Hva lærer du?

Medievitenskap - bachelorstudium

Hva lærer du?

Førsteamanuensis Lukas Wilde underviser om tegneserieestetikk. Foto.
Foto: Torstein Olav Eriksen

Om studiet

Mennesker i dag lever og opplever gjennom medier. Kan vi forstå verden uten å forstå medier?

Bachelorstudiet i medievitenskap gir deg innsikt i hva medier gjør for oss, med oss – og mot oss. Er du for eksempel nysgjerrig på hvordan måten vi deler informasjon, nyheter eller personlige meldinger har endret seg gjennom tiden? Eller hva digital medieteknologi gjør med miljøet rundt oss?

Framvekst av nye medier har til alle tider vært ledsaget av frykt og forventning, og diskuteres gjerne etter samme mønster: Hva vil de nye mediene gi oss? Vil de gamle mediene forsvinne? Er nye medier skadelige for barn? Blir man voldelig av dem?

Medievitenskap gir deg ikke entydige svar på disse spørsmålene. Derimot lærer du gjennom studiet hvordan medier og medieteknologier griper inn i hverdagen vår på stadig nye måter, og hvordan dette må sees i sammenheng med det som skjer i kulturen og samfunnet rundt.


Hva lærer du?

Som bachelorstudent i medievitenskap lærer du om en rekke ulike mediesjangre og uttrykk, fra tv-serier og film til nettaviser og sosiale medier.

Det første året får du en innføring i kulturelle, sosiologiske, psykologiske, pedagogiske og estetiske prinsipper for å tolke og forstå medier og mediebruk. Emnene på fordypningsnivå gir deg mulighet til mer inngående studier av for eksempel bildets ulike funksjoner i samfunnet, bruk av skjermbaserte teknologier til både kommunikasjon og underholding, og medienes roller i politiske prosesser.

Samtidig får du opplæring i teorier og metoder som på forskjellig vis setter deg i stand til å analysere og vurdere ulike former for medieuttrykk som for eksempel reklamefilmer og nyhetssendinger, hvordan de produseres, og hvordan de tolkes og brukes.

En medieviter bærer alltid denne kritiske refleksjonen med seg, og faget medievitenskap må ikke forveksles med et studium i markedsføring.

Du studerer medievitenskap gjennom en kombinasjon av forelesninger, seminarer og gruppeundervisning. Medievitenskap ved NTNU er hovedsakelig et teoretisk studium, der det meste av faglitteraturen er på engelsk. Du må derfor sette av mye tid til å lese pensum på egenhånd, men det vil også være både lurt og sosialt å bruke tid på å diskutere med dine medstudenter det du leser, ser og hører på studiet.


Hvorfor studere medievitenskap ved NTNU?

Vårt studietilbud i medievitenskap er unikt i nasjonal sammenheng fordi det består av et tverrfaglig samarbeid mellom flere institutt, som institutt for kunst- og medievitenskap (IKM), institutt for sosiologi og statsvitenskap (ISS), institutt for psykologi (IPS) og institutt for pedagogikk og livslang læring (IPL). Studentene får gjennom dette tilgang til ulike perspektiver på medier og mediekultur.

Trondheim er også en unik studentby, med særlig gode muligheter for å engasjere seg i et bredt utvalg av studentmedier og andre studentorganisasjoner.