Bevaring og bruk av bygde og grønne kulturmiljøer - kurs

Hagavik kysthospital i april 1927. Foto: Riksarkivet/Atelier K.K.
Bevaring og bruk av bygde og grønne kulturmiljøer
Start:
15.08.2018
Søknadsfrist:
17.06.2018
Undervisningsform:
Studium med fysiske og digitale samlinger
Sted for samlinger:
Os/Bergen og Trondheim
Pris:
15000 Kr
Studiepoeng:
7,5
Emnekode:
AAR6046
Det er dessverre for sent å søke på dette kurset. Du kan finne alternative kurs på våre nettsider.
Vår kulturarv består av en rikdom og et mangfold av bygninger, hager og parker, og ofte er det helheten og samspillet mellom disse som er anleggets viktigste kulturhistoriske verdi. Hvordan skal vi ta vare på det bygde, det grønne og helheten når det stilles nye brukerkrav eller skal tilrettelegges for ny bruk?
Målgruppe
- Ansvarlige for forvaltning av offentlige kulturhistoriske eiendommer
- Andre fagpersoner som i sitt daglige virke arbeider med problemstillinger ved forvaltning av offentlig og privat verneverdig eiendom
- Arkitekter/landskapsarktitekter, rådgivere og utførende som arbeider med oppdrag innenfor dette fagområdet.
Innhold
God forvaltning av helhetlige kulturmiljøer med bygninger og grønne omgivelser krever særskilt kompetanse både hos bestiller, rådgiver og utførende. Kurset har som hensikt å være et møtested for ulike aktører og på den måten bidra til økt bestillerkompetanse og godt samarbeid i hele «verdikjeden» i arbeidet med å ivareta kulturhistoriske helheter av bygninger og omgivelser.
Det blir undervist i verneteori og praktisk forvaltning, og en rekke konkrete eksempelanlegg blir presentert. Helsesektorens kulturarv representerer hovedeksemplene, men det blir også presentert anlegg fra andre sektorer. Foreleserne kommer fra universitets- og høyskolemiljø og fra forvaltning. Kurset inkluderer flere befaringer til lokaliteter der det er mange relevante utfordringer knyttet til bruk og utvikling.
Kurset består av to moduler. Den første samlingen foregår i Bergen. Den andre samlingen er lagt til Trondheim. Under kurset og i perioden mellom samlingene skal deltakerne arbeide i grupper på en prosjektoppgave som skal evalueres ved kursets slutt.
Første samling i Bergen: Hvorfor verne?
På den første samlingen presenteres bakgrunnen for kurset. Hvilke verneverdier ligger til grunn for bevaringen av de bygde og de grønne kulturmiljøene? Hagavik Kysthospital er et godt eksempel på hvordan man tidligere la vekt på det viktige forholdet mellom grøntområder og bygninger, og ikke minst de helsefremmende effektene av dette.
På samlingen vil vi diskutere hvordan forvaltningsplaner i praksis fungerer og skal brukes i arbeidet med fredete og vernede kulturmiljøer. Det blir befaring på Hagavik Kysthospital, som også vil være vår case for diskusjon gjennom samlingen. Videre vil vi diskutere hvordan verneprinsipper kan overføres til praktisk forvaltning, og hvordan verneverdier kan sikres gjennom en forvaltningsplan. Det blir også satt av tid til å komme i gang med oppgaven som skal leveres ved kursets slutt.
Andre samling i Trondheim: Hvordan verne?
På den andre samlingen skal vi gå dypere inn i hvordan bevaringen av de bygde og grønne kulturmiljøene kan gjøres. St. Olavs hospital har gjennomgått en enorm transformasjon i nyere tid, og kun noen få bygninger og
en del av hagen fra det opprinnelige anlegget står igjen. St. Olavs er et eksempel på hvordan krav til kapasitet, funksjonalitet, energibruk og brannsikkerhet i stor grad har påvirket det gamle sykehusanlegget, slik som 1902-bygget.
På samlingen vil vi diskutere hvordan forvaltningsplaner i praksis fungerer og skal brukes i arbeidet med vernede og fredede kulturmiljøer. Det vil bli befaring og presentasjon av St. Olavs hospital samt flere andre anlegg og eksempler i Trondheim by. Det vil også her bli satt av noe tid til gruppearbeid med veiledning fra kurslederne.
Opptakskrav
Anbefalte forkunnskaper
Undervisning, eksamen og pensum
Tid og sted for undervisning
To obligatoriske samlinger høsten 2018:
Første samling: 15. - 16. august i Bergen
Andre samling: 18. - 20. september i Trondheim
Eksamensbeskrivelse
Pensumlitteratur/kursmateriell
Kompendium som deles ut på kurset
Annen informasjon
Overnatting bestilles og betales av den enkelte. Det er ikke inkludert i kursavgiften. Informasjon om hotellavtaler blir sendt ut til søkere sammen med opptaksbekreftelse. Klikk her for praktisk informasjon som gjelder dette kurset
Prisinformasjon
Pris: 15000 Kr
Kursavgiften dekker:
- Program, forelesninger og kursmateriell
- Lunsj og kaffepauser gjennom hele kurset
- Befaringer
- Veiledning mellom samlingene av hjemmeoppgaver
- Eksamen
Samarbeidspartnere
Fagansvarlig/Forelesere
Telefon: 73 59 50 88
Mobil: 93624088
Epost: eir.grytli@ntnu.no
Mobil: 93009230
Epost: jone.ottar.erdal@sjukehusbygg.no