Personlig økonomi podkast

Personlig økonomi podkast

I podkasten vil professor i finansiell økonomi Are Oust snakke med ulike eksperter på personlig økonomi. 


Episode 1

I denne episoden har vi besøk av Endre Jo Reite, direktør privatmarked i BN Bank og phd-student ved NTNU. I episoden snakker Reite og Oust om forskjellen mellom ulike lånetyper og forklarer de ulike rentebegrepene knyttet til lån. Reite forklarer også hva bankene bryr seg om når de skal avgjøre om og hvor mye lån du får. Her får du også tips om hvordan du kan bli bankenes drømmekunde, og dermed øke muligheten for å kunne komme inn på boligmarkedet tidligere, eller få råd til en større bolig.


Episode 2

Også i denne episoden har vi besøk av vår faste ekspert Endre Jo Reite, direktør privatmarked i BN Bank og phd-student ved NTNU. Vi snakker om hvordan skatt på inntekt beregnes. Hvilke skatter beregnes av bruttoinntekten og hvilke skatter beregnes av nettoinntekten? Og hva er brutto og nettoinntekt? I tillegg forklares de vanligste skattefradragene.


Episode 3

Endre Jo Reite, direktør privatmarked i BN Bank og phd-student ved NTNU er på besøk igjen. Vi diskuterer hvorfor Boligsparing for unge er en så gunstig spareordning. Vi forklarer reglene i ordningen og kommenterer hva en bør passe på. Vi kommer også med noen tips om hvordan ordningen kan forbedres.


Episode 4

Hvordan kan du få bedre oversikt over økonomien, slik at du ikke trenger å bekymre deg så mye? Hvordan kan få til å spare til det du har lyst på? Og hvordan bruke økonomisk planlegging for å overbevise banken om å prioritere nettopp deg?


Episode 5

Kryptovaluta, som omfatter blant annet Bitcoin og Ethereum, har blitt populært, men er det noe du bør bruke penger på? Endre Jo Reite og Are Oust diskuterer hva risikoene er ved slike investeringer og hva en må gjøre om en ønsker å føre pengene tilbake fra kryptouniverset og over til den vanlige økonomien? Hva er bankene opptatt av og kan en Bitcoin gevinst benyttes som egenkapital ved boligkjøp?


Episode 6

Eie eller leie av bolig er det store økonomiske spørsmålet for mange unge. I denne episoden tar jeg for meg de viktigste tingene en bør tenke på når en vurderer om en bør eie eller leie bolig. Jeg forteller om prisutvikling og risiko, bolig og skatt, transaksjonskostnader, tvangssparing og boligkostnad eller bokostnad. Jeg forklarer også hva som menes med femårsregelen for boligkjøp.


Episode 7

I denne episoden har vi besøk av postdoktor Ole Jakob Sønstebø ved NTNU Handelshøyskolen. Han har doktorgrad på boligkjøp og strategier i budrunder. Så denne podcast-episoden er stappfull av nyttige tips for alle boligkjøpere. Hva er budkapring og er det noe du tjener på? Finnes det noen smarte budstrategier en kan benytte seg av for å vinne budrunden og skaffe seg drømmeboligen? Og hvorfor snakker Are Oust om en slumrende kobra?


Episode 8

I denne episoden snakker Are Oust om hvorfor vi trenger et skattesystem, hvordan vi ønsker at det skal utformes, og hva som er rettferdig beskatning. Som seg hør og bør i en podcast om personlig økonomi så snakker han også om skatteplanlegging.