course-details-portlet

ET8208

Kraftmarkedsteori

Velg studieår
Studiepoeng 10
Nivå Doktorgrads nivå
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Muntlig

Om

Om emnet

Faglig innhold

Forsyningssikkerhet og sårbarhet: Forsyningssikkerhet, spesielt knyttet opp til insentiver for investeringer i ny produksjon, men også i nettet, er et uløst problem i dagens kraftmarkeder. Kurset tar opp bakgrunnen for problemet, løsninger som helt eller delvis praktiseres og foreslåtte løsninger. Prising av transmisjon inklusive flaskehalshåndtering: Ulike metoder for transmisjonsprising og flaskehalshåndtering presenteres og analyseres. Vekt på "flow-based market splitting", som er en videreføring av prisområdemodellen som brukes i Norge. Transitt gjennom andre systemoperatørers nett behandles også. Variabel kraftproduksjon i markedet: Innvirkning av fornybar kraft på kraftmarkedet. Markedsmekanismer for balansering og kapasitet i systemer med stor innslag av vind og sol. Systemtjenester: Håndtering av systemtjenester i ulike kraftmarkeder. Forbrukerfleksibilitet: Dagens kraftmarkeder er langt på vei ensidige: De består av aktive produsenter og en stort sett passiv forbrukermasse. Dette har en rekke uheldig følger, og en utvikling av forbrukersiden til å bli mer fleksibel vil lede til bedre fungerende kraftmarkeder. Bakgrunn, muligheter og utviklinger innenfor dette tema.

Læringsutbytte

Kunnskap: Etter gjennomført emne skal studenten ha en grundig forståelse av sentrale problemstillinger i kraftmarkedet og de metoder og teorier som er i bruk for å løse disse. Ferdigheter: Etter gjennomført emne skal studenten kunne bruke metoder og teori for å foreslår løsninger på problemstillinger i kraftmarkedet.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og obligatoriske øvinger. Emnet undervises annet hvert år.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Elkraftteknikk (PHELKT)

Forkunnskapskrav

Det kreves opptak til doktorgradsprogram i elkraftteknikk for å ta dette emnet. Stipendiater fra andre doktorgradsprogram kan meldes opp ved forespørsel.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Fagområder

  • Elkraftteknikk
  • Teknologiske fag
  • Økonomi

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Faglærere

Ansvarlig enhet

Institutt for elektrisk energi

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Muntlig
Karakter: Bestått/ Ikke bestått

Ordinær eksamen - Høst 2025

Muntlig
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D

Ordinær eksamen - Vår 2026

Muntlig
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D