course-details-portlet

YFLE2001 - Automatisering

Om emnet

Det tilbys ikke lenger undervisning i emnet.

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Muntlig eksamen 100/100 30 minutter D

Faglig innhold

Styresystemer: Oppbygging og virkemåte av en PLS. Inn- og utgangsenheter. Tilkobling av sensorer og pådragsenheter. Ulike programmeringsspråk med vekt på instruksjonsliste og stigediagram. Praktisk programmering av PLS i moderne utviklingsmiljø. Digitale instruksjoner og adresser. Instrumenteringsteknikk: Kalibrering. Sensorteknologi. Signaloverføring og filtrering. Reguleringsventiler. Prosess og instrumenteringsdiagram (P&ID). Praktisk reguleringsteknikk: Kort innføring i PID-regulatorens virkemåte. Metoder for innstilling av regulatorer.

Læringsutbytte

Kunnskap. Kandidaten kan - beskrive oppbygging og virkemåte for en PLS. - beskrive PLS-ens grensesnitt mot andre enheter. - forklare de grunnleggende programmeringsverktøy som benyttes for PLS-er. - forklare de ulike programmeringsspråk som benyttes for PLS-er. - forklare virkemåten til underviste sensorer. - forklare hensikten med bruk av lavpassfiltre, og i hvilke situasjoner det brukes. - forklare hensikten med et prosess- og instrumenteringsdiagram (P&ID). - forklare oppbygging og virkemåte av en reguleringssløyfe. - forklare virkemåte og anvendelse av PID-regulatorer. - forklare hvordan proporsjonalforsterkning og integral- og derivasjonstid innvirker på oppførselen til en regulert prosess. - sette emnedelene styresystemer, instrumenteringsteknikk og praktisk reguleringsteknikk i sammenheng. Ferdigheter. Kandidaten kan - programmere PLS til bestemte oppgaver ved hjelp av instruksjonslister og stigediagram. - programmere PLS i et moderne programmeringsmiljø. - koble en PLS mot spesifiserte eksterne enheter. - kalibrere sensorer og måleomformere. - instrumentere enkle prosesser for bestemte formål. - konstruere og dimensjonere et spesifisert lavpassfilter. - justere inn en PID-regulator etter underviste metoder, og etter spesifiserte kriterier. - dokumentere et enkelt, men komplett automatiseringssystem, satt opp for et bestemt formål. Generell kompetanse. Kandidaten - har en praktisk forståelse av automatiseringssystemer og hensikten med disse. - kan bruke et faglig presist språk i kommunikasjon med kolleger og representanter fra andre fagområder.

Læringsformer og aktiviteter

Emnet omfatter undervisning på samlinger samt vektlegging av arbeidskrav/øvinger mellom samlingene. Arbeidsformene varierer og kan inkludere forelesninger, regneøvinger, laboratoriearbeid, arbeid i grupper, diskusjoner, presentasjoner osv.

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatoriske regneøvinger, PC-øvinger og laboratorieøvinger kreves godkjent
  • Obligatorisk arbeidskrav - 80 % fremmøte

Mer om vurdering

Obligatoriske arbeidskrav 4 av 6 hjemmeøvinger, men minst en fra hvert av de tre hovedområdene må være godkjent. I tillegg kommer PC-øvinger og laboratoriearbeid som gjøres på samlingene. Hjelpemidler til eksamen: Hjelpemiddelkode D: Ingen trykte eller håndskrevne hjelpemidler tillatt. Bestemt, enkel kalkulator tillatt. Krav til 80% fremmøte til undervisning.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Yrkesfaglærerutdanning (BYRK)

Forkunnskapskrav

Ingen utover opptakskrav til studieprogrammet (BYRK)

Kursmateriell

Forelesningsnotater. Øvinger og laboratorieoppgaver med løsningsforslag. Lærebok oppgis ved studiestart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
YFL2210 7.5 HØST 2019
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videregående emner, nivå II

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Teknisk kybernetikk
  • Tekniske fag
Kontaktinformasjon
Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for teknisk kybernetikk

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Muntlig eksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Muntlig eksamen 100/100 D
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU