course-details-portlet

KP8131 - Krystallisasjon og partikkeldesign

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bestått/ Ikke bestått
Termin:  Høst

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Muntlig eksamen 50/100 1 timer E
Oppgave 50/100

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bestått/ Ikke bestått
Termin:  Vår

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Oppgave 100/100

Faglig innhold

Emnet gir en teoretisk og praktisk innføring i mekanismer og kinetikk ved krystallisasjon og utfelling av faste stoffer fra væskefase. Den klassiske krystalliseringsteorien vil bli presentert som den grunnleggende teoretiske bakgrunnen, og i tillegg vil nyutviklede alternative hypoteser for krystalldannelse bli diskutert. Områder som belyses vil være: Reaksjonskrystallisasjon og felling, utsaltingskrystallisasjon, kjølekrystallisasjon og inndamping.Ulike eksperimentelle teknikker og tolkning av eksperimentelle data vil bli diskutert med utgangspunkt i valg og anvendelighet. Betydningen av overmetningen, temperatur og løsningsmiddelkjemi på mekanismene og hastigheten for kjernedannelse, krystallvekst og agglomerering er en sentral del av emnet. Påvirkningen av disse parametrene på egenskapene til sluttprodukter som krystallfase, morfologi og størrelsesfordeling vil bli evaluert for utvikling av strategier mot partikkeldesign.

Emnet tilbys årlig i vårsemesteret. Avtale bør gjøres med hovedleder før påmelding til kurset.

Læringsutbytte

Kunnskaper: Studenten skal ha kunnskap om - det termodynamiske grunnlaget for ulike krystallisasjonsprosesser - overmetningens betydning for kjernedannelses- og krystallvekstkinetikk - klassiske og nyere teorier om mekanismene for kjernedannelse, krystallvekst og agglomerering. -eksperimentelle teknikker for bestemmelse av nukleering og krystallvekst Ferdigheter: Studenten kan - vurdere betydningen av temperatur, løsemiddelsammensetning og overmetning på partikkelstørrelsesfordelingen til det krystallinske produktet og hvordan dette vil påvirke fast-stoff-væske separasjon - dimensjonere ulike krystallisasjonsreaktorer i lys av ønsket partikkelprodukt - forutsi hvordan forandringene i produktet er påvirket av parametere som endrer kinetikken for nukleering og partikkelvekst. - identifisere forskningsfronten innenfor krystallisasjonsfeltet innfor et område knyttet til eget forskningsprosjekt Generell kompetanse: Studenten kan -utføre en litteraturstudie innenfor krystallisasjonsfeltet knyttet til eget forskningsprosjekt -presentere litteraturstudien i rapports form og som muntlig presentasjon

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger/kollokvier/øvingsoppgaver/prosjektrapport.

Mer om vurdering

Det skal leveres en skriftlig rapport for et prosjekt som defineres i begynnelsen av semesteret og som er relevant for kandidatens egen forskning.

Kursmateriell

J.W. Mullin: Crystallization, 4th Edition, Butterworth-Heinemann Ltd., London 2001 (E-book) Van Driessche: New Perspectives on Mineral Nucleation and Growth, Springer, Switzerland 2017 (E-book) Utdelt materiale.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
KP8104 7.5 HØST 2009
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Doktorgrads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2024

Undervisningsspråk: Engelsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Teknologiske fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for kjemisk prosessteknologi

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Samlet karakter

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Oppgave 50/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Muntlig eksamen 50/100 E
Rom Bygning Antall kandidater

Vurderingsordning: Oppgave

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Vår ORD Oppgave 100/100
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU