course-details-portlet

MATV1009

Matkjemi 1

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Grunnleggende emner, nivå I
Undervisningsstart Vår 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

  • Funksjonelle grupper og deres kjemiske egenskaper
  • Klassifisering og navnsetting av organiske forbindelser (alkaner, alkener, alkyner, aromater, alkylhalider, alkoholer, fenoler, tioler, etere, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, estere, aminer og amider)
  • Kjemisk bindingsdannelse, resonans og orbitalteori
  • Isomeri - strukturisomeri og stereoisomeri (konformasjonsisomeri: stol/båt, eclipsed/staggered samt konfigurasjonsisomeri: cis/trans, E/Z, R/S, D/L, epimere, anomere etc.)
  • Struktur og nomenklatur av matkjemiske forbindelser (hovedsakelig lipider, karbohydrater, aminosyrer og proteiner)
  • Romlig anordning og strukturelle egenskaper hos matkjemiske makromolekyler
  • Reaksjonsmekanismer for enkle addisjons-, substitusjons- og eliminasjonsreaksjoner samt syklisering av karbohydrater
  • Reaksjonsmønstre for oksidasjoner og reduksjoner

Læringsutbytte

Etter gjennomført emne er det forventet at kandidaten har hatt følgende læringsutbytte mht.:

KUNNSKAP

  • Kandidaten kan gjenkjenne funksjonelle grupper og klassifisere grunnleggende organiske stoffgrupper, lipider, karbohydrater, aminosyrer og proteiner (K1).
  • Kandidaten kan navngi og tegne grunnleggende organiske og matkjemiske strukturer (K2).
  • Kandidaten kan gjøre rede for oppbygging av viktige bindingstyper i organiske stoffgrupper, lipider, karbohydrater og proteiner (K3).
  • Kandidaten kan gjenkjenne og gjøre rede for ulike former for struktur- og stereoisomeri (K4).
  • Kandidaten har kunnskap om funksjonelle gruppers egenskaper samt enkle reaksjonsmønstre og reaksjonsmekanismer (addisjon, eliminasjon, substitusjon, oksidasjon og reduksjon) (K5).
  • Kandidaten har kunnskap om lipiders, karbohydraters og proteiners romlige oppbygning (K6).

FERDIGHETER

  • Kandidaten har praktisk erfaring med analyse av lipider/triglyserider og deres oppbygning (F1).
  • Kandidaten har praktisk erfaring med analyse for strukturelle egenskaper hos karbohydrater (F2).
  • Kandidaten har praktisk erfaring med analyse av aminosyrer/proteiner (F3).
  • Kandidaten kan finne aktuelle kjemikalier i digitalt stoffkartotek samt bruke og avhende kjemikalier i henhold til sikkerhetsdatablad (F4).
  • Kandidaten kan gjøre HMS-vurderinger og arbeide sikkert på laboratoriet (F5).

GENERELL KOMPETANSE

  • Kandidaten har tilegnet seg et fundament for å kunne forstå kjemiske prosesser i mat (G1).

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (60 t), veileda teoriøvinger (24 t), obligatoriske laboratorieøvinger (15 t) og selvstudium (105 t inkludert forberedelse til lab og rapportskriving).

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatoriske laboratorieøvinger
  • Obligatoriske øvinger, 4 av 6 må godkjennes

Mer om vurdering

  • Obligatorisk arbeidskrav: 4 av 6 teoriøvinger samt 3 av 3 laboratorieøvinger må være godkjent for å få adgang til eksamen.
  • Hvis obligatoriske arbeidskrav er bestått, må ikke kandidaten gjennomføre teoriøvinger eller labøvinger på nytt ved ny eller utsatt eksamen.
  • Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): August. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
  • Ved søknader om godskriving, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)

Forkunnskapskrav

Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft ved NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.

Kursmateriell

Hart DJ, Hadad CM, Craine LE og Hart H: Organic Chemistry: A short course, 13. utg. (eller siste utgave)

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TMAT1009 7,5 sp Høst 2019
TMAT1007 2 sp Høst 2020
Dette emne har faglig overlapp med emnene i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Naturfag
  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Vår 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 27.05.2025 Tid 15:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL310 blå sone
13 kandidater
Rom SL310 turkis sone
25 kandidater

Utsatt eksamen - Sommer 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.