Emne - Næringsmiddelkjemi - TBT4125
Næringsmiddelkjemi
Om
Om emnet
Faglig innhold
Kjemi, biokjemi og funksjon til viktige komponenter i næringsmidler: karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer, vitaminer, mineraler og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter, egg og vegetabilier. Næringsmiddelmikrobiologi - forråtnelse, matbårne sykdommer. Toksiner, tungmetaller. Tilsetningstoffer, næringsmiddelkonservering, forskrifter. Sensorisk analyse. Betydning av dette for bærekraftig utnyttelse og prosessering av råstoffer. Kosthold og ernæring.
Læringsutbytte
Etter avsluttet kurs skal studenten ha:
- K1: Kunne gjøre rede for egenskaper og reaksjoner til karbohydrater, lipider og proteiner ved lagring og prosessering av mat og hvordan disse influerer på kvalitet/egenskaper til næringsmidlene. Gjøre rede for betydning av vann til stabilitet og kvalitet til næringsmidler.
- K2: Kunne gjøre rede for de viktigste stoffklassene som påvirker farge og smak i mat og kjenne viktige kilder til vitaminer og mineraler i mat og hvordan disse påvirker andre sider av kvaliteten på mat. Kunne gjøre rede for vekstbetingelser for viktige patogener i mat og forholdsregler for å unngå matinfeksjoner/-forgiftninger. Kunne gjøre rede for kilder for viktige klasser av skadelige stoffer i mat samt begrepet HACCP.
- K3: Kunne forklare hvilke prosesser som skjer ved lagring av muskelvev og hvordan disse virker inn på kvaliteten.Ha kunnskap om ulike metoder i sensorisk analyse og forstå muligheter og begrensninger i de ulike metodene.
- K4: ha kunnskap om og kunne bruke regelverket for næringsmidler.
- F1: Kan sette seg inn i relevant litteratur innen et valgt tema og presentere dette i form av en poster
- F2: kan presentere og forklare resultater oppnådd på labben
- G1: kan jobbe selvstendig og i grupper
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger + selvstudium (160t), obligatoriske lab.øvinger (10t), rapporter (20t), plakatpresentasjon (5t), ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter (5t).
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Mer om vurdering
Sluttkarakter i emnet er basert på skriftlig avsluttende eksamen (80 %) og en rapport (20 %). Ved gjentak kan kandidaten velge bare gjenta skriftlig avsluttende eksamen. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Anbefalte forkunnskaper
Kunnskaper tilsvarende TBT4102 Biokjemi 1 og TBT4110 Mikrobiologi.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
| Emnekode | Reduksjon | Fra |
|---|---|---|
| SIK4030 | 7,5 sp | |
| TBT4155 | 2,5 sp | Høst 2011 |
| MATV2001 | 3,7 sp | Høst 2024 |
Fagområder
- Teknologiske fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Vår 2026
Skriftlig skoleeksamen
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.