course-details-portlet

PED6658 - Pedagogisk arbeid med elever som bruker punktskrift

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Hjemmeeksamen 100/100 2 dager

Faglig innhold

Målgruppe: - Personer under masterutdanning i spesialpedagogikk, studieretning synspedagogikk. - Personer som arbeider med elever med synshemming, eller som ønsker å tilegne seg kunnskaper og ferdigheter i synspedagogikk.

Faglig innhold: Kurset gir innføring i pedagogisk arbeid med elever som bruker punktskrift. Studenten vil få en grundig opplæring i punktskrift, metodikk for læring, kunnskaper om tilrettelegging og bruk av IKT-hjelpemidler i en inkluderende skole.

Temaer: - Synshemmet i en skole for alle - Taktil-haptisk persepsjon - Auditiv persepsjon - Lesing og skriving med punktskrift - IKT for punktskriftbrukere - Matematikk med punktskrift og matematikklæring når eleven bruker andre sanser enn synet.

Læringsutbytte

Kunnskap Studentene: - har inngående kunnskap om 6-punkts og 8-punkts punktskrift - har inngående kunnskap om forskjellen på taktil og visuell lesing - har inngående kunnskap om lesemetoder og lesestrategier for taktil lesing - har grundig kunnskap om datautstyr og spesialprogramvare for blinde - har inngående kunnskap om hvordan elever som er blinde lærer å tenke matematisk, og om egnede utregningsmetoder Ferdigheter Studentene: - kan skrive en tekst i punktskrift og lese en punktskrifttekst med øynene. - kan anvende teorier om taktil lesing og vurdere leseferdighet med tanke på tilrettelegging av lærestoff både på papir og på leselist - kan vurdere eksiterende teorier om auditiv læring og arbeide selvstendig med praktiske pedagogiske tilrettelegginger Generell kompetanse Studentene: - kan anvende sine kunnskaper, ferdigheter og teorier knyttet til mangfoldet av elever som bruker punktskrift. Kompetansen omfatter organisering, tilrettelegging og gjennomføring av en likeverdig og tilpasset opplæring for en elev som bruker punktskrift - kan kommunisere om faglige problemstillinger på området "opplæring til elever som bruker punktskrift", både med spesialister og med allmennheten

Læringsformer og aktiviteter

To obligatoriske samlinger ved Statped midt, Trondheim (4 dager tidlig høst og 4 dager vår).

Fem nettmøter mellom samlingene (2 på høst og 3 på vår. Varighet ca. 1 time). Kurset går over to semestre, med oppstart høst og eksamen vår.

Obligatoriske aktiviteter

  • 5 nettmøter
  • 2 obligatoriske samlinger
  • Emneoppgave
  • Praksisoppgaver

Mer om vurdering

Krav for å få avlegge eksamen:

- To obligatoriske samlinger med til sammen 8 dager.

- 5 nettmøter

- Godkjente praksisoppgaver/egenferdighet i temaene: lesing og skriving med punktskrift, IKT (bruk av leselist), auditiv persepsjon og matematikk med punktskrift.

- Godkjent individuell emneoppgave, 6 til 8 sider. Krav som stilles til oppgaver og emneoppgave blir gjennomgått i fellessamlingene.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Spesialpedagogikk (MPRSPED)

Forkunnskapskrav

Opptakskrav/forkunnskapskrav: - bachelorgrad i samfunnsvitenskapelige fag med fordypning i pedagogikk, eller - gjennomført de tre første årene av allmennlærer-/barnehagelærerstudiet, eller - bachelorgrad og 1-årig praktisk-pedagogisk utdanning, eller - annen 3-årig utdanning (vernepleier, sykepleier, sosionom, barnevernspedagog, optiker, fysioterapeut, ergoterapeut, audiograf m.m.) som inneholder minimum 30 studiepoeng i pedagogikk

Skikkethetsvurdering og autorisasjon

Utdanninger i spesialpedagogikk er fra høsten 2016 omfattet av skikkethetsvurdering. Se mer informasjon på denne siden: www.innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Skikkethetsvurdering

Kursmateriell

Se litteraturliste.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  20.0 SP
Studienivå: Videreutdanning høyere grad

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2023

Termin nr.: 2
Undervises:  VÅR 2024

Termin nr.: 2
Undervises:  HØST 2023

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Pedagogikk
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for pedagogikk og livslang læring

Administrativ enhet
Prorektor for utdanning

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Hjemme-eksamen 100/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Hjemme-eksamen 100/100

Utlevering
14.05.2024

Innlevering
16.05.2024


09:00


09:00

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU