Emne - Matteknologi - kjøtt og fisk - MATV3002
Matteknologi - kjøtt og fisk
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Emnet består av to hovedtema; fisk og kjøtt med tilhørende prosesser. Følgende delemner inngår: råstoffenes egenskaper, grunnleggende foredlingsteknikker, produksjonsteknologi, industriell produksjon, prosesslinjer, emballering og deklarering, konservering og lagring, produktkunnskap, produktkvalitet, og bærekraftig prosessering av mat
Læringsutbytte
- K1: Kandidaten har bred kunnskap om råstoffene fisk og kjøtt - K2: Kandidaten har kunnskap om autolytisk- og mikrobiologisk nedbrytning av muskelmat - K3: Kandidaten har bred kunnskap om primær- og sekundærprosessering av muskelmat - K4: Kandidaten har bred kunnskap om produktkvalitet, samt forståelse av hvordan råstoffets behandling påvirker sluttproduktets kvalitet - K5: Kandidaten har kunnskap om hvordan behandling av råstoffet og prosesseringsbetingelser kan optimaliseres for å senke sluttproduktenes miljøbelastning
- F1: Kandidaten har praktisk erfaring med industrirelevant produksjon av kjøtt- og fiskeprodukter - F2: Kandidaten har praktisk erfaring med kvalitetsanalyser av råstoff og ferdig prosesserte produkter - F3: Kandidaten har evne til å finne, lese og forstå relevant faglitteratur og bruke denne kunskapen til å produsere skriftlige rapporter
- G1: Kandidaten kan redegjøre for råstoff- og produktkvalitet til kjøtt og fisk - G2: Kandidaten har innsikt i norsk kjøtt- og fiskebransje - G3: Kandidaten kjenner til relevant forskningsaktivitet innen primær- og sekundærprosessering av kjøtt og fisk
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (40 timer), laboratorieøvinger (55 timer) og øvinger (5 stykk). Det forventes at studentene bruker ca 150 timer til selvstudie, dette inkluderer forberedelser til forelesninger og laboratoriearbeid samt rapportering av laboratoriearbeid og innlevering av øvinger (4 av 5 må være godkjent)
Obligatoriske aktiviteter
- Laboratoriearbeid
- Øvinger
Mer om vurdering
Ny/utsatt eksamen: mars. Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT). Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.
Kursmateriell
Opplyses om ved studiestart
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
TMAT3002 | 7,5 sp | Høst 2021 |
Fagområder
- Næringsmiddelfag
- Teknologiske fag