Emne - STS: Digitalisering og samfunnsendring - KULT2201
STS: Digitalisering og samfunnsendring
Velg studieårVurdering og obligatoriske aktiviteter kan bli endret frem til 20. september.
Om
Om emnet
Faglig innhold
Dette emnet utforsker forholdet mellom digital teknologi og samfunnsendring, med vekt på hvordan kunstig intelligens (KI) former både nåtid og framtid. Emnet belyser hvordan innføring av KI formes av brukere, samt hvordan teknologien kan både forsterke og motvirke diskriminering.
Med en særlig interesse for brukerens rolle i teknologisk utvikling har emnet som mål å vise hvordan store teknologiske skift fortoner seg i folks hverdag, og hvordan teknologisk utvikling ikke er forutbestemt eller ensbetydende med framskritt. Emnet gir en kritisk tilnærming til luftige visjoner om KI sitt potensiale, og løfter fram nyanserte forståelser av hvordan KI påvirker ulike grupper mennesker på ulike måter.
Emnet har sitt teoretiske utgangspunkt i Teknologi- og vitenskapsstudier (STS) som er opptatt av hvordan teknologi og samfunn former hverandre, men trekker også på nærliggende felt. Emnet har også et inkluderings- og mangfoldsperspektiv for å forstå hvordan digital teknologi kan ekskludere sårbare grupper, forsterke ulikheter og bidra til diskriminering - eller omvendt; gi muligheter til minoriteter, skape inkludering og motvirke urettferdighet.
Emnet er åpent for alle studenter, og inngår i årsstudiet i STS (studier i kunnskap, teknologi og samfunn), som kan være fag 2/breddefag i de fleste bachelorgrader og kvalifiserer for opptak til PPU (samfunnsfag).
Læringsutbytte
Studenter som består dette emnet, har kunnskap om
- kritiske perspektiv på teknologisk utvikling, spesifikt om digitalisering og KI sin rolle i samfunnsendring
- teoretiske verktøy for å gjøre kritiske analyser av design og bruk av digital teknologi
- sosiale og kulturelle endringer på utvalgte samfunnsområder som konsekvens av digitalisering gjennom KI
- digital teknologi og KI som kilde til eksklusjon og inklusjon
Studenter som består dette emnet, har ferdigheter i å
- analysere digitaliseringsprosesser på ulike samfunnsområder
- kritisk vurdere fortellingene som skapes om og rundt KI
- analysere digitalisering og KI i et brukerperspektiv
- analysere KI i et inkluderings- og mangfoldsperspektiv
Læringsformer og aktiviteter
Emnet har hybrid undervisning, med nettbaserte forelesninger, tekster for selvstudie og små oppgaver på nett, i kombinasjon med gruppeaktiviteter og seminar på campus. Det er mulig å gjennomføre emnet som rent nettstudie.
Grunnet betydelige, organisatoriske endringer i emnet fra 2025 vil godkjent obligatorisk aktivitet fra tidligere semester ikke automatisk være tellende. Dette avtales individuelt med fagansvarlig.
Obligatoriske aktiviteter:
- Korte oppgaver i DIGIT i forbindelse med hver undervisningsbolk
- 1 skriftlig eller muntlig oppgave
Vurderingsform er oppgave: En mindre oppgave (utgjør 20% av total karakter) og en større hjemmeeksamen mot semesterslutt (utgjør 80% av total karakter). Endelig vurdering forutsetter godkjent obligatorisk aktivitet.
Obligatoriske aktiviteter
- En skriftlig eller muntlig oppgave
- Oppgaver i DIGIT
- Inntil 4 godkjente arbeidskrav
Mer om vurdering
Emnet består av to delvurderinger: en skriftlig oppgave som teller 20% og en avsluttende hjemmeeksamen som teller 80%. For at emnet skal være bestått må begge delvurderingene være bestått.
Ved sykdom eller karakter F på deleksamen organiseres det utsatt deleksamen før den avsluttende eksamenen.
Studenten kan ikke klage på karakteren før det samlede resultatet for emnet er kunngjort.
Det arrangeres utsatt eksamen for studenter med stryk eller gyldig forfall i semester uten undervisning. Studenter som ønsker å forbedre karakteren må ta eksamen i semester med undervisning.
I semester der emnet undervises må begge eksamensdelene være bestått. Eksamensformen i semester uten undervisning er én skriftlig oppgave som teller 100 % av karakteren.
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Forkunnskapskrav
Ingen
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Fagområder
- Teknologi- og vitenskapsstudier
- Kjønnsforskning
- Medievitenskap
- Samfunnsfag