course-details-portlet

TMMT4006

Trygg matproduksjon

Velg studieår

Det tilbys ikke lenger undervisning i emnet.

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Dette faget gir en bred tilnærming til mattrygghet med perspektiv fra forvaltningen og industrien. Emnet dekker mikrobielle og kjemiske farer i råstoff og bearbeidede produkter som kan oppstå i matindustrien. I tillegg presenteres de mest relevante patogener, mikrobielle toksiner og forringelsesbakterier som kan påvirke holdbarheten av matprodukter. Det fokuseres på hvordan disse risikofaktorene kan identifiseres og styres ved bruk av god forvaltning, risikostyring, hygienisk design, og materialvalg av for produksjonslinjer og prosessutstyr. Studentene får en innsikt i hvordan de kan styre risiko for å oppnå en ønsket balanse mellom verdiskapning og fare for tap ved produksjon av mat som potensielt kan true folks helse. Viktige standarder og normer innen risikostyring, spesielt innen matområdet blir grundig gjennomgått. Verktøy for prediksjon av mikrobiell vekst og vurdering av holdbarhet gjennomgås også. Emnet tar også for seg mekanismene for etablering av biofilm i produksjonsutstyr, forebyggende tiltak og metodikk for å studere biofilm.

Læringsutbytte

Kunnskap

- Ha kunnskap om globale mattrygghetsutfordringer

- Ha avansert kunnskap om årsaker til at biologiske og kjemiske finnes i matprodukter, deteksjonsmetoder, kontaminantenes egenskaper og hvordan de kan kontrolleres eller elimineres.

- Ha kunnskap om prinsipper for konservering av mat og hvilke stressresponser disse gir hos mikroorganismer

- Ha inngående kunnskap om etablering og forebygging av biofilm i industrien, og innsikt i hvordan hygienisk design og tiltak sikrer trygg matproduksjon

- Ha innsikt i metodikk for prediktiv mikrobiologi og belastningsstudier?

- Ha kunnskap om metoder for risikovurdering og risikoanalyse i næringsmiddelindustrien og i matforvaltningen

Generell kompetanse

- Kunne kommunisere, analysere og diskutere globale og lokale mattrygghetsutfordringer

- Kunne forstå, analysere og kommunisere nytte-risikovurderinger angående inntak av mat som kan inneholde fremmedstoffer.

Ferdigheter:

- Kunne planlegge, gjennomføre og rapportere laboratoriearbeid

- Kunne finne relevant litteratur, og formidle faglig innhold på en relevant måte

- Kunne gjennomføre og kommunisere praktiske risikovurderinger, risikoanalyser og beredskapsanalyser

- Kunne utarbeide risikobaserte prøvetakingsplaner

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (30t) inkludert gjesteforelesninger og studentpresentasjoner

aboratoriearbeid med rapport og presentasjon av resultater (30t), selvstudium med semesteroppgave (110t). Undervisningen vil bli gitt på engelsk dersom emnet velges av internasjonale studenter.

Obligatoriske aktiviteter

  • Studentpresentasjon
  • Laboratoriearbeid og rapport

Mer om vurdering

Utsatt eksamen: august

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Kursmateriell

Publiseres ved oppstart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MATV4010 3,7 sp Høst 2024
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Mat og helse
  • Næringsmiddelfag
  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Vår 2025

Oppgave
Vekting 50/100 Eksamenssystem Inspera Assessment
Muntlig eksamen
Vekting 50/100 Hjelpemiddel Kode C Varighet 30 minutter

Utsatt eksamen - Sommer 2025

Oppgave
Vekting 50/100 Eksamenssystem Inspera Assessment
Muntlig eksamen
Vekting 50/100 Hjelpemiddel Kode C Varighet 30 minutter