Emne - Migrasjon og mobilitet - SOS2011
Migrasjon og mobilitet
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Emnet gir en innføring i sosiologiske perspektiver og teorier om migrasjon og mobilitet og diskuterer hvordan forskjellige former for mobilitet (individer, kapital og varer, informasjon) preger de sen-moderne samfunnene. Sentrale stikkord er sosial ulikhet, identitet og tilhørighet/utenforskap, samt hvordan agenter på ulike samfunnsnivå - så som migranter, arbeidsgivere, nabolag og lokalsamfunn, nasjonale myndigheter og globale aktører - bidrar til å forme migrasjon- og mobilitetsfenomener. Både globale migrasjonsstrømmer og innenlandsk/ lokal mobilitet belyses ut fra empiriske eksempler. Det vil variere fra år til år hvilke tema og eksempler som blir lagt mest vekt på.
Læringsutbytte
Kunnskapsmål - studenten skal:
- gjennom presentasjon og gjennomgang av sentrale teorier og tilnærmingsmåter få en grunnleggende sosiologisk forståelse av perspektiver og teorier om migrasjon og mobilitet.
Ferdighetsmål - studenten skal:
- kunne bruke sentrale teorier og tilnærmingsmåter til egne analyser av aktuelle problemstillinger knyttet til migrasjon og mobilitet.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger og seminar 4 timer per uke i hele semesteret i henhold til undervisningsplanen. Det er kun mulig å gjennomføre obligatoriske aktiviteter det semesteret emnet undervises.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatoriske innleveringer
Mer om vurdering
Vurderingsform: 5 dagers hjemmeeksamen.
Anbefalte forkunnskaper
SOS1000 eller tilsvarende. Dette emnet passer for studenter i sosiologi, helsefag, idrett og medievitenskap som vil fordype seg i feltet.
Forkunnskapskrav
Ingen.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Fagområder
- Samfunnsvitenskapelige fag
- Sosiologi