans og variasjon. Mutasjoner, genetisk rekombinasjon, transformasjon, transduksjon og konjugasjon, flyttbare DNA-elementer.

- Mikrobiell taksonomi med beskrivelse av mikroorganismer knyttet til kvalitetsforringelse og mattrygghet.

- Metoder for påvisning av mikroorganismer, mikroorganismer som indikatorer på kvalitetsforandringer og mattrygghet samt mikrobiologiske kriterier.

- Faktorer som bestemmer mikrobiell aktivitet i mat: Kontaminasjonskilder, næringsmidlets egenskaper, lagringsbetingelser, mikroorganismenes egenskaper, biofilm, bakteriosiner, naturlige inhibitorer i mat o.s.v.

- Mikrobielle kvalitetsforandringer i mat.

Læringsutbytte

Kunnskap:

K1 Kandidaten kan gjøre rede for generelle taksonomiske prinsipper

K2 Kandidaten har oversikt over taksonomien og egenskapene til de viktigste mikroorganismene som anvendes innen industriell mikrobiologi, samt mikroorganismer som forårsaker kvalitetsforringelse eller matbåren sykdom

K3 Kandidaten kan forklare hvordan konserveringsmetoder påvirker mikroorganismer og hvordan konservering av mat bidrar til å redusere matsvinn

K4 Kandidaten kan gjøre rede for mekanismer som bevarer og endrer bakterienes arvelige egenskaper

K5 Kandidaten kan forklare viktige begreper i mikroorganismers metabolisme og beskrive sentrale fermenterings- og respirasjonsprosesser

K6 Kandidaten kan redegjøre for sentrale prinsipper i industriell mikrobiologi og kunne forklare sammenhengen mellom cellenes metabolisme og industrielle produkter

K7 Kandidaten har bred kunnskap om matbårne infeksjoner og intoksikasjoner; involverte agens, patogenitetsmekanismer og tiltak for å forebygge og bekjempe sykdom

K8 Kandidaten kan gjøre rede for metoder for påvisning av mikroorganismer fra næringsmidler og forklare hvordan resultatet fra slike påvisninger kan gi informasjon om næringsmidlets kvalitet og trygghet

K9 Kandidaten kan beskrive og diskutere faktorer som påvirker utviklingen av mikrobiota i næringsmidler og hvilke kvalitetsforandringer dette kan medføre

Ferdigheter:

F1 Kandidaten kan gjennomføre laboratorieanalyser for å kvantifisere, påvise og identifisere mikroorganismer i næringsmidler

F2 Kandidaten forstår og håndterer risiko ved laboratoriearbeid med sykdomsfremkallende mikroorganismer

Generell kompetanse:

G1 Kandidaten kan bearbeide og vurdere data, samt rapportere laboratoriearbeid skriftlig

G2 Kandidaten kan kommunisere og diskutere mikrobiologiske problemstillinger muntlig og skriftlig

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (60t), selvstudium (80t), obligatoriske laboratorieøvinger (40t), obligatoriske teoretiske øvinger (30t).

Obligatoriske aktiviteter

  • Laboratorieøvinger med rapporter
  • Teoriøvinger

Mer om vurdering

Vurderingen består av to delvurdering; skriftlig individuell skoleeksamen teller 80% og skriftlig gruppeoppgave teller 20%.

Kommentar til arbeidskrav:

Laboratoriearbeid med obligatorisk tilstedeværelse: 3 laboratorieøvinger og 4 mikrobiologiske avlesninger,

3 rapporter fra laboratorieøvinger og 4 av 5 skriftlige teoriøvinger må være godkjent for å få adgang til eksamen.

Ny/utsatt eksamen: mars. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Ved stryk må den ikke beståtte delvurderingen tas på nytt for å bestå emnet. Ved frivillig gjentak (forbedring av karakter) kan studenter velge å ta bare eksamen på nytt. Gjentak av oppgave må avtales med emneansvarlig.

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)

Forkunnskapskrav

MATV1007 Mikrobiologi og bioteknologi eller tilsvarende dokumenterte kunnskaper.

Kursmateriell

Ed. Per E. Granum (red.). Matforgiftning. Smitte gjennom mat og vann. Cappelen Damm AS, 2015, 4.utg.

En bok i matmikrobiologi vil bl oppgitt ved semesterstart..

Fagområder

  • Næringsmiddelfag

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 80/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 04.12.2025 Tid 15:00 Varighet 3 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL111 orange sone
28 kandidater
Rom SL425
1 kandidat
Oppgave
Vekting 20/100 Dato Innlevering 21.11.2025 Tid Innlevering 12:00 Eksamenssystem Inspera Assessment

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 80/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 03.03.2026 Tid 09:00 Varighet 3 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL310 turkis sone
4 kandidater