course-details-portlet

PSYK4520 - Arbeid, organisasjon og ledelse

Om emnet

Undervises ikke studieåret 2023/2024

Faglig innhold

Emnet omfatter arbeids- og organisasjonspsykologi hvor undervisningen vil omhandle problemstillinger i arbeidslivet hvor psykologisk kompetanse er viktig. Dette gjelder for eksempel på områder som ledelse, beslutningstaking, organisasjonsendring, sykefravær, arbeidsmiljø, helse og sikkerhet, helsefremming og forebygging i arbeidslivet, arbeidstid og søvn, rekruttering, ledelse og personalutvikling.

Etter gjennomføring av emnet vil studenten ha kunnskap om arbeids- og organisasjon psykologiske teorier og anvendelsen av disse på praktiske problemstillinger.

Læringsutbytte

Kunnskap:

Studenten

  • har generell kunnskap om sentrale teorier og forskning innen organisasjonspsykologien.
  • har bred kunnskap om sammenhenger mellom arbeid og helse og hvordan helse kan styrkes eller forverres gjennom arbeid
  • har kunnskap om hvordan psykologiske, sosiale, samfunnsmessige og fysiske faktorer samvirker i å hemme eller fremme menneskers arbeidshelse og arbeidsdeltakelse.
  • har kunnskap om prinsipper for ledelse, prioritering, påvirkning og beslutningstaking i organisasjoner og systemer
  • har mer inngående kunnskap om det temaet studenten velger å fordype seg i innen arbeids- og organisasjonspsykologien, som eksempelvis psykososialt arbeidsmiljø, konflikter, organisasjonsendring, teamarbeid, ledelse, menneske og teknologi, arbeid og helse eller sikkerhet

Ferdigheter:

Studenten

  • kan anvende kunnskap om ledelsesprinsipper til å utøve ledelse med beslutningstaking og samarbeid med andre profesjoner og yrkesgrupper
  • kan planlegge og gjennomføre tiltak som fremmer arbeidsdeltakelse og god arbeidshelse både overfor enkeltpersoner og grupper i samfunnet

Generell kompetanse:

Studenten

  • kan reflektere over ulike lederstiler og egne styrker og svakheter i rollene som leder og deltaker i grupper og team
  • har kompetanse på å gjennomføre faglige presentasjoner basert på egne problemstillinger
  • kan reflektere rundt, drøfte og presentere løsninger på praktiske caser rettet mot arbeids- og organisasjonspsykologiske problemstillinger
  • kan skrive en teoretisk semesteroppgave basert på APA standarden og har kunnskap om standardene

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, Workshop og studentpresentasjoner.

Obligatoriske aktiviteter

  • Muntlig gruppefremføring
  • Skriftlig gruppeinnlevering

Mer om vurdering

Vurderingen består av en tredelt mappeevaluering/semesteroppgave som gjøres i en gruppe på 3-4 personer. Del 1 og 2 og Avslutningsdelen er skriftlige oppgaver som leveres elektronisk på slutten av semesteret innen oppgitt dato. Del 3 er en muntlig obligatorisk fremføring som skal gjennomføres ca midt i semesteret på oppgitt dato. Det er ikke noe annen eksamen/semesteroppgave enn denne mappeevalueringen. Den muntlige fremføringen må være godkjent før man kan levere resten av mappen. Mappen vurderes som godkjent/ikke godkjent.

Del 1 er en caseoppgave hvor studentene skal beskriv hvordan de som organisasjonspsykolog, klinisk psykolog eller leder til denne personen ville ha gått frem for å hjelpe personen. De skal beskrive både forebyggende tiltak, akutte tiltak og langtids tiltak. De skal knytte de praktiske rådene opp mot teori og empiri.

Del 2 er en artikkeloppgave hvor studentene skal velge et tema innenfor arbeids- og organisasjonspsykologi som du mener det trengs mer forskning på som de skal beskrive med teori og empiri som en introduksjon til en vitenskapelig artikkel eller et essay.

I del 3 skal studentene skal lage en muntlig fremføring, video eller et lydopptak som forklarer hvorfor arbeids- og organisasjonspsykologi er viktig for en psykolog. De skal forklare kort hva de mener er viktigst innenfor to tema som er gjennomgått på forelesningene i løpet av semesteret og trekke linjer mellom disse. Presentasjonen skal legges frem for faglærer og resten av klassen på oppgitt dato ca midt i semesteret. Presentasjon og oppmøte er obligatorisk.

Som avslutning skal studentene skrive kort hvordan hvert av gruppemedlemmene har bidratt i de tre forskjellige prosjektene. De velger selv hvordan oppgavene skal fordeles, det er for eksempel mulig at en student har hovedansvaret for hver sin del, men det er et krav at alle skal ha bidratt i alle delene av arbeidet og godkjent sluttproduktet i tråd med krav til vitenskapelige forfatterskap. De skal også forklare hvorfor de eventuelt har valgt å gjøre alle oppgavene sammen, eller hvorfor en person har fått ansvaret for en del med bakgrunn i gruppas evner, personlighet, kapasitet og ønsker.

De skriftlige delene skal være skrevet med Times New Roman, skriftstørrelse 12 og referanser skal være i APA format. Linjeavstand 2. Alle delene må få bestått for å få bestått på hele mappen/semesteroppgaven.

Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.

Eksamen i emnet består av semesteroppgave som kan skrives enten alene, to og to, eller opptil tre sammen.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Psykologi (MPSY)
Psykologutdanning (CPSYR)

Forkunnskapskrav

Emne er åpent for studenter på master i psykologi.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
PSYPRO4502 7.5 HØST 2023
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Psykologi
Kontaktinformasjon

Ansvarlig enhet
Institutt for psykologi

Eksamensinfo

  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU