Emne - Sensorisk og berøringsvennlig interaksjonsdesign - IDG3750
IDG3750 - Sensorisk og berøringsvennlig interaksjonsdesign
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Grupperapport | 60/100 | |||
Individuelt refleksjonsnotat | 40/100 |
Faglig innhold
I dette emnet fordyper studentene seg i interaksjonsdesignprosessen gjennom å undersøke, forme, designe, utvikle, brukerteste, stille ut og iterativt utvikle et fysisk-sensorbasert prosjekt.
Studentene lær designmetoder for å forbedre en fysisk, taktil, sensorisk og teknisk prototype på en systematisk måte. Sentralt i kurset er design og utvikling av en interaktiv, taktil og sensorisk prototype. Arbeidet gjennomføres med en personsentrert designmetodikk. Studentene kan velge å samarbeide med eksterne partnere innen f.eks. pedagogikk, helse, formiddling, kunst, sosialt arbeid som testmiljøer under arbeidet.
Læringsutbytte
Kunnskapsmål
Etter at kurset er gjennomført skal studenten ha:
- Kunnskap om opphavet til og utfordringer/muligheter med tingenes internet
- Kunnskap om sosiale og etiske utfordringer i tilknytning til utvikling og bruk av IOT-systemer
- Kunnskap om hvordan enkle elektroniske deler, sensorer og aktuatorer kan bli til et interaktivt taktilt og sensor- og aktuatorbasert system
Ferdighetsmål
Etter gjennomført emne skal studentene:
- Ha utviklet evne til medfølelse med mennesker som kan ha ulike, forutsettninger, holdninger og følelser knyttet til bruken av taktil og sensorisk teknologi (IoT)
- Skal kunne kombinere enkle elektroniske komponenter og sensorer med fysiske materialer og tidsbaserte medier, slik at de utgjør et interaktivt system for en definert gruppe brukere
- Skal kunne redigere kode slik at systemet kan utføre nødvendige oppgaver
- Skal kunne montere og tilpasse prototypene i henhold til behov i sine omgivelser og/eller brukskontekst
- Kunne bruke programvare, utstyr og metoder for design, konseptutvikling, skissing og fremføring av lyd, lys og video, for å bygge prototypens deler
Generelle kompetansemål
Etter å ha gjennomført emnet skal studenten kunne:
- Vise ansvarlighet og evne til kritisk refleksjon omkring systems innflytelse på sine omgivelser og sluttbrukerene og ta mellom-menneskelige hensyn under utviklingen av løsningen
- Kunne fordele arbeidsoppgaver innad i prosjektgruppen, samle inn dokumentasjon og formidle erfaringer fra prosjektet skriftlig/visuelt
Læringsformer og aktiviteter
Undervisningsformene i emnet vil være forelesninger, seminarer, prosjektarbeid, lab/verkstedarbeid, utstillinger, og konseptutvikling og utprøvning med brukere. Emnet er åpent for engelsktalende studenter og undervisningsspråk og undervisningsmateriell er på engelsk hvis så kreves.
Obligatoriske aktiviteter
- Gruppebasert obligatorisk aktivitet
Mer om vurdering
Undervisningen og arbeidet vil foregå i programmets verksted og hos eksterne samarbeidspartnere i den grad forutsetningene ligger til rette for det.
I løpet av emnet skal studentene i grupper dokumentere skriftlig/visuell prosjektets innsikts- og iterative designarbeid og testing. Arbeidet leveres inn som en av 2 deler til slutt i emnet. Grupperapporten teller 60% av karakteren.
Studentene skal også skrive en individuell refleksjon om gruppearbeidet der studentene drøfter sine erfaringer med prosjektets prosess og sluttprodukt og mulige endringsforslag til både prosessen og produktet. Individuell refleksjon teller 40% av karakteren.
Studentene må ha levert både grupperapporten og det individuelle refleksjonsnotatet for å få karakter i emnet.
Studentene har 1 obligatorisk innlevering i løpet av emnet:
1:Skriftlig gruppebasert prosjektbeskrivelse før prosjektet starter
Studenter som av godkjente grunner ikke får levert inn og godkjent et individuelt refleksjonsnotat kan gjøre det senere og få godkjent emnet. Studenter som ønsker å forbedre karakteren i emnet må gjennomføre emnet på nytt og levere inn en ny prosjektrapport og refleksjonsnotat.
Ved gjentak/forbedring av det individuelle refleksjonsnotatet så kan dette baseres på en tidligere prosjektrapport i emnet.
Ved behov gjentak/forbedring av grupperapporten, så kreves det at studenten gjennomfører hele prosjektet på nytt igjen, inkludert det individuelle refleksjonsnotatet.
Spesielle vilkår
Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.
Krever opptak til studieprogram:
Interaksjonsdesign (BIXD)
Anbefalte forkunnskaper
Kurset bygger videre på kunnskaper og ferdigheter i fysisk og taktil prototyping (f.eks. IDG1006) og designmetoder (f.eks. IDG1362), eller en tilsvarende emne.
Forkunnskapskrav
Det kreves et bestått HMS-kurs i forkant av undervisningen før studenten kan bruke verkstedfascilitetene og dets maskiner.
Kursmateriell
Gray, D., Brown, s., Macanufo, J. (2010). Gamestorming, Sebastopol, California: O'Reilly. Arduino UNO, MicroBit, eller lignende prototypingplattform. Artikler, brukerveiledning for programvare og utstyr, for design og programmering. Studentene vil måtte kjøpe kursmateriell i form av elektronikk og materiel for inntil 1000 kroner.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2023
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Gjøvik
- Designmetodikk
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Vår
ORD
Grupperapport
60/100
Innlevering
12.05.2023
INSPERA
12:00 -
Rom Bygning Antall kandidater -
Vår
ORD
Individuelt refleksjonsnotat
40/100
Innlevering
12.05.2023
INSPERA
12:00 -
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"