Emne - Komparativ og internasjonal politikk i Kina og Øst-Asia - POL3515
Komparativ og internasjonal politikk i Kina og Øst-Asia
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Kurset fokuserer på østasiatisk politikk og samfunn etter 1989. På den ene siden ble perioden etter den kalde krigen i Øst-Asia formet av de ulike dynamikkene i regionen, særlig den økonomiske og politiske framveksten av Kina og de komplekse forholdene mellom Kina, Japan og Nord- og Sør-Korea. På den andre siden har også globale hendelser, utvikling og politiske beslutninger i andre deler av verden påvirket regionen, blant annet krigen mot terror etter 9. september, den amerikanske administrasjonens omdreining mot Asia, den globale finanskrisen, covid-19-pandemien og Russlands angrepskrig mot Ukraina og dens konsekvenser for energimarkedene og den globale orden. Fra det faglige perspektivet til komparativ poltikk vil emnet studere de politiske systemene og samfunnene i Øst-Asia, og, basert på dette, landenes syn på de store spørsmålene om internasjonale relasjoner i Øst-Asia og utover. Fra det faglige ståstedet til internasjonale relasjoner vil emnet analysere de ulike bilaterale eller multilaterale konstellasjonene, problemene og potensialene for geopolitisk konflikt i regionen og østasiatiske lands forhold til sine asiatiske naboer og andre deler av verden. Sistnevnte inkluderer Kinas belte-vei-initiativ, Japans og Sør-Koreas samarbeid med USA i det Indopasifiske området samt Nord-Koreas ballistiske missilprogram.
I løpet av semesteret vil vi også gjennomgå sentrale begreper slik som institusjoner, nasjonalisme, utviklingsstat, regionalisme, "rule-taking and -making" og metode for komparativ politikk og internasjonale relasjoner.
Læringsutbytte
Kunnskapsmål - studenten skal:
- ha kunnskap om hvordan teori og empiri knyttes sammen i statsvitenskapelige forskningsarbeider innenfor feltet Øst-Asia og komparativ og internasjonal politikk
Ferdighetsmål - studenten skal kunne:
- behandle et av temaene som tas opp i undervisningen i en selvstendig empirisk analyse som fyller kravene til vitenskapelig skriving
- muntlig drøfte og reflektere over eget skriftlig arbeid og tema som tas opp i undervisningen
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger og seminarer tilsvarende 4 timer pr. uke. Veiledning av semesteroppgaven. Emnet undervises på engelsk. Dersom 6 eller færre studenter deltar i undervisningen de to første undervisningsukene, blir undervisningen gitt som et veiledet lesekurs.
Obligatoriske aktiviteter
- Presentasjon av semesteroppgave eller bokpresentasjon
Mer om vurdering
Vurderingsform: Semesteroppgave og muntlig eksamen. Lengde på semesteroppgave: 6000-8000 ord. Den muntlige eksamen omfatter både semesteroppgave og pensum. Muntlig brukes til å justere karakteren med inntil ett trinn. Både oppgaven og muntlig må tas på nytt ved gjentak av eksamen.
Anbefalte forkunnskaper
Se forkunnskapskrav
Forkunnskapskrav
60 studiepoeng inkludert SOS1002 eller tilsvarende metodeemne. Forkunnskapskravet må være innfridd for å få starte på emnet.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
POL8515 | 10 sp | Høst 2024 |
Fagområder
- Samfunnsfag
- Samfunnsvitenskapelige fag
- Statsvitenskap
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Høst 2024
Oppgave med justerende muntlig eksamen
Innlevering 18.11.2024 Tid Utlevering 09:00
Innlevering 15:00 Eksamenssystem Inspera Assessment
Ordinær eksamen - Vår 2025
Oppgave med justerende muntlig eksamen
Innlevering 30.04.2025 Tid Utlevering 09:00
Innlevering 14:00 Eksamenssystem Inspera Assessment