course-details-portlet

SANT2020 - Teknologiantropologi

Om emnet

Nytt fra studieåret 2018/2019

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Mappevurdering og skriftlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Mappevurdering 50/100
Skriftlig eksamen 50/100 4 timer E

Faglig innhold

Hva vil det si å være menneske i teknologiens tidsalder? I dette emnet får du en teoretisk og praktisk innføring i teknologiens antropologi, med vekt på utforsking av konkrete teknologier i ulike kontekster. Aktuelle eksempler er ulike høyteknologiske representasjons- og kommunikasjonsteknologier (som Virtual Reality og Augmented Reality), produksjonsteknologier (IT-baserte og nanoteknologiske vs. maskineri og verktøybaserte), genteknologi og reproduksjonsteknologi (herunder surrogati). Slik aktualiseres spørsmål om hvordan teknologi inngår i menneskelige relasjoner: i menneskets forståelse av virkeligheten, i samfunnets dypstrukturer og i hvordan teknologi gir og har gitt nye utviklingsmuligheter og drømmer om fremtiden.
For forskning og i arbeidslivet ellers, må man forholde seg til teknologitette kontekster. Et mål for emnet er at du vil bli i stand til å formulere treffende problemstillinger, gjennomføre relevante antropologiske analyser og ikke minst metodisk kunne gjøre teknologiantropologi i praksis. Slik vektlegges det å forstå og demonstrere antropologiens nytte og relevans, også utenfor en akademisk arbeidskontekst.

Læringsutbytte

Du vil forstå teknologi som artefakt, som kunnskapsfelt og som virkelighetsforståelse. Ut fra dette vil du evne å utføre antropologiske analyser om teknologien i det sosiale, hvor konstruktiv-kritisk refleksjon og presis argumentasjon vektlegges.

I undervisningen legges det til rette for at du deltar i den konteksten som diskuteres, for å gjøre problemstillinger, teori/filosofi og metodediskusjoner både levende og aktuelle. Det vektlegges at deltakende observasjon og refleksjon over møtet med teknologien, uaktet hvor du stiller langs en skala fra «nerdete» til «angst og beven» når det kommer til moderne teknologi, i seg selv vil inneha erkjennelsesfremmende aspekter av teknologiantropologisk betydning. Du vil arbeide med og i teknologitette omgivelser, og emnet søker slik å gi både teoretisk og praktisk relevant læringsutbytte.

Læringsformer og aktiviteter

Undervisningen struktureres som forelesninger og seminarer hvor studentene skal danne grupper som går inn i forskjellige teknologiske settinger og utføre teknologiantropologiske analyser.

Deler av undervisningen foregår som eksperimentering i et samarbeidslaboratorium mye brukt for støtte til operasjoner ved den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Det legges også opp til gjesteinnlegg fra utsnitt av norske og internasjonale teknologifronter, fra relevante industrisektorer og fra forskningsmiljøer.
SANT2020, SANT2021, SANT2024, AFR2120 og SANT3508: Det tilbys undervisning i minimum 15 studiepoeng i vårsemesteret. Hvilke/t emne/r som tilbys kunngjøres ved semesterstart på instituttet og på instituttets nettside.

Obligatoriske aktiviteter

  • Minifeltarbeid

Mer om vurdering

Delene som inngår i mappevurderingen oppgis ved semesterstart.

Forkunnskapskrav

Ingen

Kursmateriell

Opplyses ved semesterstart

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videregående emner, nivå II

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2018

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2019

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Samfunnsvitenskapelige fag
  • Sosialantropologi
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator:

Ansvarlig enhet
Institutt for sosialantropologi

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Mappevurdering og skriftlig eksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Mappevurdering 50/100

Utlevering
16.11.2018

Innlevering
23.11.2018

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Skriftlig eksamen 50/100 E 17.12.2018 09:00 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
SL274 Sluppenvegen 14 0
SL111 brun sone Sluppenvegen 14 0
SL110 lilla sone Sluppenvegen 14 0
Vår ORD Mappevurdering 50/100

Utlevering
26.04.2019

Innlevering
03.05.2019

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Skriftlig eksamen 50/100 E 28.05.2019 09:00 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
SL120 orange sone Sluppenvegen 14 0
SL311 lyseblå sone Sluppenvegen 14 0
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU