Nettverk for nordisk tegnspråkkorpus (NSLCN)

Nettverk for nordisk tegnspråkkorpus (NSLCN)

Det 2-årige prosjektet Nordic Signed Language Corpus Network har som mål å skape et nettverk for tegnspråkforskere i nordiske tegnspråk. Prosjektet omfatter norsk tegnspråk, svensk tegnspråk samt de to tegnspråkene som brukes i Finland; finsk tegnspråk og finlandssvensk tegnspråk.

Medlemmene i forskningsnettverket ønsker å utvikle store samlinger av språkdata fra de nordiske tegnspråkene – tegnspråkkorpuser – som leses maskinelt, og å drive med forskning innenfor kognitiv-funksjonell lingvistikk. Dette er en type forskning der man ser på språk som en integrert del av både hjernens aktivitet og menneskelig adferd generelt.

Workshops

Det planlegges tre workshops for å diskutere metoder for korpusforskning og forberede et fremtidig felles forskningsprosjekt for å sammenligne de nordiske tegnspråkene.

  • Mars 2022 i Stockholm: Metadata, dvs. bakgrunnsinformasjon som er relevant for strukturen i korpuser og for forskningsspørsmål for det fremtidige fellesprosjektet.
  • Vår 2022 i Jyväskylä: Kodningsmetoder for språkmateriell, dvs. annoteringer og andre typer av oppmerking av datamateriale samt diskusjoner rundt teoretisk bakgrunn for prosjektet.
  • Høst 2022 i Trondheim: Statistisk analyse og forskningsplan for fellesprosjektet.

Samtlige workshops vil bygge på samarbeid mellom unge og mer etablerte forskere og mellom den akademiske verden og tegnspråksamfunnet. En internasjonal ekspert vil bli invitert til hver workshop for å presentere et tema relatert til korpusforskning. Professor Trevor Johnston, en australsk tegnspråkforsker og pioner innenfor arbeid med tegnspråkkorpuser, er invitert som ekspert til den første workshopen.

Samarbeidspartner

NSLCN - Nytt project för korpusforskning i nordiska teckenspråk - Stockholm Universitet

 

Prosjektet finansieres av Nordisk samarbetsnämnd för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning (NOS-HS) gjennom Finlands Akademi. Den overordnede koordineringen av prosjektet skjer ved tegnspråksenteret på Jyväskylä universitet. Medsøkere er Institutt for språk og litteratur, NTNU –Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet.