Hva kan jeg bli?

Master i krig og samfunn

Hva kan du bli?

Masterprogrammet i Krig og samfunn er nytt fra studieåret 2023/2024. Det kan komme mindre justeringer i informasjonen på denne nettsiden.

Master i krig og samfunn retter seg primært mot offiserer i Forsvaret som vil bygge på kompetansen sin, og NTNU har et samarbeid med Forsvarets høgskole (FHS) om utvikling og innhold. Studiet i krig og samfunn vil således kunne bidra til å kvalifisere for senere opprykk i grad og stilling (her gjenstår det fortsatt flere avklaringer for hvordan dette kan innpasses).

Samtidig vil et masterprogram som vektlegger hvordan krig påvirker samfunn i stort, også gi studenter som ikke kommer fra Forsvaret en relevant og bred forståelse av et «fenomen» som i stor grad påvirker andre politikkområder (som utenriks- og sikkerhetspolitikk). Det er kunnskap og kompetanse som har et bredt nedslagsfelt. 

I tillegg vil mastergraden i krig og samfunn utvikle dine evner til å arbeide med historiske problemer, forskningslitteratur og kilder på en selvstendig måte. Slike ferdigheter er overførbare til mange andre områder. Gjennom masteroppgaven oppøves også grunnleggende ferdigheter i kritisk analyse av store informasjonsmengder og evne til skriftlig fremstilling av komplekse saksforhold, en kompetanse som er etterspurt inn mot flere yrker og profesjoner.   

Utgangspunktet er at masterstudiet «Krig og samfunn» i hovedsak rekrutterer offiserer fra Forsvaret som ønsker å ta en mastergrad som er skreddersydd for deres behov. I tillegg til den definerte målgruppen i Forsvaret, vil en master i krig og samfunn kvalifisere for ulike jobber innenfor offentlig forvaltning, politikk, ideelle - og humanitære organisasjoner, media og private bedrifter som jobber med internasjonale spørsmål og/eller har fokus på ulike forhold knyttet til sikkerhet og sikkerhetsproblematikk. 

Et nytt studieprogram har ingen erfaringsbase å vise til, men det er rimelig å forvente at du med en master i krig- og samfunn vil kunne søke arbeid som f.eks.:

  • offiserer

  • journalist

  • lektor i skolen

  • forskere

  • innen administrasjon og forvaltning

  • saksbehandler

  • utreder

  • ansatt ved norske ambassader

  • ansatt i norske frivillige organisasjoner (NGOer)

Videre studier

Studiet vil kunne kvalifisere til ph.d.-studier ved fakultetet eller ved andre universitet og høyskoler i inn- og utland.