course-details-portlet

TBT4125

Næringsmiddelkjemi

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2026
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Kjemi, biokjemi og funksjon til viktige komponenter i næringsmidler: karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer, vitaminer, mineraler og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter, egg og vegetabilier. Næringsmiddelmikrobiologi - forråtnelse, matbårne sykdommer. Toksiner, tungmetaller. Tilsetningstoffer, næringsmiddelkonservering, forskrifter. Sensorisk analyse. Betydning av dette for bærekraftig utnyttelse og prosessering av råstoffer. Kosthold og ernæring.

Læringsutbytte

Etter avsluttet kurs skal studenten ha:

  • K1: Kunne gjøre rede for egenskaper og reaksjoner til karbohydrater, lipider og proteiner ved lagring og prosessering av mat og hvordan disse influerer på kvalitet/egenskaper til næringsmidlene. Gjøre rede for betydning av vann til stabilitet og kvalitet til næringsmidler.
  • K2: Kunne gjøre rede for de viktigste stoffklassene som påvirker farge og smak i mat og kjenne viktige kilder til vitaminer og mineraler i mat og hvordan disse påvirker andre sider av kvaliteten på mat. Kunne gjøre rede for vekstbetingelser for viktige patogener i mat og forholdsregler for å unngå matinfeksjoner/-forgiftninger. Kunne gjøre rede for kilder for viktige klasser av skadelige stoffer i mat samt begrepet HACCP.
  • K3: Kunne forklare hvilke prosesser som skjer ved lagring av muskelvev og hvordan disse virker inn på kvaliteten.Ha kunnskap om ulike metoder i sensorisk analyse og forstå muligheter og begrensninger i de ulike metodene.
  • K4: ha kunnskap om og kunne bruke regelverket for næringsmidler.
  • F1: Kan sette seg inn i relevant litteratur innen et valgt tema og presentere dette i form av en poster
  • F2: kan presentere og forklare resultater oppnådd på labben
  • G1: kan jobbe selvstendig og i grupper

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger + selvstudium (160t), obligatoriske lab.øvinger (10t), rapporter (20t), plakatpresentasjon (5t), ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter (5t).

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvinger

Mer om vurdering

Sluttkarakter i emnet er basert på skriftlig avsluttende eksamen (80 %) og en rapport (20 %). Ved gjentak kan kandidaten velge bare gjenta skriftlig avsluttende eksamen. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
SIK4030 7,5 sp
TBT4155 2,5 sp Høst 2011
MATV2001 3,7 sp Høst 2024
Dette emne har faglig overlapp med emnene i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 80/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 07.05.2026 Tid 09:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL510
29 kandidater
Rapport
Vekting 20/100 Hjelpemiddel Kode A Eksamenssystem Inspera Assessment

Utsatt eksamen - Sommer 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 80/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.