course-details-portlet

MATV3002

Matteknologi - kjøtt og fisk

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Tredjeårsemner, nivå III
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet består av to hovedtema; fisk og kjøtt med tilhørende prosesser. Følgende delemner inngår: råstoffenes egenskaper, grunnleggende foredlingsteknikker, produksjonsteknologi, industriell produksjon, prosesslinjer, emballering og deklarering, konservering og lagring, produktkunnskap, produktkvalitet, og bærekraftig prosessering av mat

Læringsutbytte

- K1: Kandidaten har bred kunnskap om råstoffene fisk og kjøtt - K2: Kandidaten har kunnskap om autolytisk- og mikrobiologisk nedbrytning av muskelmat - K3: Kandidaten har bred kunnskap om primær- og sekundærprosessering av muskelmat - K4: Kandidaten har bred kunnskap om produktkvalitet, samt forståelse av hvordan råstoffets behandling påvirker sluttproduktets kvalitet - K5: Kandidaten har kunnskap om hvordan behandling av råstoffet og prosesseringsbetingelser kan optimaliseres for å senke sluttproduktenes miljøbelastning

- F1: Kandidaten har praktisk erfaring med industrirelevant produksjon av kjøtt- og fiskeprodukter - F2: Kandidaten har praktisk erfaring med kvalitetsanalyser av råstoff og ferdig prosesserte produkter - F3: Kandidaten har evne til å finne, lese og forstå relevant faglitteratur og bruke denne kunskapen til å produsere skriftlige rapporter

- G1: Kandidaten kan redegjøre for råstoff- og produktkvalitet til kjøtt og fisk - G2: Kandidaten har innsikt i norsk kjøtt- og fiskebransje - G3: Kandidaten kjenner til relevant forskningsaktivitet innen primær- og sekundærprosessering av kjøtt og fisk

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (40 timer), laboratorieøvinger (55 timer) og øvinger (5 stykk). Det forventes at studentene bruker ca 150 timer til selvstudie, dette inkluderer forberedelser til forelesninger og laboratoriearbeid samt rapportering av laboratoriearbeid og innlevering av øvinger (4 av 5 må være godkjent)

Obligatoriske aktiviteter

  • Laboratoriearbeid
  • Øvinger

Mer om vurdering

Ny/utsatt eksamen: mars. Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)

Forkunnskapskrav

Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT). Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.

Kursmateriell

Opplyses om ved studiestart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TMAT3002 7,5 sp Høst 2021
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Næringsmiddelfag
  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.