Emne - Ikke-destruktive teknikker og overvåking av strukturell levetid - TMM4167
TMM4167 - Ikke-destruktive teknikker og overvåking av strukturell levetid
Om emnet
Nytt fra studieåret 2020/2021
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Mappevurdering
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Hjelpemidler | Delkarakter |
---|---|---|---|---|
Rapport | 65/100 | |||
Arbeider | 35/100 | A |
Faglig innhold
Dette emnet dekker grunnleggende tema og applikasjoner relatert til bruk av ikke-destruktive teknikker som kan benyttes på laboratorier eller innen overvåking av strukturell levetid av komponenter. Fundamentale konsepter som vil bli gjennomgått:
Introduksjon av grunnleggende konsepter innen feltteori, bølgefysikk (som elastisk og elektromagnetisk bølgeutbredelse), partikkelfysikk, funksjon og bruk av sensorer samt ulike måleteknikker vil bli forklart.
Materialers påvirkning av klima, som skademekanismer relatert til temperatur eller luftfuktighet-overflate interaksjon, vil bli vektlagt gjennom hele kurset.
Hvordan man i praksis gjennomfører overvåkning av strukturell levetid med spesielt fokus på bruk av de vanligste ikke-destruktive metodene. Hver metode vil bli presentert ved å forklare de fundamentale prinsippene til metoden, utfordringer ved bruk av den spesifikke metoden og påliteligheten til metoden. I tillegg vil det bli diskutert hva som er de viktigste parametere i forhold til valg av inspeksjonsmetode og hvilke utfordringer man møter ved bruk av disse teknikkene.
Noen eksempler på ikke-destruktive teknikker som vil bli presentert: ultralyd, lydbølger, mikrobølgebånd inspeksjons teknikk, infrarød termografi og optisk interferometri.
Bruk av laboratorier og laboratorieunderisning vil være høyt prioritert i dette emnet, men vil være avhengig av antall studenter oppmeldt til emnet. Hovedmålet er å vise studentene hvordan disse metodene fungerer i praksis. 25 % av sluttkarakteren vil være basert på rapporter og presentasjoner basert på laboratorieeksperiment og 10 % vil være basert på øvingsoppgaver. Resten vil være basert på en avsluttende eksamen.
Læringsutbytte
Kunnskap:
Studenten skal ha kunnskap om grunnleggende teorier som omhandler utbredelse av elastiske og elektromagnetiske bølger i materialer.
Studenten skal forstå bruken av overvåking av strukturell levetid i praktiske applikasjoner, både i laboratorier og i feltarbeid.
Studenten skal ha detaljert forståelse av de mest brukte ikke-destruktive teknikkene (som infrarødt kamera, lydbølger, microbølgebånd inspeksjon, ultrasonisk bølger,
Kompetanse:
Studenten skal være i stand til å velge den mest egnede ikke-destruktive teknikken for å inspisere et objekt eller materiale.
Studenten skal forstå materialers sensitivitet for ulike klimaparametere som temperatur- og omgivelsesskapt skade/nedbryting (eks. relativ fuktighet).
Studenten skal være i stand til å gjennomføre overvåkning av strukturell levetid både i laboratoriet og i felt.
Generell kompetanse:
Studenten skal ha generell kompetanse relatert til fundamental og anvendt fysikk med tanke på overvåking av strukturell levetid.
Studenten skal ha forutsetninger for å kunne gjennomføre feltarbeid relatert til overvåking av strukturell integritet.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, øvinger og laboratorieundervisning vil være hoved metodene for læring i dette kurset. Studentene vil gjennomføre eksperiment ved bruk av ulike overvåknings/undersøkelses metoder for så å bestemme den strukturelle levetiden til ulike materialer og objekter. Her vil de viktigste ikke-destruktive metodene bli benyttet. All kommunikasjon vil foregå på engelsk (dette gjelder også forelesninger, øvinger og eksamen), det betyr at alle svar skal avgis på engelsk.
Mer om vurdering
Mappeevaluering gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet. I mappen inngår skriftlig avsluttende eksamen som teller 65%, obligatoriske lab-øvinger som teller 25% og øvinger som teller 10%. Resultatet for delene angis i %-poeng. Vurdering for hele mappen (sluttkarakteren) angis med bokstavkarakter.
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas.
Anbefalte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskap om feltteori, bølge fysikk (elastisk og elektromagnetisk bølge utbredelse), partikkelfysikk. I tillegg er det en fordel med kjennskap til funksjon og bruk av sensorer til denne type måleteknikker.
Kursmateriell
Notater fra forelesningene. Indikasjoner på lærebok bli gitt under den første forelesningen i klasserommet.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2021
Forelesningstimer: 2
Øvingstimer: 2
Fordypningstimer: 8
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for maskinteknikk og produksjon
Telefon:
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Mappevurdering
- Termin Statuskode Vurderings-form Vekting Hjelpemidler Dato Tid Digital eksamen Rom *
- Vår ORD Arbeider 35/100 A
-
Rom Bygning Antall kandidater -
Vår
ORD
Rapport (1)
65/100
Utlevering 25.05.2021
Innlevering 01.06.2021
Utlevering 11:00
Innlevering 12:00
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
- 1) Merk at eksamensform er endret som et smittevernstiltak i den pågående koronasituasjonen. Please note that the exam form has changed as a preventive measure in the ongoing corona situation.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"