Emne - Digital økonomi - TTM4165
Digital økonomi
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Digitaliseringen av økonomien er en av de viktigste samfunnsendringene i vår tid. Digitale teknologier har forandret forretningsvirksomhet så vel som hvordan personer lever og samhandler med hverandre og med omgivelsene. Dette emnet omhandler den digitale økonomien og hvordan den digitale økonomien samspiller med marked og samfunn. Vi vil lære om hvordan Internet, mobilkommunikasjon, delingsøkonomi, sosial nettverkstjenester og cybersikkerhet forandrer den globale forretningsvirksomheten.
I dette emnet vil FNs 17 bærekraftsmål bli knyttet til plattformvirksomhetene. Hovedfokus vil være på den økonomiske dimensjonen og samfunnsansvaret, samt teknologi og miljødimensjonen. Den økonomiske dimensjonen til plattformbedrifter er hovedsakelig innebygd i mål 8: Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle, og 12: Sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre. Samfunnsansvarsdimensjonen tilsvarer mål 1: Utrydde alle former for fattigdom i hele verden og 5: Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling i samfunnet. Teknologidimensjonen er knyttet til mål 9: Bygge solid infrastruktur og fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og innovasjon, og 11: Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige. Miljødimensjonen samsvarer med mål 13: Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.
Emnet består av to hoveddeler: 1) Grunnleggende teorier i digital økonomi, inkludert: cybersikkerhetsøkonomi, nettverkseffekter, verdiskapningsmodeller, digitale forretningsmodeller, forretningsøkosystemer, forretningsmodellering og teknologiaksept og -adopsjonsmodeller. 2) Hvordan den digitale økonomien påvirker forretningsstrategier, bærekraft, innovasjon, og øker viktigheten av cybersikkerhet.
Læringsutbytte
A. Kunnskap: 1) Å få bred kunnskap om digital økonomi. 2) Å få bred kunnskap om digitale forretningsmodeller. 3) Å forstå teknologiaksept og -adopsjonsmodeller og deres relevans. 4) Å få en god forståelse av rollen til cybersikkerhet i den digitale økonomien. 5) Å få grunnleggende kunnskap om begrepet bærekraft og perspektiver knyttet til bærekraftige forretningsmodeller. 6) Å få en grunnleggende forståelse for hvordan man kan nå bærekraftige utviklingsmål (engelsk: Sustainable Development Goals (SDG)) gjennom digital transformasjon.
B. Ferdigheter: 1) Å kunne analysere nettverkseffektene for en digital tjeneste. 2) Å kunne analysere og konstruere en digital forretningsmodell. 3) Å bruke forretningsmodellering som et verktøy for strategisk forretningsanalyse. 4) Å modellere digitale markeder. 5) Å forstå og evaluere bærekraftige forretningsmodeller, Corporate Social Responsibility (CSR) policyer of praksis.
Læringsformer og aktiviteter
Emnet undervises som et digitalt emne og tilbyr fjernundervisning. Forelesningene vil bli tatt opp og supplert av annet digitalt materiale. Alt undervisningsmaterialet vil være tilgjengelig på Blackboard. Eksterne forelesere fra norsk IKT industri og offentlig forvaltning bidrar i emnet. Emnet tilbys til studenter i Trondheim, Gjøvik og Ålesund, og for de som ønsker å følge undervisningen som fjernstudent.
Mer om vurdering
Mappevurdering gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. Emnet vurderes som bestått/ikke bestått. I mappen inngår tre gruppeoppgaver: et casestudie, et studie og hverandrevurdering av et utkast av en annen gruppes essay.
Oppgavene må leveres på engelsk.
Kursmateriell
"Introduction to Digital Economics - Foundations, Business Models and Case Studies" H. Øverby og J. A. Audestad.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
SIE5070 | 7,5 sp |
Fagområder
- Telematikk
- IKT
- Kommunikasjonsteknologi
- Samfunnsfag
- Sivilingeniør
- Sivilingeniør- og arkitektutdanning
- Teknologiske fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi