Å skape fremtidens mat ved hjelp av biprodukter

Å skape fremtidens mat ved hjelp av biprodukter

 

Hva skal vi mate verdens økende befolkning med? Vil det bli nok mat til alle? Sannsynligvis ikke, med mindre vi endrer dagens kulinariske praksis.

EU finansierer hundrevis av internasjonale forskningsprosjekter for å finne ut hvordan man kan mate befolkningen ved å gjenbruke biprodukter fra matproduksjon. Biprodukter inkluderer avskjær fra fisk og dyr, ben og organer, kli fra ulike kornsorter, oljekaker, pressrester og mye mer. Utfordringen er ikke bare å finne måter å gjenbruke biprodukter på, men å sikre at befolkningen vil akseptere og konsumere disse produktene. Derfor er gjenbruk av biprodukter et tverrfaglig tema der samfunnsvitere, psykologer og bioteknologer samarbeider.

Studentene vil bli oppmuntret til å se på hvordan biprodukter kan brukes som matkilde fra ulike perspektiver, inkludert:

  • Gjennomgå EU-prosjekter om temaet og diskutere hvordan disse kan være relevante for Norge
  • Lage en undersøkelse for å finne ut hva studentbefolkningen spiser og hvorvidt de ville være villige til å spise mat laget av biprodukter
  • Foreslå nye måter å bruke biprodukter på
  • Lage oppskrifter basert på biprodukter
  • Avkrefte eller bekrefte vanlige oppfatninger om biprodukter
  • Diskutere hvordan man kan oppmuntre folk til å spise mat laget av biprodukter

Studenter fra ulike fakulteter oppmuntres til å delta og dele sine erfaringer, kreativitet og interesser. Sluttproduktet i dette emnet kan være en klassisk rapport, men det kan også være et magasin, en film, en blogg, etc.

Vi ser fram til å samarbeide med dere!

 

Fakta om landsbyen - TBT4850

Emnekode: TBT4850
Landsbytittel: Å skape fremtidens mat ved hjelp av biprodukter
Type: Langsgående
Språk: Norsk
Landsbyledere: Alexander Dikiy
Kontaktinformasjon: alex.dikiy@ntnu.no
Undervises: Våren 2020

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.