course-details-portlet

POL8515

Komparativ og internasjonal politikk i Kina og Øst-Asia

Velg studieår
Studiepoeng 10
Nivå Doktorgrads nivå
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Oppgave

Om

Om emnet

Faglig innhold

Kurset fokuserer på Øst-Asia etter 1989. Perioden etter den kalde krigen i Øst-Asia har på den ene siden vært preget av de ulike dynamikkene i regionen, særlig Kinas økonomiske og politiske framvekst av Kina og det komplekse forholdet mellom Kina, Japan og Nord- og Sør-Korea. På den andre siden har globale hendelser, utviklingstrekk og politiske beslutninger i andre deler av verden påvirket regionen, for eksempel krigen mot terror etter 11. september 2001, den amerikanske administrasjonens «Pivot to Asia», den globale finanskrisen, covid-19-pandemien og Russlands angrepskrig mot Ukraina og dens konsekvenser for energimarkedene og den globale ordenen. I den første delen av seminaret vil vi ta utgangspunkt i komparativ poltikk og studere de politiske systemene og samfunnene i Øst-Asia og, basert på dette, landenes syn på de store spørsmålene om internasjonale relasjoner utenfor Øst-Asia. I den andre delen vil vi ta utgangspunkt i internasjonale relasjoner og analysere de ulike bilaterale eller multilaterale konstellasjonene, problemene og geopolitiske konfliktpotensialene i regionen, og de østasiatiske landenes forhold til andre land og regioner i verden. Gjennom ulike casestudier vil vi også gjennomgå sentrale konsepter som institutsjoner, nasjonalisme, den utviklingsorienterte staten, "rule-taking og rule-making", samt teorier og metoder innen komparativ politikk og internasjonale relasjoner.

Læringsutbytte

Kunnskapsmål - studenten skal:

  • ha kunnskap om hvordan teori og empiri knyttes sammen i statsvitenskapelige forskningsarbeider innenfor feltet Øst-Asia og komparativ og internasjonal politikk.

Ferdighetsmål - studenten skal kunne:

  • behandle en problemstilling knyttet til seminarets tema på en selvstendig, empirisk-analytisk måte som oppfyller kravene til akademisk skriving.
  • muntlig drøfte og reflektere over eget skriftlig arbeid og de temaene som ble tatt opp i seminaret.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og seminarer tilsvarende fire timer pr. uke. Veiledning av paperet. Paperet skal være en selvstendig behandling av et tema fra undervisningen. Det bør være på inntil 20 sider. Emnet undervises på engelsk. Dersom 6 eller færre studenter deltar i undervisningen de to første undervisningsukene, blir undervisningen gitt som et veiledet lesekurs.

Veiledet skriving av en semesteroppgave om et selvvalgt tema relatert til emnene i kurset. Det forventes aktiv deltakelse i diskusjoner i klasserommet.

Obligatorisk aktivitet:

  • 80% oppmøte (obligatorisk for første forelesning og de fire presentasjonene).
  • Fire 15-minutters presentasjoner (en bokpresentasjon, en presentasjon av semesteroppgaven og to presentasjoner om tema oppgitt ved semesterstart).

Obligatoriske aktiviteter

  • 80 % deltakelse
  • Fire presentasjoner på 15 minutt

Mer om vurdering

Vurderingsform: Individuelt paper. En identisk versjon av eksamensbesvarelsen kan ikke brukes direkte inn i avhandlingen som en artikkel eller kapittel. En omarbeidet versjon av eksamensbesvarelsen kan inngå i avhandlingen. Ved gjentak av ikke bestått eksamen kan kandidaten levere omarbeidet versjon av tidligere innlevert paper i emnet. Dersom innleveringen er en omarbeidet versjon av et tidligere innlevert paper, må dette presiseres i paperet.

Forkunnskapskrav

Mastergrad i statsvitenskap eller tilsvarende.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
POL3515 10 sp Høst 2024
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Statsvitenskap

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bestått/ Ikke bestått

Ordinær eksamen - Høst 2025

Oppgave
Vekting 100/100 Eksamenssystem Inspera Assessment

Ordinær eksamen - Vår 2026

Oppgave
Vekting 100/100 Eksamenssystem Inspera Assessment