Research activity

Pågående forskningsprosjekter:

Pågående forskningsprosjekter:

 

• Migrene fysiologi prosjektene i Trondheim (MIGFYS): MIGFYS-prosjektene har undersøkt kortikal eksitabilitet, visuell, auditiv og smertefysiologi og søvn ved migrene. Prosjektene har økt vår forståelse av migrenepatofysiologi. 

• E-NOMRS-studien: Klinisk nevrofysiologi er av stor betydning ved diagnostikk av nevrologiske sykdommer, men krever gyldige og nøyaktige normalverdier. Bedre normalverdier er etterspurt og er ikke lett å overføre mellom laboratorier. I dette prosjektet, sammen med andre kliniske nevrofysiologiske laboratorier over hele Norge, bruker vi en ny vitenskapelig tilnærming for å skape normale verdier basert på historiske data. Dette prosjektet har som mål å forbedre nevrofysiologisk diagnostikk på kort og lang sikt.

• Trøndelags helseundersøkelse (HUNT-studien): Medlemmer av forskergruppen har jobbet med data om hodepine, smerte og søvnforstyrrelser fra HUNT-studiene. Dette vitenskapelige arbeidet inkluderer delprosjekter med søkelys på søvnforstyrrelser, perifere nevropatier og hodepine.

• GENEUP: En nasjonal studie som utforsker genetikken til nevropatisk smerte. I denne studien samles kliniske og nevrofysiologiske data, i tillegg til genetiske prøver, fra pasienter med perifer nevropati.

Visopathy of Prematurity: I dette prosjektet om visuell funksjon hos barn ledet av forskningsenheten for øyesykdommer (Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU) vurderer vi visuell funksjon med elektroretinografi og visuelle fremkalte potensialer.

• «Radarsøvn»: Et innovativt prosjekt som tar sikte på å evaluere om en radarsensor kan brukes til å overvåke søvn.

• The Bariatric Surgery Observation Study (BAROBS), delprosjekt om polynevropati: Det overordnede målet med BAROBS-studien er å vurdere den generelle helsetilstanden 10 til 15 år etter gastric-bypass som behandling for alvorlig fedme. I dette prosjektet er også nerveledningsstudier inkludert for å se om denne pasientgruppen har økt risiko for å utvikle polynevropati.

• EEG i Epilepsi: Seksjon for klinisk nevrofysiologi ved St. Olavs hospital har stort arkiv med historiske EEG-data. I dette prosjektet bruker vi disse dataene til å beskrive EEG-endringer assosiert med epilepsi.

• Bipolare lidelser og søvn. Polysomnografiske studier utført før og etter behandling av bipolare søvnløse er tilgjengelige i samarbeid med Psykiatrisk avdeling.

• Posthjernerystelsessymptomer og posttraumatisk hodepine: Patofysiologi og behandlingsmuligheter: Dette prosjektet ledes av Trondheim TBI-gruppe. Målet med prosjektet er å gi ny kunnskap som kan hjelpe til med å forstå mekanismene som driver vedvarende symptomer etter milde hodeskader, og veilede utvikling av effektiv behandling tilpasset den enkelte pasient. I dette prosjektet bidrar vår forskningsgruppe med nevrofysiologisk vurdering av det autonome nervesystemet og smerteterskler.